Medal of Honor

recenze  26
Martin Šmíd, 18. 10. 2010 21:12
Série Medal of Honor se poprvé zrodila na prvním Playstationu. Na této konzolce se jednalo obrovský hit. S příchodem Playstationu 2 jsme se dočkali vynikajícího dílu Frontline, ale pak, pak už to šlo se sérií jenom z kopce. Navíc, když se tu objevilo Call of Duty, i hráči ztratili zájem o průměrné díly Medal of Honor série. Možná i díky tomu EA celou sérii vzala a značně překopala, přičemž výsledkem je nový díl, který se jmenuje prostě Medal of Honor, a má být jakýmsi restartem a novým začátkem. Pojďme se podívat, jestli po letech končí kralování série Call of Duty, nebo se jedná o poslední rezavý hřebíček do rakve s nápisem Medal of Honor.

Dokáže někdo spočítat hry, ve kterých jste válčili proti moci chtivým fašistům? Asi ne. Bylo jich opravdu hodně a v posledních letech se už ohrávaly, a hráči volali po změně. Tu přinesl Modern Warfare, který ukázal moderní bojiště s nejrůznějšími vychytávkami dneška. Hráči na tuto hru ihned zareagovali a skočili po ní, jako hladový lev po své večeři. Miliony prodaných kusů ostatně mluví za vše. To neuniklo spoustě vydavatelům, hlavně tedy EA, která se rozhodla, že se pokusí úspěch dílka od Infinity Ward napodobit svoji sérií Medal of Honor. Od druhé světové tu bylo několik menších či větších konfliktů, takže si stačilo jen vybrat. EA skočila ihned po tom nejzajímavějším, který stále probíhá v Afghánistánu. Je už jen na vás, jak se na tuto válku díváte. Každopádně už během oznámení EA začala lákat na speciální jednotku Tier 1, která se stala tak trochu hlavní hvězdou nového dílu. Vojáci z této jednotky patří k těm nejlépe vycvičeným, k elitě US armády, takže jsou připraveni zvládnout co nejsložitější situace. Nepatří tak k normálním pěšákům, za které hrajete ve skoro každé hře. Po oznámení pak EA začala velkou reklamní kampaň, během níž jsme se dočkali rozhovorů s vojáky z Tier 1 a rovněž bylo řečeno, že se na hře podílejí vojenští poradci, kteří by měli zaručit hodně reálnou vojenskou hru. Slibovalo se hráčům opravdu hodně a všichni se tak začali těšit na něco opravdu velkého.

Po zapnutí první mise, která nabízí opravdu hodně rychlý úvod, jenž nedá hráči vydechnout, si možná budete říkat, že všechny ty sliby byly splněny. Pak ale přijde další mise, která už v ničem nepřekvapí, a takhle se to táhne asi do poloviny. V ní se ale hra rozběhne a ukáže vám, jak může být tvrdá práce vojáka Tier 1 při bojích v Afghánistánu, ale pořád jde jen o tuctovou akční hru, jakou už byl ostatně i Modern Warfare. Tuto hru navíc nový Medal of Honor kopíruje více, než by bylo zdrávo. O nějakém tom větším realismu, o který se EA opírala při reklamní masáži, nemůže tak být ani řeč. Na druhou stranu musíme říci, že nový Medal of Honor je opravdu o něco reálnější, jak jeho hlavní konkurent a dokonce má daleko uvěřitelnější postavy a celkovou dějovou linii, která drží po celou dobu docela dobře pohromadě. Na začátku tak s jednotkami Tier 1 hledáte a ničíte tábory talibanců, abyste se na konci zúčastnili docela velké záchranné operace, kterou nový Medal of Honor vyvrcholí. Co ale kazí celkový pohled na hru, je právě celá první polovina, která je hodně pomalá a dost nezáživná. Opakem je pak druhá polovina.

Mise ve druhé části jsou opravdu lahůdkou pro fanouška válečných her, přičemž v nich budete dobývat území nebo ustupovat před útokem talibanců. Dokonce se i proletíte v helikoptéře. Vezměte si třeba jednu misi, kde se třemi dalšími kolegy bráníte jeden menší barák v poušti, přičemž kolem vás jsou stovky po zuby ozbrojených teroristů. Postupně se z baráku stává kůlnička na dříví a vy úplně beznadějně čekáte, kdy vás nějaká ta kulka nebo raketa sejme. O to větší radost a jásot přijde, když přiletí posila a pokropí nepřátele raketami. Podobně velkolepých misí je ve hře více a dokonce bychom řekli, že na hráče zapůsobí více, jak ty v Modern Warfare. Možná i díky tomu, že si řeknete, jestli se něco podobného opravdu nemohlo stát. Modern Warfare je totiž jen čistá fikce.

