Plants vs. Zombies: Garden Warfare

preview  2
Martin Šmíd, 6. 8. 2013 21:00
Hru Plants vs. Zombies asi znáte. Ještě aby ne, když se objevila na zřejmě úplně všech konzolích, od Playstationu 3, Xboxu 360 až po Nintendo Wii U a Playstation Vita. Nedávno nám vývojáři ze studia Pop Cap Games sdělili, že připravují pokračování Plants vs. Zombies 2: It's About Time, které vyjde nejprve na tablety a chytré telefony, ale později se dostane i na konzole. Na konzole, přesněji Xbox One a Xbox 360 se dostane na začátku příštího roku i podivně vyhlížející multiplayerová střílečka Plants vs. Zombies: Garden Warfare, která byla oznámena během letošního ročníku E3. Pojďme se na ní podívat trochu blíže.

Plants vs. Zombies je jednou z nejznámějších videoherních značek současnosti a snaha vývojářů ji posunout dalším směrem, který by zaujal nejen fanoušky, ale i hráče multiplayerových akcí na konzolích, je naprosto logický. Když se před několika měsíci na internet dostala zpráva, že se připravuje multiplayerová střílečka Plants vs. Zombies, mnoho hráčů si klepalo na čelo. Není se čemu divit, protože představa bojiště, na němž proti sobě bojují nejrůznější květiny a zombie je hodně zvláštní. Když byl Plants vs. Zombies: Garden Warfare oznámen na E3, nejprve nám hra přišla jako obrovská blbost, s níž EA chce vyždímat jen populární značku, ale když jsme se na ni dívali stále více, přišla nám nesmírně zajímavá a zábavná, navíc je vidět, že si vývojáři dali záležet, aby vystihli ducha původní verze. Nakonec by nás mohla čekat alespoň hodně zábavná a možná i návyková záležitost. Jestli opravdu bude čekat, to nyní samozřejmě nevíme, musíme si počkat. Můžeme se ale s vámi podělit o první detaily.

V Plants vs. Zombies: Garden Warfare nenajdete žádný singleplayerový režim, hra je určena čistě pro hraní online skrze Xbox LIVE. Vývojáři připravují pro hráče do základu hned několik rozmanitých konkurenčních režimů, které bude možné vyzkoušet na deseti unikátních bojištích, tedy mapách. Konkrétní informace o multiplayeru se dozvíme později. Jisté je zatím jen to, že proti sobě budou bojovat nejrůznější rostliny a zombie, obě strany jsou hratelné, navíc je tu spousta tříd na každé straně s unikátními útoky a schopnostmi. Online bitev v konkurenčních režimech se může zúčastnit až 24 hráčů. Bude určitě zajímavé sledovat, jaké režimy vývojáři nakonec do hry dají, jistotou je určitě klasika v podobě Team Deathmatch.

Kromě konkurenčního multiplayeru má hra Plants vs. Zombies: Garden Warfare i kooperativní režim, který tak trochu připomíná klasickou Hordu z Gears of War, a oni ani vývojáři nezapírají, že se tímto slavným a u hráčů populárním režimem nechali inspirovat. Není se čemu divit, že takový režim je zde přítomný, protože Plants vs. Zombies je o zabíjení vln zombií, takže se dá říci, že vývojáři původní koncept převedli do 3D zobrazení, navíc s podporou více hráčů. Kooperativní režim bude hratelný opět online, přičemž se do něho můžou zapojit najednou až čtyři hráči. Boje probíhají klasicky, každé kolo je nutné zlikvidovat v roli rostlin přicházející zombie. Když jsou zlikvidovány, následuje další kolo, případně speciální, v němž navštíví dvorek nějaký ten boss, který opět skvěle zapadá do celého univerza.

Vývojáři zatím hodně informací tají a tak trochu vše jen nakousli, aby mohli v následujících týdnech říci více. Z prezentované demoverze si šlo ovšem všimnout, že je na výběr velké množství nejrůznějších rostlin či zombií, každá třída má navíc své jedinečné schopnosti a útoky, jak už jsme zmínili výše. Jako první vývojáři představili rostlinu Chomper, což je samozřejmě fialová masožravka, která je nebezpečná hlavně na krátkou vzdálenost. Libuje si především pojídáním nebohých zombií, které se jí dostanou do blízkosti. Nesmí chybět ani Sunflower, tedy Slunečnice. Ta umí jednak střílet lehčí střely na kratší či střední vzdálenost, její největší specialitou ovšem je, že dokáže léčit ostatní květiny na bojišti. Je tak určitě důležitým členem týmu, zvláště v kooperativním režimu. Peashooter je klasická střelná rostlina, která způsobí středně velká zranění na střední vzdálenost. Na dálku už moc přesná není, a hlavně ani ne účinná. Pro delší vzdálenosti je tu sniper, tedy Cactus. Každá z rostlin má i několik speciálních schopností, které může během hraní použít. Třeba Chomper umí rychle cestovat pod zemí, to Sunflower má silný paprsek, kterému nedokáže moc dlouho vzdorovat žádná zombie.

Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na zombie, které také mají několik tříd, ale mezi nimi jsou spíše klasičtější typy. Najdeme tu jednak zombie, které jsou jen na krátkou vzdálenost, ale i zombie se samopaly a další těžší technikou. Vývojáři při vytváření hratelnosti dost opisovali od konkurence, ostatně jak už název napovídá. Jsou tu i killstreaky z Call of Duty série, které můžete během hraní aktivovat. Třeba je tu létající česnek, který dokáže likvidovat nepřátele ze vzduchu. Ano, trochu ujeté, tedy hodně ujeté, ale k hratelnosti to sedí a je vidět, že jde vývojářům hlavně o zábavu.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare vypadá na nesmírně zajímavou multiplayerovou řežbu, která by mohla přinést alespoň zábavnou a návykovou hratelnost, navíc vše obalené do lákavého grafického kabátku. Uvidíme, jestli se vývojářům vše povede. Jasno bude na začátku příštího roku, kdy Plants vs. Zombies: Garden Warfare vyjde na konzole Xbox One a Xbox 360. Později doputuje i na konzole Playstation 3 a Playstation 4.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare

ps4ps3x360xone
EA Games, EA Games
Datum vydání hry:
20. 2. 2014
Žánr:
Střílečka, Taktická, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře