HOME

preview  46
Martin Šmíd, 30. 12. 2008 0:36
Home je projekt, který při svém ohlášení vzbudil spousty očekávání. Když byl minulý rok odložen, byla spousta hráčů zklamána. Tento rok byla vypuštěna alespoň beta, kterou si můžeme zahrát a strávit v ní desítky a stovky hodin. Po prvotním zklamáním se ovšem dostavila skvělá zábava. Jaké jsou naše dojmy, si můžete nyní přečíst.

Začněme ihned technickým zpracováním. Po nainstalování 77MB velkého klienta se vám spustí samotná hra, která vás nutí, abyste obětovali zhruba 4 GB místa na pozdější downloady. HOME v základu totiž obsahuje jen editor postav a jeden pokoj, který si v plné verzi budete moci zařídit tak, jak budete chtít. Pokojík je zřejmě splněným snem každého, kdo chtěl bydlet u moře. Poté, co vyjdete na balkon, vidíte rozlehlý přístav a všudypřítomné skřehotání racků poté toto jedinečné místo doprovází. Když se vzpamatujete a budete se chtít projít po okolí, stačí vstoupit ke dveřím. Hra vás automaticky vyzve, abyste si stáhli doposud neodemčenou část. Ta se vám nahraje na pevný disk a poté se už jen načte, abyste ji nemuseli stahovat stále dokola. Samotný loading je pak už rychlý a trvá pár vteřin. Jako hlavní rozcestník v Beta verzi HOME sloužilo menší náměstíčko, kde se můžete koukat na nejrůznější trailery, ale i plakáty z nejnovějších her.

Náměstíčko má centrum v jakémsi parčíku, kde si můžete jednoduše popovídat s kamarády, ale i vyzvat někoho na souboj ve hře Dáma. Měl jsem tu čest vyzvat jednoho španělského hráče, který ovšem hru vůbec neuměl, a tak brzy skončil bez jediné figurky. Samotný pokec pak funguje přes psané okénko, kam můžete buď něco napsat, nebo navolit slovo z připravené nabídky. Do ní se dostanete stisknutím tlačítka R1 nebo L1. Výhoda psaného textu je ta, že se hned neobjevuje na obrazovce, ale až když ho odkliknete, takže se tím vyhnete i nechtěným větám, které si na poslední chvíli rozmyslíte. Ve hře má fungovat i nějaký ten pokec přes headset, což se nám zdá jako ta nejlepší možná volba, ale zase překřičet několik kamarádů dá zabrat opravdu každému.

Z náměstíčka se můžete podívat do několika budov, které slouží k zábavě. Jako první jsem zkusil kino, které mě lákalo asi nejvíc. Bohužel jsem z něj byl nakonec i zklamán, protože jsem kromě trailerů a prázdných kinosálů neviděl nic jiného. Lépe už působila herna, kde si můžete s kamarády zahrát tolik oblíbené kuželky. Hraní je celkem jednoduché a je vidět, že jde spíše o zábavu, než o nějakou reálnou simulaci. Velkou radost jsme měli i z přítomných automatů, kde si můžete zahrát starší hry. Zvláště tato část se nám líbila nejvíce, protože do budoucna jistě skrývá velký potenciál. Navíc jsou již teď nabízené hříčky skvěle hratelné, za což musíme autory pochválit. Další hrou, kterou si můžete v herně zahrát, je kulečník. Opět velmi jednoduché zpracování, takže se nemusíte bát, že byste se do hry nevžili po několika minutách. Poslední místo, které můžete navštívit, je obchodní centrum. Na to jsme byli celkem zvědaví. V něm si můžete nakupovat nové oblečení, ale i nábytek do svého virtuálního bytu. Každý nový kus samozřejmě něco stojí a vše platíte pomocí vaší karty. Během nakupování jsme nenarazili na žádný problém a ani ceny nejsou tak přemrštěné, jak by se mohlo zdát.

Hříčky v automatech - V článku jsme zmínili automatové hříčky. Ty tvoří zatím pouhá trojice her, a tak si je zde vypíšeme. Jako první jsme zkusili tolik populární echochrome, který nabízí celkem tři levely. Hra je skvěle hratelná i na automatu v HOME a určitě se u ní dají strávit dlouhé minuty. Druhou hrou je Ice Breaker, kde máte na spodní obrazovce tučňáka a ovládáte s ním jezdící polínko, od něhož se odráží balonek, který ničí všechny okolní ledové cihličky. Velmi jednoduché, ale občas dost těžké na ovládání, zvláště když si míček dělá občas co chce. Třetí hra se jmenuje Carriage return a jde o seřazení alespoň tří vláčků stejné barvy pod sebe, aby mohly odjet.

Abyste se lépe orientovali v tomto celkem rozlehlém světě, máte po stisknutí tlačítka START k dispozici virtuální paměť, kde máte uloženy již navštívené lokace a dokonce i seznam připojených kamarádů. Z tohoto bločku se tak dostanete naprosto všude a pokud se vám nechce něco hledat, bude to váš velký pomocník a kamarád.

Betaverze služby HOME nás nezklamala, spíše naopak. Přináší propracovaný systém, ve kterém se vyzná naprosto každý. Navíc pořádání nějaké té párty, zahrání si starších her, ale i normální pokec s přáteli je o několik generací jinde než u konkurence. Nyní jen počkat na finální verzi, která toho má přinést ještě o dost více. První setkání s HOME je velice příjemnou zkušeností.

PS Home

ps3
Sony, Sony
KARTA HRY

Komentáře