Ať už jsou všechny mise jakkoliv skvělé a velkolepé, nejde přehlédnout jedno. Jsou od základu předskriptované, takže na nějaké to druhé hraní to u nového Medal of Honor nevypadá. Rovněž je celá hra dost svázaná lineárností jednotlivých levelů, takže vlastně jdete po té cestičce, kterou vám už na začátku namalovali vývojáři. Nějaká ta volnost zde naprosto chybí, což je docela velká škoda. Velká lineárnost a předskriptovanost nahrává asi největšímu nedostatku hry, kterým je délka. Všech deset levelů projdete za zhruba 5 hodin, a to je hodně málo. Čekali bychom dvakrát takovou porci. Co dále může hráče zklamat, je umělá inteligence protivníků, která se ani inteligencí nazvat nedá. Nepřátelé jsou prostě idioti, kteří vám dají svojí kůži hodně lacino. Spíše tak než svoji inteligencí budí strach svým počtem. Pokud se totiž dostanete do přestřelky s několika nepřáteli (spíše s několika desítkami nepřátel) a nebudete se dostatečně krýt, je dost dobře možné, že brzo půjdete do hlíny, tedy do písku. Ostatně, už na střední obtížnost váš voják vydrží hodně málo a stačí dvě tři kulky, abyste foukali písek na své kolegy.

Nyní už ale ke grafice. Vývojáři si pro nový Medal of Honor vybrali dneska poněkud okoukaný Unreal 3 engine, který ale hodně vylepšili, takže hra vypadá opravdu k světu. Ke kvalitě grafiky tak nemáme žádné výhrady. Spíše jsme byli zvědaví, jak na tom bude zničitelnost prostředí. Tento engine je přeci jen znám tím, že moc podobných radovánek neposkytuje. Výsledek je ale v rámci možností uspokojivý, protože zdi se po čase rozpadají, rovněž i vy můžete jednoduše prostřelit nějakou tu překážku a zastřelit tak protivníka. Zničitelnost prostředí je pak vidět i na misi, ve které létáte v helikoptéře a likvidujete raketami jeden kamenný domek za druhým. Po vydání jsme se dočetli, že hru sužují framerate problémy a dost se seká. Musíme říci, že jsme nějaké ty velké problémy nezaregistrovali, a Medal of Honor nám tak běžel po většinu času tak, jak měl (testovali jsme Playstation 3 verzi). Jen v jedné pasáži, kdy jezdíte se čtyřkolkou, jsme si všimli, že se obraz trošinku škubal, ale jinak nic. Po většinu hraní je framerate stabilní. Co se týče hudebního doprovodu, tak Medal of Honor vždy vynikal skvělým soundtrackem, dokonce i v dobách, kdy se moc nedařilo. Musíme říci, že i nový díl má velmi pěkný soundtrack, který vás občas pořádně vtáhne do písčitého Afghánistánu. Jen ještě dodáme, že hlavní písničku nahrála skupina Linkin Park.

Když už dohrajete hru pro jednoho, máte tu multiplayer pro 24 hráčů, který má na triku studio DICE. To se proslavilo především hrami ze série Battlefield, takže by se dalo říci, že tato část nemohla být v lepších rukou. Už po zapnutí zjistíte, že multiplayerové běsnění neběží na stejném enginu, jako singleplayer. Vývojáři pro multiplayer použili svůj vlastní engine Frostbite, který jsme mohli vidět třeba ve zmíněném Battlefieldu. Trošinku podivné rozhodnutí, ale na druhou stranu musíme říci, že tato část má v novém Medal of Honor něco do sebe. Nabízí totiž opravdu jedinečnou atmosféru bojů v Afghánistánu, kterou si budete hodně užívat. Systém multiplayeru je pak naprosto klasický a asi moc nepřekvapí. Hráči mají na výběr ze tří tříd - pěšák, specialista, odstřelovač, které se od sebe liší používaným nádobíčkem. Poté hráč i klasicky leveluje, takže získává další novinky do samotné hratelnosti. Během hraní pak získáváte i nejrůznější medaile a nášivky za plnění vedlejších úkolů. Klasické jsou pak i herní režimy jako Team Assault nebo Sector Control, kde proti sobě bojují mariňáci a talibánci, ehm tedy Opposing Force. Když to vezmeme kolem a kolem, tak multiplayerová část má jistou svoji atmosféru a tvář, ale nepřináší nic nového. Díky použitému enginu by se MoH mohl lehce zaměnit s Battlefieldem.

Nový Medal of Honor je rozhodně důstojným nástupcem prvních tří dílů, ale po dohrání jsme si i my řekli, že jsme tentokrát asi čekali ještě trošinku více. Singleplayer sice přináší celkem povedenou atmosféru novodobé války, ale je příliš krátký a lineární. Multiplayer pak je naprosto klasický a nepřináší oproti své konkurenci v podobě Modern Warfare nebo Battlefieldu nic nového. Každopádně i tak si myslíme, že investice se do nového dílu Medal of Honor vyplatí.

Medal of Honor

ps3x360
Electronic Arts, Danger Close
Datum vydání hry:
12. 10. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře