PixelJunk Monsters

recenze  10
Martin Šmíd, 3. 1. 2009 21:26
Q-Games zná většina hráčů pravděpodobně díky nepodařené hře PixelJunk Racers, která se již nějaký čas nachází na PS Storu. Nyní přichází vývojáři s reparátem, a i když jsme jim moc nevěřili, vytvořili neskutečně chytlavý titul, který si budete muset rozhodně sehnat. Dá se u něj totiž strávit nejeden večer plný neskutečné zábavy.

PixelJunk Monsters je klasická taktická hra, kde musíte stavět série věží a ubránit svoje doupě před nájezdy krvežíznivých příšer, které si chtějí dát k večeři vaše drobečky. Právě vaše kreaturky vám musí na konci každé úrovně zbýt, chcete-li kolo úspěšně ukončit. Matematika je v této hře jasná, jedna uniklá příšera se rovná smrti jedné vaší. Celá hra se odehrává v prostředí lesů a právě z jejich stromů stavíte všelijaké obranné věže. Každá věž je něčím specifická a ne na každou příšeru platí. Nejprve tu jsou věže základní, které zneškodní všechny typy protivníků. Zneškodní asi není to správné slovo, protože v pozdější fázi hry vám tyto věže vystřelující šípy rozhodně stačit nebudou. Další typy věží získáváte ve svém hlavním sídle za drahokamy, které vypadávají z nepřátelských monster. Krom diamantů z nich vypadávají také peníze, za které už naučené typy věží stavíte. K penězům můžete ovšem přijít i jiným způsobem. Občas jsou totiž pohozeny u některého ze stromů na mapě a musíte je tak najít. To je ovšem hodně zdlouhavé a jednu hru strávíte třeba celou pouze hledáním peněz. Kromě základních věží, o kterých už byla řeč, jsou k dispozici i další. Jsou to třeba děla, která způsobí značné škody pozemním jednotkám nepřítele. Ovšem na létající včelky už toho moc nezmůžou. Je tak třeba kombinovat s věží na létající jednotky. Ty představují kulometná hnízda. Ovšem jako v předešlém případě věže na létající protivníky neútočí na ty pozemní. Druhů věží je pochopitelně mnohem více a narazíte tak i na věž vystřelující elektrický proud, který na chvilku ochromí protivníka, nebo věž plivající oheň. Když už máte samotné věže rozmístěny po mapě, máte u každé dvě nabídky po stisknutí X. První volba je zbourání, za které inkasujete nějaký ten peníz. Nikdy to však nebude ta částka, za kterou jste věž koupili.

Druhá volba je také životně důležitá, budete-li chtít ve hře slavit úspěchy. Jde totiž o vylepšení, které provádíte za nasbírané drahokamy. Na první i druhý level vám postačí vždy jeden drahokam, ale abyste z věže dostali opravdu to nejlepší, budete muset na poslední úroveň obětovat drahokamy tři. Každá úroveň je barevně rozdělena a poznáte to podle vlajky na každé věži. Vylepšení nemá význam jen pro přesnější a větší sílu palby, ale i dosah, kam může věž pálit. Počet vln samotných monster záleží na úrovni. Tu si vybíráte na úvodní mapě a vždy vidíte, na jakou obtížnost je stavěna. Na základní Easy úrovni tak máte pouze deset vln monster, zato na obtížnost medium je jich už dvacet. Na konci každého kola vás vždy čeká finální boss. Ten je bohužel pokaždé stejný a liší se pouze v odolnosti. Q-Games odvedli neskutečně kvalitní práci na rozmanitosti věží a všelijakých monster. Navíc hru udělali opravdu vyváženou a z toho plyne ta skvělá hratelnost a návykovost. Na začátku je hra lehká, abyste se do ní dostali, ale s přibývajícími úrovněmi přituhne. Abyste si navíc odemkli další úrovně, budete muset určité levely projít beze ztrát.

Nejzajímavějším a asi nejzábavnějším módem hry je co-op s kamarádem. Můžete tak projít všechny úrovně ve dvou a navzájem si pomáhat. Škoda jen, že tento mód nejde hrát online, ale jen na jedné televizi. Zmínit musíme i možnost zapnutí hry v režimu Remote Play. Ten ovšem u této hry nefunguje až tak spolehlivě, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jde především o zpomalené snímkování, které kazí hraní přes PSP. Nejedná se ale o nic, co by zásadně ovlivňovalo hraní v tomto módu. Grafická stránka hry je velmi pěkná a skvěle se ke hře hodí, ačkoliv je každá úroveň složena ze stejných barev, tedy převážně zelené, později bílé. Neurazí ani příjemná hudba a vibrace už jsou jen takovým bonbónkem na závěr.

PixelJunk Monsters je velmi zábavnou hrou pro každého hráče, který má rád jednoduchost a chce se bavit. Za málo peněz získáte hodně muziky a to se dneska jen tak nevidí.

PixelJunk Monsters

ps3
Sony Computer Entertainment, Q Games
Datum vydání hry:
24. 1. 2008
Žánr:
Puzzle, Real Time Strategie (RTS), Strategie
KARTA HRY
9/10

Komentáře

Související články

PixelJunk hry na Blu-ray Disku