Critter Crunch

recenze  2
Martin Šmíd, 31. 12. 2009 4:13
Musíme se přiznat, že když byla oznámena logická hra Critter Crunch, moc nadšení v nás nevzbudila. Plná verze se k nám dostala tak trochu náhodou, když jsme si ji pouze z nudy stáhli. O to větší překvapení se dostavilo po zapnutí a u hry jsme najednou strávili hodinu, dvě a poté i tři. Při jejím hraní jsme totiž zažili takovou zábavu jako u málokteré hry. Pojďme se tedy podívat, co je příčinou tohoto nadšeného prvního odstavečku.

Nejprve se pojďme podívat na pozadí hry, které trošinku nastíní to, o čem vlastně celá hra je. Ve hře se ujmete lesního tvora Biggse, což je taková plyšová kulička, která má velmi rychlý jazyk, kterým dokáže chytat všelijaké potvory a poskytovat je jako krmení ostatním. Biggs má ve hře pouze jediný úkol. Posbírat po lese všechny možné drahokamy. Ty se nacházejí v žaludcích všelijakých potvor, které napadají Biggsův lesík. To bychom měli k samotné hře, nyní si vysvětlíme, jak se vlastně Critter Crunch hraje. Biggs prochází jednotlivé levely, přičemž v každém se vždy objeví jakási tabulka se sloupci, ve kterých se nacházejí nejrůznější tvorové lesa. Na vás je, abyste každého tvora dvakrát nakrmili. Po druhé dávce jídla tvor exploduje a zanechá vám nějaký ten drahokam. Potvorám nemusíte dávat jen dvě porce té samé potravy. Uvedeme na příkladu. Máte mouchu, kterou nakrmíte oranžové „cosi”. Nyní máte možnost dát mu dát druhou mouchu nebo ho vzít a obětovat ho ještě větší potvoře. Když ho takto naplněného předložíte větší potvoře, ta ihned exploduje a vezme sebou i okolní zvěř, čímž získáte daleko větší počet drahokamů a peněz, ale hlavně si vyčistíte plochu.

Koncept je tedy velice jednoduchý, ale samotná hra je někdy docela těžká, protože potvory se hrnou takovou rychlostí, že vám občas bude dělat problém stíhat. Nyní jsme popsali pouze jeden hlavní herní mód, na kterém jsou ovšem postaveny i módy další. Mezi ty patří třeba puzzle mód, kde máte pouze několik zvířat a omezený počet vypláznutí jazyku. Cílem tohoto módu je, abyste při těchto omezeních zlikvidovali všechny potvory na obrazovce. Nemusíme ani říkat, že počet vypláznutí jazyku je přesně napočítán, takže někdy musíte opravdu hodně přemýšlet a každý tah si pořádně rozmyslet. Dalším módem jsou jakési výzvy, kde plníte nejrůznější úkoly. Jednou plníte časový úkol, podruhé musíte nasbírat určitý počet bodů a vyhýbat se zeleným kostrám, které vám body budou brát.

Critter Crunch obsahuje i hru více hráčů, přičemž si ji můžete užít buď na jedné televizní obrazovce nebo online přes službu Playstation Network. Ať už zvolíte jakýkoliv režim, nebudete litovat, protože právě hraní s kamarádem přináší tu pravou zábavu na hodně nudných večerů. Musíme ještě zmínit, že režim hry více hráčů obsahuje hned dva herní módy. Tím prvním je klasická kooperace, kdy se před vámi objeví velké plátno s všelijakými potvůrkami a ve dvou se je snažíte klasickým způsobem eliminovat. Nemusíme ani říkat, že tento mód je velmi zábavný a neustálé hádky, kdo zkazil jakou stranu, dodávají na neopakovatelné atmosféře. Druhým režimem je klasický Versus mód, kde bojujete s kamarádem na klasicky rozdělené obrazovce o to, kdo dřív nahraje požadované body. Nic originálního, ale když se do hry pořádně dostanete, jde o parádní zábavu. To by bylo k multiplayerovým možnostem asi vše. Tedy, ještě zde pouze zmíníme, že hra obsahuje i žebříčky nejlepších hráčů, kde můžete své skóre porovnávat s hráči z celého světa.

Hodnotit grafickou stránku u Critter Crunch je velmi jednoduché. Pokud se vám líbí kreslená grafika, budete v sedmém nebi, protože si s ní vývojáři skvěle vyhráli a zakomponovali do ní všelijaké výbuchy a další grafické efekty, které nevypadají jak pěst na oko, jako tomu je v jiných kreslených hrách. Protože my kreslenou grafiku můžeme, nemůžeme jí nic vytknout, protože jen těžko si představit, že by vývojáři přinesli něco hezčího. Musíme navíc zmínit, že celá hra běží v rozlišení 1080p a ani jednou se nám nestalo, že by se nějak zpomalila nebo zakuckala. To u téhle hry rozhodně nehrozí. Pochválit musíme i všelijaké zvuky a hlavně šíleně návykový hudební doprovod, který vám pořádně rozpumpuje krev v žilách, abyste si hru užili jak nikdy.

Critter Crunch je vynikající Playstation Network hrou, která přináší chytlavý mód pro jednoho hráče a stejně zábavný mód pro dva hráče na jedné televizní obrazovce nebo online. Už dlouho jsme tu neměli takto originální a zábavnou logickou hru, která plně prověří váš mozek a u které se navíc budete neskutečně bavit. Pokud si chcete udělat radost, kupte si Critter Crunch a hrajte, jde o jedinečný herní zážitek, ke kterému se budete neustále vracet.

Critter Crunch

ps3
Capybara Games, Player X
Datum vydání hry:
8. 10. 2009
Žánr:
Puzzle, Indie, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře