Blimp: The Flying Adventures

recenze  3
Martin Šmíd, 13. 12. 2010 21:00
Studio Grip Games, které má sídlo v Praze, určitě znáte díky povedené hře 5-in-1 Arcade Hits, kterou jsme si tu během léta zrecenzovali (tehdy dostala 7/10). Rovněž jsme vám přinesli i rozhovor s Grip Games, kde byla avizována hra Blimp: The Flying Adventures, která nyní doputovala na Playstation Store. Můžeme se tak podívat, jestli se i druhý počin od těchto vývojářů povedl.

Pokud trošinku sledujete iPhone scénu, tak vám hra Blimp: The Flying Adventures určitě není neznámou. Na přístroj od Applu totiž vyšla už před několika měsíci, přičemž za ní stojí Ostravské studio Craneballs. Na iPhonu hra sklidila velký úspěch, ať už od herních kritiků, tak hráčů. Grip Games se tak rozhodl, že nám připraví port pro Playstation Minis. Se slovem port jsme to možná trošinku přehnali, protože Minis verze je v mnoha věcech překopána. Nic ale nemění na faktu, že stojí přesně 100 korun na českém Playstation Store, což rozhodně není moc.

Pokud čekáte od této hry nějaký propracovaný příběh, tak hledejte jinde. Příběh je totiž hodně jednoduchý a jen vyplňuje mezeru mezi jednotlivými levely. Jako válečný veterán Zed Pelin se ujmete velké vzducholodě, abyste plnili nejrůznější úkoly, které vám budou zadány. Nic dalšího od příběhu nečekejte. Jen bychom k němu možná dodali, že je vyprávěn skrze komiksová okna před levely, které jsou docela povedené a i dialogy působí hodně přirozeně.

Co ale dělá Blimp tak jedinečnou hrou, je samotná hratelnost. Celkem na vás v Minis verzi čeká dvacet levelů, kde budete létat se vzducholodí a nabírat vojáky, vysazovat je na jiných stanovištích nebo ničit nepřátelské tanky či kulometná hnízda. Dít se toho bude opravdu hodně, přičemž hra si udržuje velkou zábavnost od začátku do konce, a vůbec nevadí, že pořád plníte vesměs jen pár úkolů neustále dokola. Zde bychom ještě zmínili něco o ovládání. To je jako celá hra velmi jednoduché a postačí vám jen Xko a analogová áčka. Pokud budete chtít shazovat bomby, tak stačí zmáčknout L1 nebo R1. Prakticky si tak vystačíte s třemi ovládacími tlačítky, což dopomáhá naprosté jednoduchosti na ovládání, kterou určitě ocení všichni hráči. Navíc ovládání je velmi intuitivní a vzducholoď vždy bude dělat to, co od ní požadujete.

Na začátku je hra celkem benevolentní a nějaké to zaváhání si ještě můžete dovolit, později ale budete litovat každé ztráty života, která vás ve výsledku může připravit o dobře rozehranou hru. Celkově nám ale obtížnost přišla přijatelná, ačkoliv poslední level už nějaké ty problémy nadělal. Dokonce jsme vzteky hodili ovladačem. Štěstí, že jsme v tu dobu nehráli Blimp na PSPčku. Pokud by se vám ale obtížnost easy nebo normal zdála příliš lehká, je tu i hard, který dokonale prověří vaše manévrovací schopnosti a trpělivost.

Blimp je pak kromě plnění úkolů hlavně o skóre, které vám roste tím, jak plníte úkoly, ničíte nepřátelská plavidla, případně věže, ale i sbíráte nejrůznější pochutiny, jako jsou diamanty, bedničky s náboji nebo lékárničky. Za vše budete během hraní odměněni, přičemž vše se ukládá do speciálního kódu, který když poté opíšete do kolonky na oficiálním webu, tak se přidáte do celosvětové statistiky, ve které můžete porovnat svůj úspěch s dalšími hráči http://farm6.static.flickr.com/5163/5258275821_f20794c238.jpg . Je ovšem otázkou, kolik hráčů bude kódy opisovat. Už u hry 5-in-1 Arcade Hits jich moc nebylo.

Hra Blimp: The Flying Adventures byla původně stavěna na iPhone, což je v mnohém bohužel vidět na grafickém zpracování. Na PSP je hra opravdu nádherná, ostrá a nic bychom ji po grafické stránce nevyčetli. Schválně mi zkuste najít jinou Minis hru, která bude mít takhle pěknou ručně kreslenou grafiku. Prostě ji jen hodně těžko najdete. Pokud ovšem Blimp pustíte na Playstationu 3, už to taková sláva není. Grafika je sice pořád na první pohled pěkná, ale budete si všímat rozmazanějších textur a nějakých těch zubů. Primárně bychom Blimp označili za PSP hru, takže i tak ji budeme hodnotit. Dále, na co se podíváme, je hudební doprovod. Ten je původní, nahraný českými vývojáři, přičemž je nutno říci, že je i hodně dobrý. Orchestrální melodie dodávají celé hře šťávu a ještě více se tak do ní ponoříte. Po technické stránce tak nemáme Blimpu moc co vytknout.

Po dohrání hry Blimp: The Flying Adventures jsme hodně dlouho přemýšleli, co ji vlastně vytknout. Ano, mohla být delší, ale vše zastiňuje skvělá hratelnost, výborná kreslená grafika a v neposlední řadě i výtečná hudba. To vše spolu s nízkou cenou dělá Blimp: The Flying Adventures jednu z nejlepších her pro službu Playstation Minis. Pokud tak máte našetřeno 100 korun a nevíte co s nimi, určitě Blimp vyzkoušejte.

Blimp: The Flying Adventures

psp
Grip Games, Craneballs Studios a Grip Games
Datum vydání hry:
7. 12. 2010
KARTA HRY
9/10

Komentáře