GamesCom 2012 - Call of Duty Black Ops: Declassified

preview  24
Martin Šmíd, 30. 8. 2012 19:15
Sony letos na E3 hrdě oznámila akční hru Call of Duty Black Ops: Declassified pro kapesní konzoli Playstation Vita, která má nakopnout její prodeje, samozřejmě spolu s dalšími očekávanými hrami, třeba Assassin’s Creed 3 Liberation. Na kompletní odhalení jsme si museli počkat až na GamesCom, kde Sony prozradila první informace, dokonce nám byl puštěn první trailer, který ale vypadal dost rozporuplně, a proč si to nepřiznat, zrovna dvakrát nadšeni nejsme ani po prezentaci. Ano, je to Call of Duty, ale potenciál tu je větší.

Za vývojem Call of Duty Black Ops: Declassified stojí trochu nečekaně studio Nihilistic, které teprve na začátku léta dokončilo jinou Playstation Vita akční hru - Resistance: Burning Skies. Ta se setkala s docela vlažným přijetím, jak ze strany herních novinářů, tak hráčů. Proto je sázka na tyto vývojáře určitě velkým riskem. Zřejmě ale Activision neměl zrovna volné svoje vývojáře, proto dovolil Sony, aby použila ty své, a asi i nechal celý projekt na ní, což je už z prvních ukázek jasně patrné. Třeba z celkové prezentace hry, která na nás působí jako přeskinovaný Resistance: Burning Skies, dokonce byly slyšet i stejné zvuky zbraní, tohle rozhodně nedělá příliš dobrou reklamu, a jsem si jist, že za toto budou chtít vývojáři plnou cenu.

Hned na začátku bylo řečeno, že Call of Duty Black Ops: Declassified je klasická velká hra, která je ovšem postavena pro hraní na kapesním zařízení. Tato slova byly vysvětleny hned záhy, hlavně u příběhové části. Ano, ta tu je přítomna, ale nejedná se o klasickou kampaň, na kterou jsme zvyklí z posledních dílů. Declassified spíše přináší menší mise s nejrůznějšími úkoly, takže v jedné misi budete muset přežít vlny nepřátel, v další zase vydržet určitý čas a tak dále. Tyto menší mise se podle vývojářů daleko více hodí na kapesní konzoli, na níž si chcete zahrát pár minut v autobuse nebo v metru. Možná bych vývojářům tato slova i věřil, něco na nich i bude, ale vše až moc působí tak trochu uspěchaným dojmem. Každopádně tyto menší mise bude pojit i příběhové pozadí, takže se dozvíte, co se stalo s Masonem a dalšími postavami mezi Black Ops a Black Ops 2.

Singleplayerová část bude v Call of Duty Black Ops: Declassified jen takovým menším doplňkem, jakým je ostatně i u velkých dílů. Hlavní je tu multiplayer, který je stavěn v Playstation Vita verzi pro osm hráčů. To je docela málo, bral bych přinejmenším dvojnásobek, zvláště když tu jsou převážně týmové režimy 4 vs. 4. Menšímu počtu hráčů budou přizpůsobeny i mapy, které nebudou tak rozlehlé. Těch bude v plné verzi pouhých šest, některé originální, ale nebude chybět ani populární Nuketown, samozřejmě v o něco seřízlém vydání. Nejen grafikou, ale právě i designem jednotlivých map připomíná Declassified hru Resistance: Burning Skies. Mapy mi totiž přišly dost nezajímavé a i chudé na detaily, snad se to ale ještě zlepší a další mapy, které zatím vývojáři neprezentovali, budou na tom lépe.

Co se týče možností multiplayeru, asi žádného fanouška Call of Duty série nepřekvapí, protože se má jednat o tentýž zážitek, což je ale i dobře, protože pokud vývojáři nacpou do plné verze všechny ty killstreaky, odměny, perky, nejrůznější úpravy postav, zbraní a další věci, máme se na co těšit a zřejmě nás bude po této stránce čekat nejpovedenější multiplayerový zážitek na kapesní konzoli. Dokonce nám vývojáři slíbili i velký výběr herních režimů. Zatím byl ukázán jen Team deathmatch, ale ihned na to byl potvrzen free-for-all a kill, ale nebudou chybět ani další klasické Call of Duty režimy, které byly k vidění v posledních dílech.

Po stránce ovládání je na tom Call of Duty Black Ops: Declassified prakticky stejně jako Resistance: Burning Skies. To mi ale zase tak moc nevadí, protože v Resistance bylo ovládání velmi dobře řešeno skrze klasická tlačítka ale i dotykový displej. I zde tak základní úkony děláte na tlačítkách, chodíte a rozhlížíte se analogy, zatímco útoky na krátkou vzdálenost provádíte přes ikonky na displeji, stejně tak přes něj házíte granáty. Stejně tak Killstreaky používáte skrze přední dotykovou plochu, zoomujete ovšem přes zadní plochu.

Call of Duty Black Ops: Declassified rozhodně nepřesvědčil. Hromada menších singleplayerových misí na cesty je fajn a jsem si jist, že na několik desítek minut zabaví, ale hlavní tíha bude ležet na multiplayeru. V něm nám zatím vývojáři slibují hory doly, ale hmatatelnou tu máme jen nepříliš zajímavou ukázku. Nezbývá než věřit, že v následujících týdnech vývojáři pořádně máknou, abychom se za Call of Duty Black Ops: Declassified nemuseli stydět a jednalo se třeba i o tu hru, kvůli níž si poběžíme do obchodu pro konzoli.

Call Of Duty: Black Ops: Declassified

vita
Activision, Nihilistic
Datum vydání hry:
13. 11. 2012
KARTA HRY
2/10

Komentáře