Trine 2

preview  5
Martin Šmíd, 9. 11. 2010 2:01
Mnozí z vás si možná ještě vzpomenou na úspěšnou plošinovku Trine, za kterou stojí vývojáři z finského studia Frozenbyte. Ta vyšla před několika měsíci na službách Steam a Playstation Network, přičemž si získala spoustu fanoušků. Protože se vývojářům naplnila kasička od hráčů, kteří si hru pořídili, nebyl důvod se nepustit do druhého dílu, se kterým mají vývojáři ještě větší ambice. Sice o Trine 2 zatím toho moc nevíme, ale těch několik málo informací za napsání článku stálo.

Jen těžko odpovědět na otázku, proč bylo Trine tak vynikající hrou. Možná to bylo příběhem, možná samotnou hratelností, nebo i tou pohádkovou grafikou, ze které hráče přecházel zrak. Možná to bylo vším. Těžko totiž hledat v dnešní době plošinovku, která sází na kooperaci tří postaviček, které procházejí fantasy prostředím, kde řeší jednu logickou hádanku za druhou. Nutno dodat, že většina těchto hádanek byla založena na hrátkách s fyzikou, která se rovněž povedla na výbornou. Jedním z klíčů úspěchu původní hry byla také cena a vydání skrze službu Playstation Network. Zde mohli vývojáři nasadit opravdu příjemnou cenu, přičemž navíc do hry přidali i platinovou trofej, čímž si okamžitě získali pozornost hráčů, tedy lovců trofejí. Původně byla plánovaná hra i pro Xbox Live Arcade, ale protože se vývoj táhnul, rozhodli se vývojáři raději tuto verzi zrušit. Majitelé Xboxu 360 se tak prvního dílu už nedočkají, ale potěšit je může alespoň fakt, že ten druhý jim neunikne. Vyjde navíc ve stejnou dobu, jako pro PSN a PC.

Když něco funguje, tak proč to měnit. Stejnou otázku si kladli i vývojáři ze studia Frozenbyte, takže určitě potěší, že druhý díl Trine přinese více méně to stejné, jako díl první, ale v daleko velkém množství. Opět se tak hráči ocitnou ve známém království, kde budou procházet jednotlivé levely trojicí hrdinů. Původní díl nepřinesl zase tak hluboký příběh, takže se vývojáři rozhodli, že právě na tuto složku se ve druhém dílu zaměří. Příběh by tak měl být ve druhém dílu značně propracovanější a komplexnější, přičemž v něm nebude chybět ani špetka humoru. Ostatně na humoru bude celá hra postavena. Vývojáři se dále snaží dělat spíše pohádku pro starší hráče, takže rozhodně nečekejte, že se všechno bude dít v rukavičkách. Vše bude tak daleko temnější, což ocení především starší hráči.

Mezi hrdiny ve druhém dílu patří rytíř, který se umí dobře ohánět mečem, ale i zlodějka a jako poslední tu je kouzelník. Tedy klasické trio z původní hry. Schopnosti těchto tří postav budou ve druhém dílu daleko vyváženější, takže v každém levelu budete vždy potřebovat rovnoměrným dílem přičinění všech postav. Už se tak nestane, že byste měli nějakou postavu jako hlavní. Vývojáři do druhého dílu přidali postavám i spoustu nových schopností a zbraní, se kterýma budou nejen likvidovat přibíhající nepřátele, ale i řešit obrovské hádanky, nyní spíše prostorového ražení. Hádanky obecně budou ve druhém dílu několikanásobně větší a vývojáři slibují i jejich větší počet. Kdo si tak zamiloval hrátky s fyzikou v prvním dílu, bude v tom druhým jako doma. Určitě dále potěší i skutečnost, že všechny hádanky ve hře budou mít několik možností, jak je vyřešit, díky čemuž si hra udrží i velkou znovuhratelnost.

Nyní ještě k samotným postavám, které se dočkají značně přepracovaného RPG systému. Už v prvním dílu se o jakýsi RPG systém vývojáři pokusili, ale výsledek nebyl moc povedený. To se ve druhém dílu změní, přičemž postavy budou dostávat během hry nové schopnosti. Vezmeme si třeba kouzelníka, který na začátku bude umět jen několik základních schopností, ale na konci hry z něj už bude mocný mág, který se jen tak před něčím nezastaví. Podobně na tom budou i ostatní postavy. Jaké přesně schopnosti na naše trio čekají, to už vývojáři drží pod pokličkou. Velkou novinkou druhého dílu bude také online multiplayer, který u prvního dílu značně chyběl, a hráči po něm dost volali. Vývojáři jejich nářky vyslyšeli, takže se nyní budete moci pustit do kooperativního hraní až ve třech hráčích skrze služby Playstation Network a Xbox Live. Kromě online multiplayeru bude přítomen i ten offline na jedné konzoli, který nechyběl už v prvním dílu.

Druhý Trine je spíše značně vylepšený první díl, který přinese kupu nových levelů, zajímavější hádanky a hlavně online multiplayer. Kdo si tak zamiloval první díl, bude tím druhým určitě nadšen. My už nyní vyhlížíme datum vydání, které se snad dozvíme co nejdříve. Ihned jak ho budeme vědět, dáme pochopitelně vědět. Rovněž vás neochudíme ani o novinky této skvěle vypadající hry.

Trine 2

ps3x360
Atlus, Frozenbyte
Datum vydání hry:
21. 12. 2011
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře