Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony

recenze  10
Martin Šmíd, 28. 1. 2010 1:32
Po prvním úspěšném datadisku The Lost and Damned jsme se koncem minulého roku dočkali i druhého, který nese název Ballad of Gay Tony. Ten opět vyšel exkluzivně pro herní konzoli Xbox 360. Daleko zajímavější, než stahovat hru z Xbox Live, bylo počkat si na edici Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City, která nabízí oba dva datadisky za velmi malou cenu. K tomu všemu navíc nebudete potřebovat původní hru. My si na tuto edici počkali a nyní se tak můžeme podívat, jak výše zmíněný druhý datadisk do legendárního Grand Theft Auto IV dopadl.

Město Liberty City je opravdu místem, kde jen bují nelegální obchod a není zde místo pro lidi, kteří občas někoho nezabijí nebo alespoň neokradou. Takovou pověst si za několik dílů Grand Theft Auto město Liberty City vybudovalo. Nejprve jsme se do něj vrátili v kůži Nika Bellica v původní hře, později jsme v datadisku The Lost and Damned po jeho ulicích jezdili na motorce v kůži Johnyho Klebitze. Nyní se do Liberty City vracíme znovu a dost možná i naposled. Datadisk Ballad of Gay Tony vypráví příběh majitele těch lepších diskoték v Liberty City, který se jmenuje Anthony Price, a jak podle názvů můžete odhadnout, je tak trochu jinak sexuálně orientovaný. Protože má v Liberty City nějakou tu moc, je každým dnem pod dohledem své konkurence a sám proti ní občas dosti ne moc čistými způsoby bojuje. Aby nepřišel hned o svoji hlavu, má po boku svého obchodního partnera, hlavního hrdinu datadisku Ballad of Gay Tony, Luise Lopeze. Ten je drsňákem už od pohledu a během svého dobrodružství je odhodlán rozpoutat v Liberty City učiněné peklo, které skončí stovkami mrtvých. Jo, i takový Michael Myers by mu mohl počet obětí závidět. Pojďme se nyní podívat na samotnou hru.

Ještě než se pustíme do samotné hry, musíme zmínit něco o hlavním protagonistovi, Anthony Pricovi alias Gay Tony. Ten totiž dodává celému datadisku onu potřebnou šťávu a jeho hysterické hlášky si nejde nezamilovat. Ačkoliv je chlapec pořád sjetý nějakou tou mozek gumující drogou a má rád mladé klučiny v Liberty City, je celkem schopný obchodník. Hlavní postava Luis Lopez nedělá poskok jen svému šéfovi, ale i své hrabavé mamince, která sice hlavnímu hrdinovi vyčítá, že dělá ty ošklivé věci, ale pokud jí ukážete peníze, rozhodně jí nesmrdí. Hned asi ve třetí misi vás pošle třeba do ringu, kde si to budete muset rozdat s dalšími bojovníky. Tato mise je velmi zábavná a trošinku uvolňuje atmosféru od toho všelijakého střílení, které vás dále čeká. Další zajímavou postavou v datadisku je íránský milionář Yusuf Amir. Ten má opravdu nezapomenutelné hlášky a určitě si spoustu z nich zapamatujete.

Pak už na vás čeká jen opravdová dřina, kdy budete muset plnit příběhové mise, které jsou na rozdíl od původní hry a pozdějšího prvního datadisku velmi zábavné, různorodé a rozhodně se u nich nudit nebudete. Dokonce nám na první průchod hrou nepřišlo, že jsme ji hráli něco kolem 12 hodin, protože hra má opravdu přímo divoký spád. Během většiny misí si budete muset pochopitelně cestu prostřílet skrze po zuby ozbrojené mafiány, ale mise jsou velmi dobře navržené, každá přináší něco nového a originálního. V jedné třeba pomocí golfové minihry mučíte mafiána, aby přiznal barvu, jindy zase honíte mafiány ve člunech a házíte po nich bomby. Pak si také během misí zalétáte ve vrtulníku a vrcholem jsou i seskoky padákem, což jistě ocení naprosto všichni fanoušci. Jinak si styl misí drží zavedené pravidla, takže každou misi vám zadá nějaký ten bossák, ať už se jedná o Toníčka nebo maminku. Po splnění každé mise se poté ukážou statistiky, jak dobře jste si vedli.

Kromě hlavních příběhových misí nabízí Ballad of Gay Tony i spoustu postraní zábavy. Protože je Ballad of Gay Tony především zaměřen na nejrůznější noční podniky, nechybí klasické pitky u barů, ale i tance na parketech, kde můžete sbalit nějakou tu babu a poté ji zavléci na záchodek. Rovněž tu najdete klasickou zábavu, jako je kulečník, bowling nebo automaty. Nově si můžete zahrát i jakousi golfovou minihru, která vám bude představena v jedné z počátečních misí, kdy se pokoušíte dostat informace z jednoho bídného chlapíčka. Ve hře nechybí ani online multiplayer s módy jako deathmatch, nějaký ten týmový mód a pochopitelně dva závodnické módy. Pokud tak dohrajete hlavní mód, nemusíte se bát, že se začnete nudit. Pokud navíc nejste vlastník GOLD účtu, ve hře naleznete 48 hodinový GOLD.

Grafická stránka zůstala až na několik detailů stejná jako v předchozím datadisku. Pokud se vám tedy líbila grafika u GTA4, asi se vám bude líbit i zde. Bohužel bychom si trošinku rýpli do frameratu, který občas není vůbec plynulý a hra pořádně zaškube. Dokonce i ve chvílích, kdy se na obrazovce nic neděje. Na druhou stranu musíme pochválit, že až na několik málo objektů hře nedoskakují v takové velké míře textury a vše je většinou načteno předem. Pochválit musíme i velmi povedený dabing všech postav, kterému nic nechybí, a občas se budete smát povedeným hláškám. Výtku si nezaslouží ani klasicky povedený soundtrack, který nabízí několik desítek nových skladeb. Zde musíme prozradit, že disková edice Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City obsahuje bonusové skladby, které jinde nenajdete.

Grand Theft Auto: Ballad of Gay Tony je velmi povedeným datadiskem, který by se dal označit i za samostatnou hru. Nabízí totiž hodiny nové zábavy, u které se nebudete ani na chvilku nudit. Vše je totiž přeplněné zajímavými úkoly, vypiplanou hratelností a hlavně hláškami a vtipnými situacemi. Kdo tak vlastní konzoli Xbox 360, je pro něj Grand Theft Auto: Ballad of Gay Tony povinností. Ostatní musí doufat, že se datadisk dostane i na jejich platformu.

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony

ps3x360
Rockstar Games, Rockstar North
Datum vydání hry:
29. 10. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře