Splatterhouse

preview  6
Martin Šmíd, 10. 6. 2010 0:36
Psal se rok 1988 a na platformu TurboGrafx-16 vyšla hra Splatterhouse. Jednalo se o plošinovku se špetkou hororu, díky čemuž si hra získala velkou pozornost a úspěch tak byl zaručen. Protože se dostavil opravdu obrovský úspěch, bylo rozhodnuto, že musí vzniknout pokračování. Nakonec nešlo jen o jedno pokračování, ale o několik, přičemž z TurboGrafx-16 se hra rozšířila později i na další platformy. Dnes si hru můžete stáhnout i z Wii Virtual Console, kde se už pár let nachází. O 22 let později se Namco Bandai rozhodlo oprášit tuto legendu a už tento rok bychom se měli dočkat remaku prvního dílu. Pojďme se na něj podívat.

Vývoj hry začal už před několika lety ve studiu BottleRocket Entertainment, ale ona ta mrška hra dělala vývojářům spoustu problémů a ti se s nimi nedokázali vypořádat. Přitom by každý očekával, že lidé, kteří stojí za skvělou PS2 akcí Mark of Kri si s hrou poradí levou zadní. Neustále hru předělávali a s výsledkem poté nebyl automaticky spokojen ani vydavatel hry, Namco Bandai. Tomu došla zhruba před rokem trpělivost a vývojáře ze zmíněného studia poslal k šípku. Protože se značkou Splatterhouse Namco Bandai počítá do budoucnosti a bylo mu líto vyhodit rozpracovaný projekt, na který čekají fanoušci už tak dlouho, rozhodl se ho svěřit svému internímu studiu, které stojí za celkem povedenou hrou Afro Samurai. Tito vývojáři udělali na hře hned několik změn a dost ji překopali, aby s ní bylo Namco spokojeno. Jak se nyní zdá, vývoj jim jde dobře od ruky, takže bychom se hry měli dočkat koncem roku pro Playstation 3 a Xbox 360. Doufejme tedy, že po těchto problémech při vývoji mají vývojáři vše pevně v rukou. Pojďme nyní k samotné hře a příběhu, což určitě zajímá většinu z vás.

Pokud jste nějací větší fanoušci her Splatterhouse, tak určitě víte, že předlohou pro ně je komiks od Gorgona Rennieho (Necronauts nebo Soudce Dredd). Jinak tomu není ani u remaku, který vypráví příběh mladého chlapce Ricka Taylora. Ten je až po uši zamilován do dívky Jennifer, ale co čert nechtěl, nebo alespoň scénárista hry, dívka je unesena Rickovým učitelem Dr. Westem na jeho panství West Mansion. Aby toho nebylo málo, Rick je při jejím únosu smrtelně zraněn. Zachrání ho jen náhoda, při které najde zvláštní masku, která mu slíbí, že ho vyléčí a pomůže zachránit jeho milovanou přítelkyni. Rick se tak vydává do West Mansion vyříkat si to s Dr. Westem a jeho přisluhovači. Tam na hráče čekají teprve ta pravá jatka, protože maska udělá z Ricka doslova stroj na zabíjení a propůjčí mu několik speciálních schopností. Maska má ovšem i své cíle a Ricka si nevybrala jen tak. Jaké to jsou, to se dozvíme, až hra vyjde, ale maska by měla celou dobu k Rickovi promlouvat a je dost dobře možné, že právě ona bude tím největším nepřítelem.

Určitě se nyní ptáte, jak to bude s prostředím hry a jestli se bude odehrávat jen ve West Mansion. Odpověď je, že se v této rezidenci celá hra odehrávat nebude, ale určitě v ní strávíte spoustu času. Budete v ní totiž hledat spoustu deníčků a fotek své Jennifer, abyste se k ní dostali a zakroutili Dr. Westovi krkem. To ale nebude zase tak jednoduché, protože West Mansion je jakési rozcestí plné portálů, které vedou do nejrůznějších lokací. Během hry se tak podíváte třeba na hřbitov plný nemrtvých nebo do temných lesů. Většinou to jsou tedy lokace, kam byste se v noci rozhodně nevydali, přičemž vývojáři už nyní prohlašují, že do všech úrovní dali všechnu svoji fantazii. Aby se ze hry nestala jen prostá rubačka, budete v těchto úrovních plnit řadu úkolů, které vám hra zadá. Rovněž můžeme čekat spoustu puzzlů a na řadu přijdou i klasické skákací pasáže, které hru přiblíží daleko více originálu.

Protože maska udělá z Ricka stroj na smrt, asi už tušíte, že hra bude převážně o zabíjení. Maska sama o sobě je velice silná zbraň, která Ricka promění ve svalnaté monstrum. Díky tomu tak dokáže rozdávat ty nejtvrdší údery, které skolí každého nepřítele. I díky tomu vás ve hře moc zbraní nečeká a téměř vše si budete muset vyříkat pěkně z očí do očí, ačkoliv vývojáři slibují velkou interakci s prostředím. Díky ní tak budete moci využívat nejrůznější předměty ve vaší blízkosti, abyste se zbavili dotěrné havěti. Ke slovu v průběhu hry přijde i magie. O ní zatím vývojáři mlčí, ale snad brzy prozradí více. Po předchozích řádcích už asi možná tušíte, že i nový Splatterhouse bude hodně brutální hrou. To je rozhodně pravda, protože nálepka 18+ se už nyní krásně vyjímá na oficiální stránce. Krev tak poteče proudem a dočkáme se i nějakých těch efektivních zakončovaček, které mohou slabší povahy i vyhnat na záchod. Když se to tak vezme, tak celá hra je vlastně stavěná na potocích krve, protože právě krev dělá vaší masce hodně dobře a dodává jí sílu. Z toho ale profituje i hráč, protože mu maska propůjčuje nové a nové schopnosti.

Když už jsme u té brutality, tak ještě zmíníme celkem netradiční ukazatel zdraví. Tím je samotné vaše tělo. Po menších šrámech máte na těle jizvy, ale poté vám mohou po větších zraněních odpadávat části kůže, až dojde na odpadávání samotných orgánů z těla a poté i končetin. Vaše tělo poté vyléčí zase jenom krev nepřátel. Pořád mluvíme o nepřátelích, ale zatím o nich nepadlo ani slovo. Samozřejmě, že hlavním nepřítelem je Dr. West. Ten si ale na tuto párty přizval spoustu přisluhovačů, jako jsou z počátku kostlivci, obři a další podobné potvory. Kromě nich se vám do cesty postaví i bossové, přičemž souboje s nimi mají být vždy originální a jedinečné. To je docela logické, jelikož nebudete mít žádné zbraně a pěsti zrovna nejsou dobrou volbou. Abyste bossáka dorazili po těžkém boji, přijdou na řadu i nejrůznější quick-time pasáže, které dnes dobře známe z her Resident Evil, God of War a dalších.

Nový Splatterhouse zatím vypadá na celkem pohodovou akční hru se špetkou horroru, ale nutno podotknout, že i s trošinkou humoru. Doufejme tedy, že se hru povede v dohledné době dokončit a my se do ní koncem roku budeme moci s chutí ponořit. Kdo ví, třeba nás bude čekat opravdu příjemné překvapení, které to natře daleko očekávanějším hrám. Možná si u vás po našem preview získá Splatterhouse daleko více pozornosti.

Splatterhouse

ps3x360
Namco Bandai Games, Namco Bandai Games
Datum vydání hry:
26. 11. 2010
Žánr:
Bojovka, Hack and slash/Beat 'em up
KARTA HRY

Komentáře