Superfrog HD

recenze  9
Martin Šmíd, 4. 8. 2013 20:15
Vývojáři ze studia Team17 v poslední době rádi oprašují své velké klasiky, které znovu vydávají v novém grafickém kabátku. Wormsy tu máme každou chvíli, není tomu tak dávno, co jsme si mohli užít Alien Breed, no a nyní přišel na řadu i nesmírně oblíbený Superfrog z Amigy. Od začátku bylo otázkou, pro koho vývojáři remake dělají, jestli jen pro fanoušky, kteří pro něm z nostalgie sáhnou, nebo hlavně nováčkům. Protože Superfrog HD doputoval v minulém týdnu na Playstation 3 a Playstation Vita, můžeme si na tuto otázku odpovědět.

Protože Superfrog HD vychází z více jak dvacet let starého předchůdce, nemůžete čekat nějaký velký příběh, ostatně jako v Mariovi jde hlavně o hratelnost. Každopádně věc se má tak, že v hlavní roli je princ, který si žije svůj krásný život s princeznou, ale jednoho dne přiletí na koštěti čarodějnice, nebohou princeznu unese, a aby toho nebylo málo, prince promění v zelenou žábu. I když si princ musí zvykat na své nové tělo, které má k ideálu daleko, rozhodne se princeznu zachránit, no a tak se vydává na docela obtížnou cestu.

Během putování za záchranou nebohé princezny projdete hned šest světů, které se od sebe značně liší. Nejprve se budete poflakovat po loukách a lesích, navštívíte ale i klasický zamrzlý svět, Egypt s mumiemi nebo katakomby v zámcích. Rozmanitost levelů je velká, každý má vlastní překážky, pasti i nepřátele. Co musí ocenit naprosto každý, je fakt, že nejde jen o remake jako takový, ale vývojáři připravili hned 24 naprosto nových levelů. Když je dohrajete, tak se vám odemkne 24 původních úrovní, které jsou na rozdíl od těch nových o dost těžší, navíc v nich vždy musíte posbírat požadovaný počet peněz, a to v čase pěti minut. Novými levely se vývojáři zavděčí spíše novým hráčům, zatímco původními jistě potěší fanoušky originálu, takže si zde přijdou na své obě skupiny, což je rozhodně velké plus. Na první průchod jsem rozhodně vše neprozkoumal, neobjevil, ani nesplnil na 100%, nicméně jsem hru prošel za nějakých šest hodin, což je slušný čas na cenu 215,-Kč. Samozřejmě se do levelů budu ještě vracet, protože získat všude tři hvězdy je rozhodně lákavé. Znovuhratelnost je tedy vysoká, čemuž jistě pomáhá slušná hratelnost, která ani po tolika letech neztratila nic ze svého kouzla. Některé hry jsou nesmrtelné, a mezi ně Superfrog rozhodně patří.

Máme tu úplně novou grafiku, o které se ještě rozepíši níže, jsou tu i nové levely, ale na co vývojáři zapomněli zmodernizovat, je ovládání, které má k ideálu docela dost, alespoň tedy z pohledu dnešního hráče. Hned zapomeňte na analogovou páčku, protože přes ni ovládat hlavního hrdinu je hodně velký nápor na vše nervy. Kolikrát jsem jí jen trochu pohnul, a hlavní hrdina neudělal jeden krok, ale rovnou skočil z plošinky do pasti, což znamenalo samozřejmě restart. D-pad je tedy lepší volbou, i když i přes něj má ovládání své mouchy a je třeba si zvyknout na některé charakteristické prvky. Když se vám dostane ovládání do prstů, nebudete mít žádný problém vše proskákat, obtížnost je posazena naštěstí docela nízko, ale je třeba si zvyknout. Nic ale nemění na tom, že zde si mohli vývojáři rozhodně počínat lépe, a hlavně měli.

Hra Superfrog HD vás přijde na 215,-Kč na Playstation Store, přičemž podporuje Cross-Buy, takže když ji koupíte, získáte za jednu cenu verze pro Playstation 3 a Playstation Vita. Díky funkci Cross-Platform Continuation Play pak můžete mezi konzolemi sdílet uloženou pozici.

