Zombieland: Headshot Fever Reloaded

recenze  2
Martin Šmíd, 12. 3. 2023 13:20
Na launch headsetu PlayStation VR2 je připraveno několik desítek her. Mezi nimi nechybí několik exkluzivních kousků, ale většinou jde o porty z jiných headsetů pro virtuální realitu, které nabízejí vylepšenou hratelnost, nový obsah nebo nebo upravenou vizuální stránku. Jednou z takových her je i kolejnicová střílečka Zombieland: Headshot Fever od vývojářů ze studií XR Games a Sony Pictures VR, která má nově podtitul Reloaded. Jak název napovídá, čerpá z populární filmové licence, takže je mířena hlavně na fanoušky. Po zahrání ale mohu říci, že nabízí solidní zábavu pro všechny hráče, kteří si chtějí ve virtuální realitě zastřílet a zmasakrovat hordy zombií. Více v mé recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation VR2

Hra Zombieland: Headshot Fever Reloaded by se dala označit za jednoduchou kolejnicovou automatovou střílečku, u níž je hlavní masakrování zombií, a proto nepřináší žádný hluboký příběh. Ten ve hře prakticky není, hrajete za bezejmenného hrdinu, kterého se ovšem chopí dobře známé filmové postavy, mezi nimiž je Tallahassee, Columbus, Wichita a Little Rock. Vzhledově připomínají ty z filmové série, ale jen Abigail Breslin si zopakovala svoji roli i ve hře a nadabovala postavu Little Rock. Na hlasy Woodyho Harrelsona nebo Emmy Stone tak musíte zapomenout. Zatímco ve filmech jsou tyto postavy hlavními hrdiny, kteří se nebojácně vrhají do boje se zombiemi a jsou u toho neskutečně vtipné, v této hře jsou jen NPCčky, které poskytují hlavnímu hrdinovi zázemí, rady a další důležité věci. Na jednu stranu trochu zamrzí, že se vývojáři nepokusili hru obohatit o nějaké příběhové pozadí, které by třeba i navazovalo na filmovou sérii a rozšiřovalo ji, ale na druhou stranu si ji může kvůli tomu zahrát naprosto každý, aniž by znal filmovou předlohu.

Jak už jsem zmínil výše, Zombieland: Headshot Fever je klasickou automatovou kolejnicovou střílečkou typu House of the Dead, v níž vás čeká postupně docela dost unikátních úrovní, několik pro každou postavu. V úrovních je vždy nutné vystřílet všechny zombie (jak překvapivé), do toho plnit předem dané výzvy, sesbírat co nejvíce toaletního papíru sloužícího jako měna, a to vše v co nejlepším čase. Úrovně proto trvají jen třeba dvě minuty, takže jejich procházka je rychlá, ale díky různým výzvám a postupnému upgradu zbraní, k čemuž se ještě dostanu, mají velmi dobrou znovuhratelnost. Motivace překonávat své výsledky i výsledky kamarádů nebo ostatních hráčů je dostatečně velká. Ještě musím zmínit, že úrovně s kvalitním designem jsou docela rozmanité. Neběháte tak jen po pořád stejně vypadajících uličkách nebo kancelářích. Navíc se mi líbí, že mají i druhou obrácenou verzi s jinou cestou, vlastními výzvami a daleko více zombiemi, takže jsou i daleko těžší. Ve výsledku je tak počet úrovní asi dostačující, když přihlédnu k ceně, ale určitě bych časem ocenil, pokud by vývojáři přidali další.

Plnit výzvy během úrovní je hodně důležité, protože jen díky nim si získáváte respekt u filmových hrdinů, kteří vám následně odemknou své vlastní mise a zbraně. Na začátku je odemknuta pouze jedna postava, další je nutné si odemknout plněním výzev, což může být trochu zdlouhavější a popravdě tento systém ve hrách moc rád nemám, protože jen uměle natahuje jejich herní dobu. Co se mi ale líbí, je samotná akce, která je hektická, krvavá a hlavně zábavná. Střílet zombie, kterým se rozprskne hlava a krev pocáká obrazovku je uspokojivé, a přesně takové, jaké bych od zombie střílečky čekal.

