Wii U - Rayman Legends

preview  5
Martin Šmíd, 11. 7. 2012 0:00
Rayman Origins z minulého roku je jednou z nejlepších 2D plošinovek posledních let. Herní novináři ji vychválili do nebes za skvělou hratelnost a vynikající vizuální prezentaci, ale u hráčů už moc nezabodovala. Dnešní publikum je zaměřeno spíše na jiné hry, proto prodeje nejdříve nebyly nejlepší, ale po slevách se Rayman Origins chytl a prodal přes milion kopií, i zásluhou nedávno vydané Playstation Vita verze. Proto ani nebylo překvapením, když na letošní E3 bylo oznámeno volné pokračování s názvem Rayman Legends, které samozřejmě staví na osvědčených základech, ale přináší i několik novinek. Jo a vyjde také na Nintendo Wii U, pokud byste to nevěděli.

2D plošinovek v současné době moc není, proto bylo lehké si Rayman Origins zamilovat. Je určitě dobře, že nyní mohou vývojáři připravit druhý díl, v němž vylepší vše, na co si hráči stěžovali, a samozřejmě přidají spoustu neotřelých a originálních nápadů, kterých mají určitě dostatek. Protože jde o pokračování, můžeme očekávat nové postavy, které doplní už tak bohaté univerzum, ale také novou příběhovou kampaň. Ta bude nyní zasazena do světa plného hradů, zámků a zatuchlých kobek, ale i draků, králů a dalších fantasy bytostí. Jinak samozřejmě se bude jednat opět o 2D plošinovku, tentokrát ještě s větším důrazem na kooperaci více hráčů. Jak bylo třeba prozrazeno v uniklém traileru před E3, dočkat bychom se měli nejen offline kooperace pro čtyři hráče, jako tomu bylo u Rayman Origins, ale také online podporu, která tolik chyběla. Tyhle informace platí pro všechny konzole, na kterých se Rayman Legends objeví.

Zatím je ale potvrzena jen Nintendo Wii U verze, která byla oznámena během letošní E3, ale nejedná se o exkluzivní záležitost, jak bylo dříve potvrzeno lidmi z UbiSoftu. Každopádně co už exkluzivní bude, tak je některý obsah, který na jiné konzoli nenajdete, využívající navíc tabletový Wii U GamePad. Pokud jste sledovali představení na E3, jistě víte, že nyní narážím na kooperativní hraní, během něhož jeden hráč má v ruce Wii U GamePad, zatímco další čtyři hráči v rukou drží klasický Wii U Pro Controler. Pro tyto společné zážitky UbiSoft navrhl několik speciálních levelů. Wii U GamePad samozřejmě bude možné i využít tak, že si na něj přepnete celou hru, pokud hrajete sami, aby se třeba rodina mohla dívat na pořady v televizi. Tohle je jedna ze základních funkcí nové konzole od Nintenda a Rayman Legends jí samozřejmě bude využívat.

Nintendo Wii U verzi jsem si mohl zahrát nedávno v centrále Nintenda v Německu, z níž budou pocházet následující dojmy. S kolegou ze serveru hrej.cz jsme si zahráli jednu úroveň, která byla prezentována už na E3, ale až vlastní hraní prozradilo, že kooperace mezi hráči držící Wii U GamePad a Wii U Pro Controler, je neskutečně zábavná a přináší zajímavý zážitek pro oba, což možná většina hráčů nečeká. Hráč s Wii U Pro Controlerem se chopí klasické postavičky, třeba Raymana, zatímco hráči držící Wii U GamePad ovládá Murfyho. Možná si řeknete, že hraní za Murfyho bude nuda, což jsem si také myslel na začátku, ale opak je pravdou, protože prakticky jde o plnohodnotnou postavu, bez níž se ostatní hráči neobejdou. Jde o už na první pohled daleko zajímavější spolupráci, než jak tomu je u New Super Mario U, kde pátý hráč s Wii U GamePadem jen dělá plošinky, po nichž mohou ostatní skákat.

Murfyho pomoc nespočívá jen v přetrhávání lan, aby se po nich mohli ostatní houpat, ale i zvedá plošinky, odhaluje lumy, případně zabíjí nepřátele. Také jde nepřítele pomocí Murfyho podržet, aby si do něj mohli ostatní pěkně bouchnout. Na Wii U GamePadu většinou pro tyto akce využíváte dotykový displej, ale občas přišla situace, kdy bylo nutné ovladač naklonit, aby se ve hře naklonila plošinka a ostatní hráči po ní mohli proběhnout, případně se dostat přes nějakou překážku. Zábavnosti v hraní za Murfyho jistě pomáhá přesnost ovládání. Dotykové funkce i gyroskop funguje přesně tak, jak byste čekali.

Rayman Origins přinesl vynikající pestrou kreslenou grafiku, kterou učaroval nejednoho hráče. Rayman Legends v tomto samozřejmě pokračuje, přičemž už v demoverzi si šlo všimnout několika nových grafických efektů. Rayman Legends prostě a jednoduše vypadá skvěle a už na první pohled je hezčí jak jeho předchůdce. Stejně tak můžeme čekat i spoustu nových skladeb do už tak vynikajícího soundtracku, který byl u předchozího dílu dost nedoceněn.

Rayman Legends je sázkou na jistotu. Vývojáři vylepšují osvědčený koncept z minulého roku, do kterého přidají několik novinek, jako online kooperace či nové postavy. Pokud navíc uvažujete o nákupu Nintenda Wii U, bude Rayman Legends jedním z velkých lákadel, protože v něm naleznete i exkluzivní obsah, šitý na míru této konzoli, který je podle prvních dojmů velmi zábavný.

Rayman Legends

ps4ps3x360vitawiiuxone
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
30. 8. 2013
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře