NBA 2K9

recenze  2
Radim Zahřměl, 5. 11. 2008 1:48
Jestli sportovním hrám od 2k už odzvonilo, by určitě rádi věděli hlavně ti, kteří se momentálně rozhodují mezi NBA od EA a od zmiňovaného vývojářského studia. Jak se tedy podařil ročník 2k9?

Je to rozhodně velké dilema, rozhodnout o tom, který z titulů obsahující zhruba stejnou náplň zvolit. Série 2k je v porovnání s produkty od EA více arkádová a dalo by se říci, že je i méně náročná. Bohužel patří EA k těm, kteří opět zapomněli na uvedení hráče do herních mechanismů a odvážili se vyházet všechny „obligátnosti” jako přehledná sumarizace ovládání či menší popsání možností ve hře. Je opravdu smutné, když autoři vsází na skalní fanoušky a vážně se neobtěžují opakovat zajeté, ale pro nováčky dost důležité volitelné směry hratelnosti. Nicméně, ať té skeptičnosti není zase přespříliš, mohli bychom si zrekapitulovat úspěchy minulých dílů basketu od 2k. Kupříkladu starší 2k6 byl skvělý a plně konkuroval jeho sokům. 2k7 byl také výborný, a dokonce nově nabízel na PS3 možný online mód. A konečně 2k8 na avizované next-gen konzoli od Sony EA naprosto rozdrtil.

Co vás však zajisté překvapí, je fakt, že navzdory počátečním tvrzením o nedodělanosti a ždímání suchého hadru se 2k9 jeví jako mnohem lepší basket než jakýkoliv jeho předchůdce. Možná je to stále se stupňující úrovní grafiky, jelikož jsou modely hráčů znatelně propracovanější. Že by to bylo i slábnoucí konkurencí? Proč by ne. Ale hlavně nabízí čirou a elegantní hratelnost bez jakýchkoliv temných stránek a chyb. Požitek z hraní ještě podtrhne intuitivní a realistické používání páčky ke střelbě – přeci jen, mačkat tlačítka umí každý – tudíž je ovládání daleko více uvěřitelné než v NBA od Electronic Arts. S tím souvisí i zmiňovaná hratelnost, jež je cítit zejména ve finále rozjetého zápasu, který ovlivní vaše postavení v soupiskách.

Kromě klasických play-off režimů jsou v 2k9 znovu obsaženy i sezónní módy, v nichž najdete snad všechny týmy USA od skvěle hrajících Celtics (hodně proklamované hrou), až po propadající se Thunders. Samozřejmě jsou plně modifikovatelné a nenajdete snad ani jedno pravidlo hry, které by se nedalo nějakým způsobem pozměnit. Sezóna však nenabízí nic moc převratného, ačkoliv jde pořád o kvalitní záplatu lehce chybějící motivace k hraní. Mimo ni zde hráč najde i režim zvaný The Association, tedy neředěnou NBA nastavitelnou až na 82 zápasů. Zároveň obsahuje i veledůležitý auto-save, bez nějž by se při hraní brzo dostavila frustrace. Holt si někdo občas ty pojistky vyhodí, pak je škoda těch 24 hodin strávených nad vypipláváním politiky týmu, probírání se nastavením a hraním zápasů. To se však už v 2k9 stát nemůže. Nováčkům rovněž jistě přijde k chuti celá složka Practice, v níž najdete podrobný tutoriál s několika dobrými tipy, a také si můžete nanečisto zkusit zápas a zjistit, zda vám zvolená obtížnost vyhovuje. Přítomny jsou i volné trestné hody, v nichž jde určit přesný čas, kdy hodláte vystřelit balón. Pomocí tlukotu srdce, který hráč vnímá pomocí vibrací v ovladači Dualshock, to jde celkem lehce poznat.

Avizované soupisky jsou automaticky updatovány pomocí 2k webu, tudíž pokud dosáhnete nového umístění, ihned se posunete dopředu. Mimo tuhle vychytávku se přes online můžete utkat v zápase pět na pět – stabilita 2k serverů je slušná a ještě se mi nestalo, že by nějaký match spadl. Občas však zamrzí, že je dosti zanedbaná komunikace mezi hráči. Textový editor není potřeba, vylepšit by chtěl spíš headset systém. Nicméně asi největší inovací oproti předchozím dílům je vizualizace, která je sice více evoluční než revoluční, každopádně je to stále dost důležitá součást novinek v sérii. Modely hráčů jsou opravdu pečlivě propracované a pohyby jsou velice plynulé.

O NBA 2k9 se toho nedá až tolik napsat, je nejlepší hru vyzkoušet. Na PS Store je demoverze, jež nabízí dost z toho, co nakonec obsahuje plná verze. Do určité míry si také prohlédnete grafiku a vyzkoušíte hratelnost, což nakonec rozhodne o tom, ke kterému studiu se přikloníte. My vám však doporučujeme 2k, a sice kvůli několikrát avizované skvělé hratelnosti, vizualizaci, online soupiskám a propracovanému tutoriálu pro nováčky. Někomu sice nemusí arkádovější přístup sednout, ale jestliže víte alespoň něco málo o basketbalu, pravděpodobněji se vám zalíbí NBA 2k9. Ty kreativnější z vás potěší možnost editace replay videí skrze vcelku kvalitní editor videa: svoje světlé chvilky poté můžete nahrát na web. Co ještě napsat? Zkuste demoverze obou titulů a uvidíte. Náš názor znáte, teď je to na vás.

NBA 2K9

ps3x360
2K Sports, Visual Concepts
Datum vydání hry:
7. 10. 2008
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře