InFamous

preview  4
Martin Šmíd, 14. 10. 2008 22:33
Pokud máte rádi superhrdiny, jste na správné adrese. Sony a Sucker Punch totiž připravují městskou akci, kde se hlavní hrdina pohybuje v otevřeném světě a je navíc obdařen nadpřirozenými schopnostmi. Playstation 3 akce, která je víceméně konkurencí pro Xbox 360 hru Crackdown, se konečně odhaluje v našem preview. Empire City už na vás čeká, tak s chutí do čtení.

Sony akční hru InFamous od týmu Sucker Punch (PS2 série Sly Cooper/Sly Raccoon) oznámila již v loňském roce na E3. Jenomže po vydařeném traileru se moc nových informací na světlo nedostalo. Tento rok je přeci jen k informacím ohledně této hry přívětivější, a tak si je pojďme shrnout. Celá hra začíná hrozivým výbuchem, kdy po celém městě Empire létají kusy budov. Výbuch bude mít ovšem kromě zkázy pro desítky rodin, které v epicentru žijí, i daleko větší následky pro celé město. Právě v tuto dobu se ocitáte v kůži mladíka jménem Dylan, který při výbuchu nabude nadpřirozených schopností. Pochopitelně nemá Dylan vůbec páru o tom, jak k nim přišel, a jak tvrdí samotní vývojáři, dozví se o jejich původu až na konci hry. Zmatený Dylan tak zavolá svému kamarádovi Zekemu, který mu snad dokáže pomoci. Dylan k němu ihned vyráží, avšak když uvidí padající domy, létající auta a sebe, jak skáče ze střechy na střechu, zkolabuje.

Příběh pokračuje o čtrnáct dní později, kdy se Dylan probere z kómatu, do něhož tehdy v noci upadl. Jenomže noční můra o nadpřirozených schopnostech je stále aktuální a hlavní hrdina pořád cítí onu obrovskou sílu, která mu byla dána. Zatímco byl Dylan v kómatu, stihla se za ty dva týdny udát spousta věcí. Empire City již není pokojným místem pro normální život, ale výbuchem zničené město, které se stalo útočištěm nekalých živlů. Během předchozích dvou týdnů se totiž rozšířila neznámá epidemie a celé město bylo dáno do karantény. Policie přestala fungovat, a tak vzaly pořádek do rukou všelijaké gangy, které si chtějí ve městě vybudovat vlastní řád. Dylan je tak v hodně velkém šoku a chystá se z města co nejrychleji vypadnout. Jenomže to mu nebude umožněno, protože kolem města hlídkují vojenské jednotky a zabraňují každému se z města dostat. Dylan se tak musí pomalu sžít se současnou situací a bojovat jak s nepřátelskými gangy, tak s vojenskými jednotkami.

Hlavní hrdina tak musí každý den žít v tomto nehostinném městě, a tak se bude snažit využít svých schopností, aby mohl proti všemu bojovat. Dokáže totiž slézat zdi, skákat do obrovských výšek a hlavně vystřelovat elektrické paprsky, kterými může zabít každého, kdo mu vkročí do cesty. Dylan bude mít k dispozici jen omezený počet schopností a po většinu hry si bude muset vystačit s blesky nebo klasickými pěstními souboji. Kvůli svým schopnostem dokonce nebudete moci vzít do rukou jedinou pistoli, samopal a další podobné zbraně. Dylan má totiž tak silné elektrické výboje, že by v každé zbrani ihned zkratovaly náboje. Budete mít tedy jen své schopnosti, ale nebojte se, že by byla hra po čase stereotypní. Tyto schopnosti se totiž budou dále rozrůstat a vylepšovat, takže budete moci dělat pořád nové věci. Hra bude rovněž dost interaktivní. Vezměte si třeba souboj na mostě, kde máte několik možností, jak nepřátele přemoci. Můžete je jednoduše sházet z mostu, zmlátit použitím pěstí anebo pomocí blesků nechat vyhodit do povětří nedaleký generátor elektřiny, což způsobí velký výbuch na samotném mostě.

Jenomže ke střetu s všelijakými jednotkami musí být pochopitelně důvod. Důvodem, proč po vás všichni jdou, je chlapec jménem Dallas. Ten vzal nyní správu města do svých rukou, a tak má přehled úplně o všem, co se ve městě děje. Ví tak, kdo mohl za onen výbuch, a tak odvysílá nahrávku, kde je Dylan ukazán jako hlavní viník. Ihned se tak stanete středem zájmu všech, a dokonce vás po odvysílání této zprávy opustí vaše přítelkyně Trish, která na vás bude pořádně rozzuřena. Jediný, ke komu se tak máte možnost uchýlit, je starý známý kamarád Zeke. Abyste se mohli opět volně pohybovat po městě, musíte si získat přízeň všech jeho obyvatel. K tomu vám budou dopomáhat dobré skutky, které pro ně budete činit. Některé dobré skutky budou sice jen menšího rázu, ale ty větší mohou lidem zachránit i životy, za což vám budou samozřejmě náležitě vděční. Ovšem po většinu času budete bojovat s gangy, feťáky a dalšími padouchy, kteří si chtějí z města vybudovat jedno velké doupě.

Vývojáři ze Sucker Punch mají před sebou ještě hodně práce. Grafická stránka vypadá velmi pěkně a ani hratelnost by nemusela být špatná. Kde jinde můžete běhat v otevřeném městě a rvát se s padouchy pomocí elektrických výbojů. InFamous zaútočí na pulty obchodů již začátkem příštího roku a určitě je na co se těšit.

InFamous

ps3
Sony Computer Entertainment, Sucker Punch
Datum vydání hry:
26. 5. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře