Madden NFL Arcade

recenze  1
Tomáš Novotný, 21. 4. 2010 22:06
Na Xbox Live Arcade a Playstation Network se nedávno objevila další vtipná minihříčka s předlohou velké sportovní hry. Po NHL 3 on 3 přišla hra Madden NFL Arcade, která přiblíží americký fotbal i takovým, kteří tímto sportem nežijí. V plné verzi Madden NFL byste jistě bloudili s rozestavením, taktikou a dalšími věcmi a nakonec byste si ani pořádně nezahráli, pokud se opravdu v americkém fotbalu nevyznáte. Madden NFL Arcade je, jak už název vypovídá, velmi arkádovou, ale zábavnou hrou, jak pro ty co tímto sportem žijí, tak i pro ty, co ho viděli jednou v televizi a vůbec jim nic neřekl. Pojďme se tedy podívat, jak tato hra dopadla.

Hned při zapnutí v menu toho nemáte moc na výběr, přesto oproti NHL 3 on 3 je tam toho podstatně více. Pomocí Play Now si vyberete svůj a protivníkův tým, přičemž hra obsahuje všechny týmy z NFL. Hřiště je zmenšené, a počet hráčů je sníženo na 5 v každém týmu. Jelikož v ČR a SK tento sport není zas až tak populární, popíšu vám, jak samotný zápas vypadá. Domácí tým začíná a má šišatou věc, kterou Američané nazývají fotbalový míč. Máte na výběr 4 druhy rozehrávky, jako běžet s míčem, krátká nahrávka, středně dlouhá nahrávka a dlouhá nahrávka. Váš cíl je jediný, dát touchdown – doběhnout na konec hřiště na straně soupeře. Můžete přitom ztratit pouze 4x míč. Tam kde vás složí protihráči, tam budete rozehrávat, a proto je nejdůležitější uběhnou co nejdál. Ovšem nemusíte vždy rozehrávat z místa, kde se hra pozastavila. Může se také stát, že nechytíte míč a spadne na zem, nebo vyběhnete z hřiště, což znamená opět další rozehrávání z místa události. Poslední možností je, že míč chytí soupeř a tím pádem dostává 4 pokusy na donesení míče k vám a vy musíte bránit.

V případě, že dáte touchdown, máte na výběr dvě možnosti: buď automaticky dostanete bod (v reálném fotbalu byste kopali míč mezi tyče, zde automaticky dostanete bod) a útočí protivník, nebo se pokusíte dát touchdown z velmi těsné blízkosti znovu, přičemž máte pouze jeden pokus, ale když touchdown skutečně dáte, dostanete za něj 2 body. Stejně jako 4 typy útočení máte i 4 typy bránění. Hru vám usnadní a stíží různé power-upy, jako větší počet hráčů, 3 míče, zmrazení hráče protivníka, extra rychlost hráče, zpomalená hra, nebo +1 bod. Dalším menším překvapením a malým plusem je Replay, díky kterému si můžete hru kdykoliv stopnout a podívat se jakou parádu jste to předvedli.

Dále máme v menu Online režim, který oproti NHL 3 on 3 musíme pochválit. Obsahuje velmi přehlednou tabulku nejlepších hráčů a vašich přátel a hlavně možnost posílání pozvánky do hry, která u staršího hokejového bráchy chyběla. Škoda jen, že zde nefunguje hlasová komunikace. Technická stránka hry je poté velmi dobrá a graficky připomíná Fifu Street 3. Do detailu zpracované arény a karikatury postav reálných hráčů jsou opravdu moc pěkné. Hubenější a vysocí hráči jsou vytáhlí a podvyživení. Naopak ti širší fotbalisti by se nestyděli ani v zápasech sumo. Vše navíc běží naprosto plynule a tak nemáme v tomhle ohledu co vytknout.

Na závěr abych vše shrnul. Hra pro jednoho hráče vás na dlouhou dobu nezabaví a celkově není moc na dlouhodobé hraní. Největší zábavu si užijete ve hře více hráčů na jedné konzoli nebo v online multiplayeru. Licence na oficiální týmy a hráče z NFL, pěkný grafický kabát hry a vtipné provedení je další bonus, který dostanete za 350kč na PSN nebo 1200MS points na Xbox Live. Někdo možná řekne, že by to už mohlo být v klasické velké verzi Madden NFL 10, ale ti, co se v tomto sportu neorientují, mají možnost si koupit srozumitelnou hru pro všechny za méně peněz, což je rozhodně lepší, něž kupovat velkou verzi, kterou si ani pořádně nevyužijí.

Madden NFL Arcade

ps3x360
EA Sports, EA Tiburon
Datum vydání hry:
24. 11. 2009
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře