GC2010 - Bulletstorm

preview  2
Martin Šmíd, 25. 8. 2010 23:45
Když jsme se dozvěděli, že na GamesComu nechybí ani akční hra Bulletstorm, dostali jsme velkou radost a museli ji vidět na vlastní bulvy. Přece na ní dělají vývojáři ze studia People Can Fly, kteří stojí za vynikající akční hrou Painkiller. Že ani tentokrát se nehraje na nějaký duchaplný příběh, to už víme několik měsíců. Ostatně posuďte sami.

Když jsme se konečně dostali do místnosti, kde byl Bulletstorm prezentován, tak jsme nejdříve museli absolvovat prezentaci, které se ujal producent hry Adrian Chmielarz. Šlo o docela příjemného chlapíka, který občas prohodil nějaký ten vtípek. Nejprve nás trošinku s hrou seznámil, přičemž řekl, že hlavním postavou je Grayson Hunt, elitní vrah, který pracuje v jednotce Dead Echo, jež spadá pod konfederaci planet, kterou řídí generál Serrano. Hunt ale nebude zase tak obyčejný hrdina, jak by se mohlo zdát. Adrian Chmielarz nám totiž řekl, že si vzali pro jeho osobnost inspiraci třeba ve hře Half-Life a jeho Gordona Freemana. Ani Hunt totiž není úplně tím klasickým hrdinou. Hlavní postava je docela i chudák, kterého hledají po celé galaxii a jediným přítelem mu je Ishi Sato, což je robot. Nemusíte se ale bát, že by na tom byl Hunt sám. Byly nám totiž představeny i další postavy, jako je třeba Triska Novak, která se dříve živila jako nájemný žoldák. Dále nám byl představen i generál Serrano, což je hlavní záporák hry, se kterým má Hunt nevyřízené účty. No, ono by se dalo říci, že je to oboustranné.

Celá hra se poté odehrává na záhadné planetě Stygia, což je místo, kde byste se rozhodně nechtěli probudit. Kdysi zde asi byl život, ale dnes už tu rostou jen kaktusy velkých rozměrů a všude je pusto, až to pěkné není. Jediné, co zde naleznete, je smrt. Celá prezentace se poté zaměřila na městečko Elysium, které vypadalo, jako by na něj někdo seslal atomovku. No, ono se jedná i docela o dobré místo pro konflikt, o čemž jsme se mohli přesvědčit. Všude jsou nějací ti vojáci, přičemž zde nepotkáte jenom je, ale i místní faunu, která mnohdy vyrostla do obřích rozměrů. Pokud jste sledovali tiskovou konferenci EA na GamesComu, tak vám jistě neunikla ukázka, ve které se městem prohrabávalo obrovské monstrum, které posílalo k zemi nejeden mrakodrap za druhým. Opravdu působivé.

Po prezentaci jsme se mohli konečně chopit ovladačů, což byla chvíle, na kterou asi čekal úplně každý v místnosti. Musíme říci, že jsme ihned pochopili, jak se hra ovládá, přičemž vše bylo naprosto intuitivní. Mohli jsme se tak ihned zapojit do obrovské přestřelky, které se zúčastnil jak hlavní hrdina Grayson Hunt, tak Triska Novak. Nepřátel bylo po celé úrovni opravdu hodně, přičemž tak dobře jsme si už dlouho nezastříleli. Za každé zabití nebo brutální kombo (přitáhnutí + střelba + napíchnutí na kaktus nebo ustřelení makovice) se vám hra navíc odvděčí body. Nemusíme říci, že čím složitější kombo nebo zabití, tím samozřejmě více bodů. Způsobů jak zabít samotného nepřítele je opravdu hodně. Měli jsme po ruce klasický samopal, ale i pušku, která vystřelovala výbušninu, takže z protivníka rychle udělala kaluž krve. Rovněž bylo efektivní protivníka nakopnout na kaktus, který se na něj napíchnul. Tímto poněkud drsným koncem skončila většina protivníků, kteří se nám postavili do cesty.

Prezentovaná demoverze běžela na konzoli Xbox 360, přičemž je nutno dodat, že hra už v této fázi vývoje vypadá opravdu neuvěřitelně dobře. Pokud bychom to nevěděli, tak bychom ani neřekli, že běží na Unreal 3 enginu. Vše totiž hýří barvami a běží neskutečnou rychlostí. Nikdy se nám totiž nestalo, že by se demoverze zpomalila, což ostatně i vývojáři považují za klíčový prvek u takto stavěné hry.

Bulletstorm jsme hráli zhruba 15 minut a za tu dobu si nás opravdu získal. Sice se někomu může hra zdát jako bezduché střílení, ale je to sakra dobře udělané bezduché střílení, které nám tu chybí už od dob prvního Dooma. Pokud si Bulletstorm udrží náboj z prezentované demoverze až do plné verze, tak nám vývojáři z People Can Fly připraví prvotřídní akční hru, která snese ta nejpřísnější kritéria. Už se moc těšíme na únor příštího roku, kdy Bulletstorm vyjde na Playstation 3 a Xbox 360.

Bulletstorm

ps3x360
Electronic Arts, People Can Fly
Datum vydání hry:
22. 2. 2011
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře