Guitar Hero: Greatest Hits

recenze  8
Martin Šmíd a Petr Strecker, 17. 7. 2009 0:25
Když vyšel první Guitar Hero, asi jen málokdo čekal, jaký hit se z něj stane. Od té doby nás Activision každým rokem masíruje novými díly, přičemž nyní začal vydávat i různé kompilace jako Metallica nebo Aerosmith. Nyní k nám do redakce došel díl Guitar Hero: Greatest Hits, který má přinést to nejlepší z dosavadních dílů. Škoda jen, že hra rozhodně není tohoto názvu hodna. Pojďme se podívat, proč tomu tak je.

Guitar Hero nebo Rock Band jsou hity poslední doby, přičemž si získávají čím dál větší oblibu. Není tak divu, že se jejich mateřské společnosti Activision a EA snaží vyždímat z popularity i ten poslední halíř. Kromě regulérních dílů se v poslední době objevují jakési datadisky, které mají z hráčů vytáhnout další peníze. Ke Guitar Hero jsme tu už měli balíčky Metallica a Aerosmith, které byly určeny převážně pro fanoušky těchto skupin. Protože u posledního dílu byly přiloženy i zbrusu nové nástroje, kterými byly buben a mikrofon, tak se Activision rozhodl, že hráčům dopřeje největší hity z prvních tří her a vydá je znovu na disku, aby si je mohli vyzkoušet na bicích, případně si je mohli zazpívat. Na první pohled je sice pěkné, že si můžeme všechny písničky zahrát na bicí, ale co je to platné, když samotný track list za moc nestojí a „největší hity” jsou spíše průměrné. Potěší alespoň fakt, že všechny písničky jsou master tracky a nejedná se o cover verze.

Guitar Hero: Greatest Hits je hlavně o tom, aby se ve hře objevilo pokud možno co největší množství hitů. To se podařilo, ale jen z části. Za plnou cenu dnešních her totiž získáte pouze to nejlepší z minulých dílů. Ačkoli se mnohdy jedná o léty provařený kolovrátek, není ovšem na škodu si zahrát starší písně a mít možnost si je odehrát jako ostatní členové kapely, než pouze jako kytarista. Z prvního Guitar Hero zmiňme například Deep Purple, Queen, Queens of the Stone Age, Ozzy Osbourne, Incubus a několik dalších spíše indie kapel. Guitar Hero 2 přispěla i několika rychlejšími kousky od takových jmen jako Lamb of God, Foo Fighters, Avenged Sevenfold, či Rage against the Machines. Jinak si pohodlně zabrnkáte u správných jižanů Lynyrd Skynyrd, včetně jejich legendární písně Free Bird, která obletěla svět díky smrtonosnému kytarovému sólu, na kterém si také vylámete nehty. Zejména na největší obtížnost. Guitar Hero 3 má v tomto seznamu pravděpodobně největší zastoupení oblíbených songů, mezi nimiž nechybí ani Kiss s nezapomenutelnou Rock and Roll All Nite. Povinností bylo i přidání speed metalového nářezu v podobě Through Fire And Flames od Dragonforce, kteří se dostali do paměti i ne zrovna hudebně zaměřeným hráčům. A zakončeme toto povídání třeba legendami thrash metalu, Slayer, s jejich Raining Blood. Jako bonus přibylo pouze sedm písní od Anthrax, Judas Priest, Twisted Sister, Ratt, Poison, Aerosmith či Extreme. Nejedná se o zrovna světoborný přídavek, ale lepší jak drátem do oka, no ne?

Na Blu-ray Disku s hrou naleznete spoustu písniček z dílů Guitar Hero, Guitar Hero 2 a Guitar Hero III: Legends of Rock, to je sice pěkné, ale co dělá tuto sérii tak úspěšnou i několik týdnů po vydání, jsou DLC písničky, které si můžeme z Playstation Network a Xbox Live stáhnout. Pokud doposud nemáte ve své sbírce žádno hru z této série a chcete, aby byla Guitar Hero: Greatest Hits vaší první hrou, musíme vás varovat. DLC obsah totiž je nekompatibilní s předchozími díly, což je velké mínus tohoto dílu, které ho posílá do hodně velkého průměru. Po zahrání všech 48 písniček vám už bohužel žádná další nepřibude a vy si tak budete muset zakoupit další díl. Je to rozhodně škoda, protože v DLC balíčcích se ukrývají docela velké hity, které zastíní i skladby na disku s touto kolekcí.

Musíme se přiznat, že jsme se na Guitar Hero: Greatest Hits docela těšili. Activision sliboval to nejlepší z celé série, přičemž všechny starší písničky jsme si nyní mohli zahrát i na bicích. Jenomže po zahrání a strávení několika hodin u této kompilace musíme říci, že jde o docela velké zklamání. Osmačtyřicet skladeb, které zřejmě nesednou každému, docela brzy omrzí, přičemž nekompatibilita s DLC na World Tour posílá Guitar Hero: Greatest Hits do propasti zapomnění.

Guitar Hero: Greatest Hits

ps3x360wiips2
Activision, Beenox
Datum vydání hry:
16. 6. 2009
KARTA HRY
6/10

Komentáře