Prince of Persia: The Fallen King

recenze  7
Martin Šmíd, 16. 12. 2008 23:28
Prince of Persia je zpět na velkých platformách, jenomže UbiSoft se rozhodl, že velké verze doprovodí i tou menší, která se nyní objevuje na dvou displejích přenosného DSka. UbiSoft pochopil, že pouhá konverze velkých verzí nemá šanci na úspěch, a tak pro Nintendo hráče připravil celkem zajímavý mix, který i dobře chutná.

Prince of Persia startuje v těchto dnech novou trilogii a právě start by měla doprovodit i menší verze nazvaná Prince of Persia: The Fallen King. Ta v ničem příběh velké verze nekopíruje, ale vedlejším ho rozvádí do o něco větší hloubky. Pokud jste hráli velkou verzi, o nic zásadního nepřijdete, když si Prince of Persia: The Fallen King nezahrajete. Pokud už ovšem to DSko máte, nad koupí byste se měli zamyslet. Za své peníze dostanete 2D plošinovku, která na první pohled (vlastně i na ten druhý) slepě kopíruje dvě úspěšné DSkové hry - New Super Mario a Ninja Gaiden. Z Maria si vypůjčil princ systém úrovní, kdy se každá epizoda skládá z několika levelů, které musíte projít, abyste na konci svedli souboj s nějakým tím bossem, a tak se dostali k další řadě levelů. Úkol je jasně daný a rovnou zapomeňte, že byste někde bloudili nebo zakysli.

Hra je totiž až neuvěřitelně jednoduchá, a to i v pozdějších fázích. Ve většině levelů vám tak dají zabrat pouze nastražené pasti, při jejichž řešení se leckdy zapotíte, ale na druhý pokus už je snadno překonáte. Dále vám během průchodu levelem budou dělat společnost nejrůznější kreatury, na které budete muset vytasit svůj nově nabroušený meč. Souboje jsou ovšem také velmi jednoduché a stačí jen poklepat na nepřítele a Princ na něj ihned zaútočí. Sice se občas budete muset vaším stylusem pořádně ohánět, ale nejde o nic, co byste nezvládli. Samostatnou kapitolou jsou souboje s bossy. Na ně už nestačí jen šťouchat stylusem jak smyslu zbavení, ale musíte si vždy počkat, až udělá nepřítel nějakou tu chybu a pak ho potrestat. Souboje s bossy jsou asi tím nejlepším na této hře a budete si je patřičně užívat.

Protože má DSko dva displeje, mohla se hra pohodlně rozdělit. Na horní obrazovce sledujete během hraní vaši cestu, a tak máte zhruba přehled, kolik vám chybí ještě do konce levelu. Tento přehled bych ovšem nedoporučoval brát moc vážně, protože občas se chová dost zpožděně. Na horním displeji dále máte ukazatel peněz, které během levelu sbíráte, a také pokladů. Poklady jsou většinou pečlivě schovány, a tak budete muset každou úroveň několikrát opakovat. Na dolní obrazovce se odehrává samotná hra, kde stylusem ovládáte postavičku Prince. Toto ovládání je bohužel poněkud nepřesné a bude vás stát spoustu sil a nervů. Škoda, že se UbiSoft nerozhodl ponechat ovládání přes D-pad, dopadlo by to mnohem lépe.

Technické zpracování je co do možností DSka velmi povedené. Krásně malovaná grafika vás určitě neodradí a většina plynulých animací hlavního hrdiny tomu dodává tu potřebnou šťávu. Škoda jen menších chybek v grafice, kdy se o něco zaseknete. Design úrovní je poté jedním z menších zklamání hry. Levely nejsou vůbec povedené a většinou jde o poskládaný tunel, na jehož konci je vchod do další lokace. S levely si bohužel vývojáři hlavu nelámali a je to hodně znát. Co je ovšem na dobré úrovni, je hudební doprovod. Ten si v ničem nezadá s velkými verzemi, a pokud jste si zamilovali melodie ze hry Prince of Persia Classics, budou se vám líbit i tyto.

Prince of Persia: The Fallen King je povedenou DSkovou hrou, která nadchne každého fanouška perského prince. Méně však už nadchne příležitostné hráče. Každopádně pokud máte rádi hry typu Mario nebo Ninja Gaiden, koupí tohoto dílka od studia UbiSoft rozhodně neprohloupíte.

Prince of Persia: The Fallen King

ds
Ubisoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
2. 12. 2008
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře