GTA Chinatown Wars

preview  12
Martin Šmíd, 20. 9. 2008 15:29
Série Grand Theft Auto byla doposud doménou především platforem Playstation, Xbox a PC. Na Nintendo konzole se stále zapomínalo a zdálo se, že to tak bude i nadále. Jenže na E3 přišel nečekaný, a o to příjemnější šok. Nintendo totiž oznámilo, že se pro Nintendo DS chystá GTA Chinatown Wars. Navíc v plně originálním zpracování. První informace si můžete přečíst právě u nás!

Grand Theft Auto je dnes synonymem pro neskutečně zábavnou, brutální a velmi trvanlivou hru. Série si získala miliony fanoušků po celém světě a nyní zaútočí i na úplně nové hráče, kteří vyznávají platformy od Nintenda. Jako první platforma od této Japonské společnosti se dočká Nintendo DS. Je to trochu překvapení, protože bychom spíše očekávali originální GTA na Wii, ale co se dá dělat. Už při oznámení si spousta čtenářů kladla otázku, jak bude GTA Chinatown Wars vypadat. Nežli hra v kvalitě PSP verze se spíše očekávalo, že Rockstar přijde s upravenou verzí svých prvních GTA her. Kdo tipoval tu druhou možnost, měl téměř pravdu. GTA Chinatown Wars opravdu uvidíte z pohledu zeshora, ale stylem grafiky to bude úplně jiná hra. Grafická stránka totiž doznala v GTA sérii naprosté změny. GTA si ani zde nehraje na co nejrealističtější grafiku, a tak ve hře najdeme mimojiné cellshading a černé okraje. Grafika tak může připomínat nového Prince of Persia. Jak je vidět, tento styl je nyní hodně v módě.

Ačkoliv je grafická stránka jiná, než jsme u GTA her zvyklí, rozhodně nebude jiný samotný obsah hry. Podle vývojářů se jedná také o skutečné GTA, kde bude mít hráč otevřen celý svět. Ten bude navíc na možnosti Nintenda DS neskutečně bohatý na grafické efekty. Grafika navíc vypadá o dost lépe než první dva díly v sérii, za což můžeme vývojáře jenom pochválit. Rozhodně se tak majitelé DSka nedočkají nevzhledné hry, právě naopak. Navíc se vývojáři dušují, že bude mít hra při průjezdu městem minimum nahrávacích obrazovek, takže by hráče nemělo při hraní nic zdržovat. Co ovšem bude v GTA Chinatown Wars trošku jiné, bude systém misí a úkolů, které budeme jako v každém GTA plnit. Samozřejmě půjde opět o úkoly někam dojet, někoho zabít nebo něco vyzvednout, ale mise budou o dost kratší. Jejich splnění by nemělo hráči zabrat více než pár minut. To mohou hráči na DSku brát jako plus, protože GTA na PSP se i díky občasným dlouhým úkolům nedalo hrát na cestách, o krátkých přejezdech MHD ani nemluvě. Právě v systému úkolů vidíme velký příslib. Ačkoliv budou mise krátké, rozhodně nebudou nijak jednoduché. I zkušenému hráči dají některé úkoly pořádně zabrat. Pokud se vám tak náhodou stane, že během mise zemřete, což není nic tak neobvyklého, skočí hra zpět do akční sekvence. To by mělo mít za následek, že by se ani při opakovaném hraní neměla dostavit frustrace, která u GTA her občas přicházela. Řekli jsme si něco o změnách v sérii, ale pořád jsme neobjasnili, kde se bude první GTA na DSku odehrávat. Není to však těžké uhodnout. Opět se podíváme do starého dobrého Liberty City, kterého se vývojáři asi jen tak nezřeknou. Navíc se Rockstaru povedlo do hry vtěsnat skoro celé Liberty City, které hráči znají z jiných platforem. Některé části vám tak budou připadat povědomé, jiné budou novým originálem. Abyste se v Liberty City neztratili, budete mít k dispozici PDA. To trochu kopíruje mobil z GTA4. V PDA totiž máte kontakty na přátele, dostáváte tam e-maily, můžete si přes něj pouštět hudbu a vůbec tam máte spoustu dalších užitečných věcí. Samozřejmostí je i GPS navigátor s mapou, do které se dá jednoduše přes vaše PDA dostat.

I když by to vzhledem k výkonu DSka nikdo nečekal, ulice budou prý hodně zaplněné. Můžeme tak očekávat velké množství aut a chodců, kteří vám budou během hry znepříjemňovat život. V Rockstaru také hodně zapracovali na ovládání, aby bylo maximálně uživatelsky příjemné. Vznikl tak jakýsi kompromis mezi jeho lehkostí a funkčností. GTA Chinatown Wars je tak šitý DSku přímo na míru. Zaměřujete klasicky přes šipky, přičemž při stisku tlačítka R zamíříte na nejbližší cíl. Někomu se to může zdát složité, ale po chvilce hraní si na něj zvyknete. Nic lepšího nám vývojáři bohužel asi nepřipraví. Co ovšem udělá radost všem hráčům, je skutečnost, že se nezapomíná ani na největší přednost DSka a tím je touchscreen. Přes něj sice asi samotnou hru neovlivníme, ale občas jej využijeme k plnění nejrůznějších miniher, které nejen oživí hru, aby nepřešla do stereotypu, ale udělají z ní zábavu i pro příležitostné hráče.

Co bude v GTA Chinatown Wars také jiné, je Wanted systém. Rovnou zapomeňte na onen zavedený systém, který charakterizuje GTA od prvního dílu. Abyste se vymanili z hledáčku policie, budete muset zničit jejich auta v okolí. Policie vás pak přestane díky nedostatku svých vozů hledat. Samozřejmě jen na takový čas, abyste definitivně utekli. Překopaný Wanted je tak dalším důkazem, že v Rockstaru podřídili vše maximální jednoduchosti hraní, se kterým chtějí slavit na DSku úspěch. Když už je řeč o DSku, Rockstar si pro první GTA na této konzolce připravil jedno překvapení. Podle času, který máte nastavený v konzolce, se bude odehrávat i čas ve hře. Pokud budete mít v konzoli nastaveno 15 hodin, budete mít pochopitelně ve hře světlo. Ovšem pokud budete hrát na DSku večer, bude tma i v samotné hře. Ve hře samotné nebude mít žádný efekt, kdy Chinatown Wars hrajete, ale může to dopomoci k autentičnosti, a do hry se tak více vžijete. Jako v každém GTA, ani v Chinatown Wars nebudou chybět rádio stanice. Těch zde bude velké množství a každý si určitě najde tu svojí oblíbenou. Rockstar dále slibuje i nějakou tu podporu hraní přes Wi-fi, ale bohužel zatím nevíme, o co přesně půjde. Jediné, na co se můžeme již nyní spolehnout, je podpora Rockstar Social Clubu, kam se budou updatovat vaše statistiky.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že je GTA Chinatown Wars dost ošizené GTA, první pohled rozhodně klame. GTA Chinatown Wars vypadá naprosto parádně a hlavně si v ničem nezadá s velkými brášky. Stále se jedná o hru pro dospělé a na to upozorňuje i samotný Rockstar. Na finální podobu prvního GTA na Nintendo DS si ovšem budeme muset počkat na začátek příštího roku.

GTA Chinatown Wars

ds
Rockstar Games, Rockstar Leeds
Datum vydání hry:
17. 3. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře