God of War 3

preview  52
Martin Šmíd, 15. 12. 2008 22:50
Jen málo studií se může pochlubit tím, co dokázali vývojáři v SCE Santa Monica Studios. V roce 2005 to byla revoluční adventura God of War, která sledovala cestu Spartského válečníka Kratose za pomstou. Ta přetrvala i do druhého dílu, kdy jako bůh války měl co do činění se samotným vládcem bohů. Nyní přišel čas, aby si to s Diem ještě jednou rozdal, a pomáhat mu při tom budou obrovití Titáni. Válka o svržení bohů může začít! Kratos je zpět v plné síle.

Kratos už není ten bezmocný Spartský bojovník, se kterým si mohli bohové pohrávat a dohnali ho až na vrcholek skály, kde chtěl ukončit svůj bídný život, který vyvrcholil zabitím vlastní ženy a dcery. Po porážce samotného Área se z Kratose stal bůh války, který se ovšem postavil vůli bohů a byl potrestán odebráním božské moci. Jenomže nebyl by to Kratos, aby si to nedošel vyříkat se samotným Diem, kterého ve druhém díle málem porazil. Druhý díl poté končil útokem na Olymp s Titány, kteří Kratose budou nyní ve všem podporovat. Kratova slova „Tvůj syn je zpět” slyší Zeus ve svých uších dodnes. No a právě na konec druhého dílu navazuje díl třetí. Pokud ovšem očekáváte hned na začátku velký souboj s Diem, trochu vás asi zklame, že bude hra začínat až ve chvilce, kdy je Olymp téměř dobyt. Celá hra začne na hřbitově pod Olympem, kde se na vás bude hrnout armáda nemrtvých. O samotném příběhu toho nechtějí vývojáři moc prozradit, protože bude prošpikován samými překvapujícími momenty. Pokud jste hráli předchozí dva díly, tak určitě víte, že právě skvěle odvyprávěný příběh patřil k jejich základním pilířům.

Během vaší cesty se podíváte přes vrcholek Olympu až po nejtemnější zákoutí podsvětí. Cesta bude hodně těžká a během ní na vás bude čekat nejedno velké nebezpečí. Očekávat můžete spoustu nemrtvých, kteří by ovšem neměli pro Kratose znamenat větší nebezpečí. Jenomže vývojáři se netají tím, že celá hra bude o dost větší a epičtější než předchozí díly, a tak můžete čekat souboje s obrovskými monstry, které budou až o několik hlav větší než Spartský bojovník. Řeč je především o velkém kentaurovi, kterého jste mohli vidět v novém traileru. Tato velká monstra budou nedílnou součástí hry a pokud si pamatujete na souboj s ním ze druhého dílu, tak věřte, že ve třetím těch soubojů svedete několik. Souboje s kentaury mají být navíc velmi přirozené a Kratos bude muset využít všech svých schopností, aby je skolil. Mezi vaše nepřátele budou patřit i velcí zlobři a také kyklopové, na které má Kratos hodně spadeno. Boje s nimi budou patřit k vrcholům hry a vždy se bude jednat o tuhé bitky. Vrátí se i létající hydry a většina monster z předchozích her. Přibudou ale i novinky, o které se zatím nechtějí v Sony s nikým dělit.

Kratos od minulého dílu dospěl a naučil se i řadu nových komb a nejrůznějších kouzel, která si během hry osvojíte. Základem jsou opět dvě čepele připevněné na rukou řetězem, ale během hry získáte i další zbraně. Mezi novinky patří lví rukavice, kterými dokážete rozbourat skály a těžkými údery zlikvidovat i několik nepřátel najednou. Kromě samotného boje, na kterém hra vlastně staví, vás budou čekat i všelijaké logické hádanky, které budete muset překonat. Kromě části pro jednoho hráče by měl God of War 3 obsahovat i nějakou tu online část. Samozřejmostí jsou herní žebříčky, ale pravděpodobně můžeme čekat i co-op. Jak by případně probíhal, nedokážeme nyní odhadnout.

Této senzační akční jízdě bude dodávat šmrnc naprosto senzační grafika, která nemá daleko k animovanému filmu. Sami vývojáři se dušují, že má hra čtyřikrát detailnější textury než předchozí díl, čemuž můžeme dle přiložených obrázků i věřit. Navíc si vývojáři vzali nelehký úkol. Celou tuto krásu chtějí rozhýbat na rozlišení 1080p při stabilních 60 fps. Ať už budete bojovat s hejnem nemrtvých, létat v oblacích, anebo svádět souboje s bossy, vždy budete vystaveni kvalitnímu grafickému zpracování, které vám nedá vydechnout. Kromě výtečného zpracování na vás čeká i naprosto famózní soundtrack, který v každém okamžiku překonává ty předchozí. Navíc si díky Blu-ray Disku mohli vývojáři dovolit tu nejlepší kvalitu, a tak to na kvalitní repro soustavě bude teprve lahůdka pro vaše uši.

God of War 3 má našlápnuto stát se velkým hitem, který vynese Playstation 3 až na samotný Olymp. Kratos má bohužel před sebou ještě dlouhou cestu do našich mechanik, ale můžete si být jisti, že až se do nich dostane, bude to velká bomba, která vás nenechá vydechnout. Závěrečný díl této úžasné trilogie je téměř na dosah.

God of War 3

ps3
Sony Computer Entertainment, SCE Santa Monica
Datum vydání hry:
16. 3. 2010
KARTA HRY
10/10

Komentáře