Dopomáhá tomu i dobře navržený arkádový gunplay, možnost řetězit komba, přesné ovládání skrze PSVR2 Sense ovladače i nakonec slušné množství zbraní. Do jednotlivých misí sebou taháte vždy dvě zbraně. Jednu primární v podobě pistole, do níž je nekončeno nábojů, no a pak jednu sekundární s omezenými náboji. Takovou sekundární zbraní může být silná brokovnice nebo UZI samopal, ale vzhledem k tomu, že nábojů je do nich docela málo, vyplatí se je šetřit na silnější protivníky nebo do hektičtějších pasáží. Zbraně nemají v zásobníku nekonečno nábojů, ale je nutné je vždy jednoduchým pohybem nabít. To je rychlé a nijak to nenarušuje akci.

Obtížnost hlavně v první polovině na základních úrovních není zrovna velká, ale na obrácených variantách už se na hlavního hrdinu vrhají zombie po docela velkých skupinkách a objevuje se i více silných variant zombií. Vždy stačí jen jeden zásah a je nutné úroveň restartovat. Vzhledem ale k tomu, že jsou úrovně opravdu krátké, není opakování tak frustrující. Ještě zmíním, že jak procházíte úrovně, padá z protivníků toaletní papír. To je herní měna pro upgrade zbraní, který můžete zvýšit damage nebo počet nábojů v zásobníku. Pro nahrání lepšího času a plnění těžších výzev je upgrade naprosto klíčový, stejně jako odemykání nových zajímavých perků, usnadňující hratelnost a přidávající hromadu pasivních bonusů. Hra má v toto docela slušnou hloubku, větší, než se na začátku může zdát.

Ještě se zastavím u samotných zombií, kterých je docela slušné množství variací, přičemž každá nejen odlišně vypadá, ale zároveň se chová. Některé zombie jen rychle běží k vám, jiné jsou velké a spíše se k vám plouží, ale zase mají velké množství zdraví. Pak jsou taky plazící se zombie nebo ty, které stojí někde v pozadí a snaží se po hlavním hrdinovi házet vše, co jim přijde pod ruku. Je jim jedno, jestli je to telefon, flaška nebo vibrátor. Zatímco s množstvím základních zombií jsem spokojen, trochu mrzí, že vývojáři do hry nedali i střety s bossy, kteří by hratelnost více obohatili a přidali další zajímavé momenty.

Hra Zombieland: Headshot Fever vyšla pro ostatní headsety už před nějakou dobou. Vývojáři možnost pracovat na tomto dá se říci remasteru pro PlayStation VR2 využili k tomu, aby znatelně vylepšili vizuální stránku. Když jsem odehrál několik levelů, podíval jsem se, jak hra vypadala na ostatních headsetech, a musím říci, že rozdíl je opravdu obrovský. Už na první pohled zaujme ve verzi pro PlayStation VR2 kompletně nové barevné cel-shaded zpracování, které se k rychlé humorně pojaté zombie akci hodí, ale vývojáři upravili i všechny modely postav a zombií, přidali nové animace, přepracovali nasvícení a zakomponovali i podporu pro Foveální vykreslování, díky čemuž je hra celkově hezčí a detailnější. Nejde tedy jen o jednoduchý rychlý port, ale vývojáři si s novou verzí dali více záležet, aby dokázali oslovit další hráče na nové platformě. Pochválit musím i rychlé načítání, co ale je nepříjemné, je občas špatná detekce ovladačů a s nimi skákající obraz. Nemohl jsem přijít na to, jak tento jev odstranit, přitom mi to dělalo jen hraní této hry. Na tento problém se budou muset vývojáři ještě podívat.

Zombieland: Headshot Fever Reloaded je zábavná kolejnicová střílečka, v níž můžete likvidovat desítky zombií na čas v rozmanitých úrovních a líbivém cel-shaded vizuálním zpracování. Užijí si ji navíc nejen fanoušci filmové předlohy, na které primárně cílí, ale všichni hráči, kteří si chtějí ve virtuální realitě zastřílet. Pokud nějakou takovou hru hledáte, mohu vám nákup doporučit, i vzhledem k sympatické nízké ceně. 

Zombieland Headshot Fever Reloaded

psvr2
XR Games, Sony Pictures VR
Datum vydání hry:
22. 2. 2023
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře