Buzz! Brain Bender

recenze  14
Martin Šmíd, 12. 1. 2009 23:57
Kvízové hry s nálepkou BUZZ patří vůbec k tomu nejlepšímu, na co můžeme ve svém žánru narazit. I proto jsme byli zvědaví, jak si povede nejnovější díl na PSP, kde se objevuje s podtitulem Brain Bender. Jak obstojí proti velkým verzím, se nyní dočtete v naší recenzi. Buzz! Brain Bender je tu, ale v jaké formě?

Ačkoliv jsme v úvodu zmínili, že je BUZZ kvízovou hrou, u Buzz! Brain Bender toto moc neplatí. V této hře na PSP máte pouze několik logických miniher, které mají procvičit váš mozek v rychlosti a v zapamatování si nejrůznějších věcí. Na řadu přijdou také minihry, které pořádně prozkouší váš sluch či hluch. Zpočátku na vás třeba čeká spočítání nejrůznějších zlomků pomocí obrázků, poznání, kterých obrázků je více, a také naťukání zvuků tak, jak jdou po sobě. Minihry jsou vcelku jednoduché, ale času není mnoho, a tak jde spíše o zkoušku vaší rychlosti, než o reflexy vašeho mozku. Bohužel je třeba říci, že se prvních 5-10 minut můžete dobře bavit, ale poté, co za těchto pár minut hru projdete, už nemáte žádnou další motivaci, abyste si ji znovu zahráli a předháněli se, kdo bude v jaké disciplíně lepší.

Abyste každou minihru dostatečně pochopili, vždy vám na jejím začátku udělá sympatický moderátor BUZZ výuku. Ta se spouští vždy, když odstartujete novou výzvu, ale dá se přeskočit. Vývojáři možná čekali, že se přidáním trofejí zvýší i znovu hratelnost. Jenomže už když se podíváte na to, za co jsou, zjistíte, že byste u hry strávili skutečně hodně času, a za to vám tato hra rozhodně stát nebude. Trofeje tak herní dobu nijak nezvýší a po zhruba hodině hraní už nebudete mít žádnou motivaci pokračovat. Po dokončení nějaké té části hry přirovná BUZZ vaše IQ k některému z domácích spotřebičů. Pokud byste chtěli vědět moje IQ, tak to dosahuje údajně IQ vysavače, což je takový lepší průměr. Měli byste se tak pořádně zamyslet, protože nakonec zjistíte, že i vaše lednička má vyšší IQ, což pochopitelně naštve.

Daleko lepší je tak zahrát si proti kamarádovi na jednom PSP, protože vám pak hra poměří IQ i s ním. Budete tak hned vědět, jak na tom ve skutečnosti jste. Na jednom PSP můžete hrát až v šesti lidech, takže možnost ukázat se má každý a právě až v tomto počtu lidí vznikají celkem zajímavé statistiky.

Nyní se dostáváme ke sloupečku, který zhodnotí technický stav hry. Prezentace v podobě grafického zpracování je pěkná a snese srovnání s většími brášky. Ve hře navíc nenarazíte na žádné nahrávací obrazovky. Vše je načtené najednou a nemusíte se tak zdržovat půlhodinovým díváním se na loading. Toto je však jen jedna z těch výhod, která měla být spíše bonusem k povedené hře a ne k tomuto paskvilu. Celou věc nezachraňují ani štiplavé hlášky komentátora BUZZe, který vám dokáže občas pořádně zabrnkat na nervy.

Buzz! Brain Bender je jedním z největších zklamání. Nabízí chvilkové zabavení, po kterém už hru nezapnete. Pokud byste už chtěli investovat peníze do kvízové hry s nálepkou BUZZ, pořiďte si verzi pro Playstation 3, u které můžete strávit i desítky hodin. PSP verzi Buzz! Brain Bender se ovšem vyhněte velkým obloukem.

Buzz! Brain Bender

psp
Sony Computer Entertainment, Curve Studios
Datum vydání hry:
28. 11. 2008
Žánr:
Puzzle
KARTA HRY
4/10

Komentáře