Když hlavní část dohrajete na 100%, u čehož se tedy pořádně zapotíte, můžete se pustit do nekonečného Frog Trials. V něm prostě běžíte, dokud máte čas, přičemž hrajete na skóre, které se poté zapíše do žebříčku nejlepších hráčů. Tento režim není asi něco, v němž byste strávili hodiny, jde jen o bonus na pár minut, kterým si můžete zkrátit čas třeba při čekání na vlak. Daleko více jistě oceníte editor levelů, v němž si můžete vytvářet své vlastní úrovně. V editoru si nejprve zvolíte svět, v němž se bude vaše úroveň odehrávat, no a poté už v ní rozmisťujete nejrůznější objekty. Ovládání editoru je docela jednoduché, takže mi trvalo několik minut, než jsem vše pochopil a mohl se dát do tvoření, v čemž mi i pomohl úvodní tutoriál. Možná je škoda, že tu není možnost sdílet levely s ostatními hráči, takže by byl přísun nových levelů takřka nekonečný. Funguje tu ovšem funkce cross-save, takže levely můžete přenášet mezi svojí domácí konzolí Playstation 3 a kapesní Playstation Vita. To je jistě dobrá funkce, kterou oceníte.

V minulém roce Sony na GamesComu představila funkci Cross-Controller, díky níž je možné využít kapesní konzoli Playstation Vita jako gamepad u Playstationu 3. Snaha tohoto je pochopitelně dohnat Nintendo a jeho Wii U, a mít přítomny dvě obrazovky. Je docela zvláštní, že doposud tuto funkci využívá jen LittleBigPlanet 2 a to ještě ve speciálních levelech. Druhou hrou, která Cross-Controller využívá, je dnes recenzovaný Superfrog HD. Spojení obou konzolí funguje bezproblémově, je rychlé, takže jsem v tomto neměl žádný problém. Pokud budete chtít hru ovládat skrze Playstation Vita, na displeji budete mít mapu s herním světem. Nic víc, nic míň. Mapa jako taková je fajn, občas pomůže odhalit skrytá místa, ale možná bych uvítal větší využití. Co mi u mapy trochu vadilo, je nemožnost si ji přiblížit, vždy ji vidíte hodně vzdálenou, což není na menším displeji ideální. Pokud máte doma obě konzole, rozhodně tuto funkci vyzkoušejte, ale nejedná se o něco, kvůli čemuž byste si museli kapesní konzoli kupovat.

Protože si původního Superfroga moc dobře pamatuju, ostatně něco jsem se ho nahrál, můžu říci, že vývojáři prakticky překopali celou grafiku, a hru postavili na úplně novém enginu. Ten si ovšem zachoval všechny charakteristické prvky, takže na první pohled Superfroga odhalíte, ale vše působí svěže, a vaše oko bude rozhodně potěšeno nejen vysokým rozlišením, ale i několika pěknými efekty a dalšími detaily. Vizuální stránka je rozhodně povedená, takže vývojáři v tomto nezklamali, ačkoliv první obrázky vzbuzovaly spíše obavu. Vše se navíc hýbe velmi svižně, což se ale čekali, příjemným zjištěním je pak jistě dobrá optimalizace. Během testování jsem neměl žádný technický problém. Hudební doprovod poté má několik skladeb, které se jen opakují, určitě by jich mohlo být více, stejně tak mohli více vývojáři zapracovat na ozvučení, které je dost v pozadí. Nejde ale vyloženě o něco, co bych hře vytkl a strhával hodnocení, to určitě ne.

Pokud by vývojáři trochu více zapracovali na ovládání, měli bychom tu takřka dokonalý remake, ale pokud na specifické ovládání přistoupíte, budete se i tak dobře bavit, a to nejen pár desítek minut. Superfrog HD přináší spoustu rozmanitých levelů, které než proskáčete a vysbíráte vše, co v nich vysbírat jde, nahrajete i několik hodin. Hraní si navíc můžete prodloužit level editorem, takže nákup můžu jednoznačně doporučit. Pro nováčky osmička, pro pamětníky známka nehraje roli, ti už hrají od středy.

Superfrog HD

ps3vita
Team17, Team17
Datum vydání hry:
31. 7. 2013
Žánr:
Plošinovka
KARTA HRY
8/10

Komentáře