Kane and Lynch 2: Dog Days

preview  7
Martin Šmíd, 11. 2. 2010 2:01
Jsou to zhruba dva roky, kdy vývojáři z IO Interactive vydali celkem podařenou akční hru Kane and Lynch, která si spíše než svou kvalitou získala pozornost vyhozeným redaktorem Gamespotu a dalšími aférkami. Prodeje ovšem byly velmi solidní, takže nebyl důvod nepřipravit pokračování, které opět kutí IO Interactive pod jménem Kane and Lynch 2: Dog Days. Pojďme se podívat, co nám vývojáři zatím prozradili a naslibovali. Je toho celkem dost.

Po šlamastikách, které prožilo zločinecké duo Kane a Lynch v prvním díle, by si možná každý myslel, že si dají od drogových dealerů, zbraní a zločinců pokoj. Bohužel se tak nestalo a celkem hodně velký blázen Lynch, kolem kterého se točí celý příběh druhého dílu, se vydá do Šanghaje. Že nepřijel jen na dovolenou, zjistíme už záhy, když naplánuje hodně riskantní akci, ve které jsou pochopitelně peníze, drogy, zbraně a místní mafiáni. Před touto akcí se stačil pořádně pohádat se svým kolegou Kanem, ale když mu přislíbí několika milionovou výpomoc, ze které by mohl zasponzorovat svoji dceru, Kane kývne a už si to letí do Šanghaje taky. Jenomže Lynch není zrovna typ na myšlení, takže jeho naplánovaná akce má několik velkých i malých trhlinek, které se ihned zákonitě projeví. Díky tomu se naše duo stane lovnou zvěří nejen pro mafiány, ale i místní policii. Nezbývá než doplnit zásobníky a i podruhé se prostřílet do bezpečí. Takto by se dal popsat příběh druhého dílu, který ovšem bude mít daleko více zvratů. O ty se vývojáři podělí s hráči až v samotné plné hře.

Samotná hra bude obsahovat dva herní režimy, přičemž nejprve začneme tím pro jednoho hráče. V něm se hráč ocitne v kůži blázna Lynche, který pochopitelně nepočítal s tím, jak celá jeho operace dopadne. Nepočítal s tím ani jeho kolega, který bude po celou dobu hry na Lynche pěkně naštvaný a neustále mu bude během hraní nadávat a častovat nepěknými osloveními. Že oba nebudou mít daleko k tomu, aby kromě nepřátel zastřelili i sebe navzájem, ani nemusíme zmiňovat. Jinak se nemá Kane and Lynch 2: Dog Days od svého předchůdce moc lišit a opět nás čeká jedna přestřelka za druhou v nejrůznějších lokacích Šanghaje, jako jsou ulice tohoto velkoměsta, ale i noční kluby a nejrůznější kanceláře ve vysokých budovách. Vývojáři tak trochu přiznávají, že než na přidávání novinek se zaměřili na samotné vyznění příběhu, ale opravili i spoustu herních mechanizmů. Jedním z nich je třeba krycí systém, který má být nyní daleko více propracovanější a nemáme se s ním už tolik prát, jako tomu bylo v případě prvního dílu.

Nedílnou částí hry Kane and Lynch 2: Dog Days bude hra více hráčů. Stěžejním módem v této části bude pochopitelně kooperativní hra pro dva hráče, kterou budeme moci hrát na jedné konzoli na rozdělené obrazovce, ale také online přes služby Playstation Network a Xbox Live. V kooperativním režimu bude na hráče čekat kompletní příběhová část, takže místo AI můžete dát přednost živému kolegovi, se kterým je jistě daleko větší zábava. Když už jsme u kooperativního režimu, tak autoři do hry přidají i populární mód Kane and Lynch 2: Dog Days. V něm proti sobě nastoupí dvě frakce – policisté a teroristi. Je jasné, že eliminace nepřátelské strany bude znamenat vítězství. Vývojáři ovšem slibují, že do tohoto módu přidají jakési zrazování, kdy budete moci za teroristy zradit své spoluhráče. Ti se díky vašemu nečestnému hraní poté respawnují na straně policie. Zní to rozhodně dost zajímavě. Kromě tohoto kooperativního režimu by ve hře neměla chybět ani klasická multiplayerová část. Na její potvrzení si ovšem budeme muset ještě počkat.

Pokud se podíváte na okolní obrázky, zřejmě si všimnete celkem originálního grafického zpracování, které nemá daleko třeba k nedávno vydané akční adventuře WET. Celá grafická stránka je totiž prohnaná speciálním filtrem, který z ní dělá celkem nedokonalou podívanou, plnou nejrůznějšího šumu a chybek. To byl pochopitelně záměr vývojářů, kteří chtějí, aby hra byla daleko více realističtější a surovější bez zbytečných přeplácaností, jak je zvykem u současných her. Díky tomu má být hra i daleko více atmosférická, díky čemuž bude hráčům naservírován trochu jiný herní zážitek, než na který jsou zvyklí. Jak to ovšem bude fungovat, na to si musíme ještě chvíli počkat. Každopádně grafická stránka vypadá docela zajímavě.

Kane and Lynch 2: Dog Days zatím vypadá na povedené pokračování prvního dílu, který se rovněž řadil k akčnímu nadprůměru. Nejde ovšem tak úplně s jistotou říci, jestli se bude jednat o takový prodejní hit, jako kdyby nám vývojáři z IO připravili pátého Hitmana, kterého by hráči viděli daleko raději. To ovšem neznamená, že Kane and Lynch 2: Dog Days nemůže uspět. Pokud bude kvalitní, mohlo by se jednat o jedno z těch příjemnějších překvapení na konci tohoto roku, kdy Kane and Lynch 2: Dog Days vyjde pro Playstation 3 a Xbox 360.

Kane & Lynch 2: Dog Days

ps3x360
Eidos Interactive, Io Interactive
Datum vydání hry:
17. 8. 2010
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
6/10

Komentáře