Mario and Sonic at the Winter Olympics Games

preview  5
Petr Strecker, 16. 2. 2009 23:57
Letošní otravná zima se nás neustále drží, což zaručuje maximální herní komfort a důvod, proč nechodit ven a klidně hrát v teple domova. Jistě se v našich řadách najde někdo, kdo toužil vyjet na zimní olympiádu a vyhrát kopu zlatých medailí, pouze mu k tomu chybělo dostatečné množství motivace, nebo to způsobila naopak přemíra lenosti. Společnost Nintendo si je tohoto faktu velmi dobře vědoma, a tak plánuje v průběhu tohoto roku vydat další unikátní společenství dvou tahounů Nintenda. Tentokrát v zimním nádechu potkáme Maria a Sonica ve hře Mario and Sonic at the Winter Olympics Games. Navoskujte si lyže, nabruste brusle, nebo si na ruku prostě pevně přivažte Wiimote, či DSko. Začínáme!

Nebude to poprvé a rozhodně ani naposled, co se tyto dvě legendární postavičky Nintenda spojily, aby dohromady přilákaly další množství lidí na mnoho hodin neurvalé zábavy. Hra vznikla jako oficiální maskot zimní olympiády, která se bude konat příští rok ve Vancouveru v Kanadě, přičemž je hra oficiálně schválena mezinárodní olympijskou komisí, což už leccos znamená. Jak jsem řekl, Wii a DS jsou primární platformy, proto na každé najdete specifické využití jistých vychytávek. Při některých disciplínách budete moci použít i Balance Board, případně využijete multiplayer schopnosti DSka. Právě režim více hráčů je v kombinaci s touto hrou to nejlákavější, jelikož můžete hrát jak kompetitivně, tak v kooperaci.

Jak už bylo řečeno, zimní olympiáda se neobejde bez soutěží. Pro menšího bratra Wii, tedy DS, byly zatím představeny pouze dva druhy soutěží, a to snowboarding a jízda na bobech. Vývojáři se hru snaží adaptovat rozdílně na obě konzole, aby hraní působilo v obou případech naprosto originálně a ojediněle. V DS verzi snowboardingu použijete D-Pad a ostatní tlačítka k ovládání postavy, zatímco na touchscreenu uvidíte chování virtuálního snowboardu. Naopak Wii verze je celkově daleko svižnější, představte si třeba rychlou jízdu na bruslích z úpatí zledovatělého kopce, nebo jízdu na bobech v uzavřeném korytu. Jistě si sami dokážete představit začlenění Balance Boardu, kdy budete muset svým reálným tělem vyvažovat to virtuální. Shození několika kalorií je téměř jistota.

Téměř každý, i zapřisáhlý odpůrce sportu, si tedy najdu tu svou, odpovídající disciplínu. Namátkou například krasobruslení, rychlobruslení, bobování, snowboarding, lyžování a spousty dalších soutěží, které teprve čekají na odhalení. Jedním z největších lákadel je však přítomnost mnoha postav z obou univerz. Mario a Sonic, v minulosti velicí rivalové, tentokrát však zdraví soupeři, nabídnou jak sami sebe, tak své přátele, kterých je opravdu spousta. Ze strany kníratého instalatéra tak můžeme očekávat jeho bratra Luigiho, silnějšího Waria, obě princezny Peach a Daisy, ještěrčího Bowsera, jeho mírumilovnější verzi Yoshiho, anebo jednu z fiktivních postav Walugiho. To je velice slušná sbírka, fanoušci série jistě ukápnou slzu při hromadné fotce všech hrdinů. Bylo by z mé strany však velice neslušné nezmínit i členy týmu modrého ježka. Vyjma samotného Sonica si na nás brousí zuby jeho úhlavní nepřítel Dr. Eggman, který má po svém boku lišku Tails, Knucklese, kočku Blaze, případně temnou verzi Sonica, konkrétně Shadowa. Postavy si budete moci libovolně měnit, záleží čistě na vašem vkusu, případně oddanosti k jednotlivým charakterům.

Už teď je více než jasné, že se ze hry stane prodejní hit své doby, kdy budou masy lidí čekat ve frontách před obchody, aby si mohly znovu zopakovat běsnění těchto dvou ikon v jedné hře. Není divu, zábava na mnoho hodin je zaručena, nebavíme-li se o režimu více hráčů, kde hratelnost stoupá až do nebes.

Mario & Sonic at the Winter Olympics Games

wiids
Sega, Sega
Datum vydání hry:
13. 10. 2009
KARTA HRY

Komentáře