GamesCom 2012 - Assassin’s Creed 3: Liberation

preview  10
Martin Šmíd, 17. 8. 2012 12:00
Před několika týdny na E3 oznámil UbiSoft hru Assassin’s Creed 3: Liberation pro kapesní konzoli Playstation Vita. Už jsme vám přinesli k této novince jedno preview, ale nyní se k ní vracím, protože jsem si mohl vyzkoušet hratelnou demoverzi, ale rovněž jsem se zúčastnil prezentace, kde padlo několik zajímavých novinek, o které se nyní s vámi podělím. Nebudeme zapírat, že se mi Assassin’s Creed 3: Liberation hodně líbil a pokud bych měl říci jednu hru, která udělala největší dojem na GamesComu, byla by to asi tato.

Sony opět připravila svoje prezentace v hotelu poblíž výstaviště, což má dobrou i stinnou stránku. Ta dobrá je, že přijdete, vidíte a odejdete, aniž byste se tlačili mezi stovkami dalších novinářů. Horší ale samozřejmě je, že musíte vytáhnout paty z výstaviště. Každopádně Assassin’s Creed 3: Liberation prezentace začala představením hlavní hrdinky Aveline, jejíž otec byl Francouz, zatímco matka pochází z Afriky. Doba, kdy Aveline vyrůstala, nebyla vůbec dobrá, a jen díky zámožnému otci se nedostala do otroctví v novém světě, jako její vrstevníci. Když Aveline vyroste v přepychu a vidí, jak je kolem ní otroctví a další zvěrstva, rozhode se s ním pořádně zatočit, takže se stane zabijákem pod vedením mentorky Agaty. Jak nám řekl producent, Aveline je sice smyšlená postava, ale hodně čerpali z poznatků 18. století a pro její vytvoření použili několik silných ženských postav. Když už jsme u příběhu, jedna naše otázka padla, jaké bude propojení mezi Connorem a Aveline. Producent hry nám na tuto otázku nechtěl moc odpovědět, ale dodal, že nějaké to spojení by být mělo.

Bohužel ne vše se povede podle představ a Aveline musí utéci do New Orleans, postavené v roce 1718 Francouzi. Už od začátku se toto město vyznačovalo velkým luxusem a bohatstvím, protože bylo financováno přímo Francií. Právě v New Orleans začínala prezentovaná demoverze. Ta byla puštěna na televizní obrazovce, přičemž si nešlo nevšimnout nádherné grafiky, která vypadala jako na Playstationu 3. Pokud bude tento rok nějaká hra ukazující výkon kapesní konzole od Sony, je to právě Assassin’s Creed 3: Liberation. „Bylo naším cílem vytvořit velký díl na kapesní konzoli. K tomuto dosažení jsme využili AnvilNext engine, který pohání i velký Assassin’s Creed 3,“ řekl producent, což je samozřejmě vidět hned na první pohled. Použitý engine má poté vliv nejen na velkou míru detailů herního světa, ale i jeho rozlohu případně další herní aspekty.

Prezentace se poté zaměřila na tři různé průchody jednou misí. Bylo nám totiž řečeno, že každá mise by měla mít více řešení a je jen na hráči, jakou cestu si zvolí. Tento přístup by měl mít za následek velkou znovuhratelnost, jinak patnáctihodinové hry. Úkolem v demoverzi bylo infiltrovat nepřátelskou základnu a zabít určitý cíl. K tomuto dosažení nám byly ukázány hned tři cesty. Ta první byla hodně lineární, takže Aveline vyšplhala na střechu základy. Na ní zlikvidovala několik stráží, třeba svoji mačetou, pistolí nebo dvěma vystřelovacími noži, které má připevněny na zápěstí. Na GamesComu byla představena i novinka v podobě biče, kterým si může přitahovat nepřátele, případně je škrtit. Přepínání zbraní, jak jsem si mohl později vyzkoušet na vlastní prsty, je rychlé. Stačí kliknout na ikonku na displeji a před vámi se objeví menu. Když Aveline zlikvidovala stráž na střeše, stačilo si počkat na cíl a ten poté skokem zlikvidovat. Následoval souboj se stráží. Soubojový systém je stejně propracovaný jako ve velkém díle, což i zdůraznil producent během prezentace. Jak jsme vás ale informovali dříve, Aveline bude moci využít i řetězové kombo, které na chvíli celou scénu zpomalí a vy naklikáte vojáky, které má hlavní hrdinka zneškodnit. Nemusíte ho ale využívat, jak nám bylo ukázáno hned záhy, vystačíte si i s klasickým systémem.

Druhý postup demoverzí byl daleko tišší, protože se Aveline převlékla do pěkných šatů. Když se přiblížila k pevnosti, stačilo podplatit stráž, která ji pustila dovnitř. Aby se mohla pohybovat bez alarmu po pevnosti, musela přemluvit stráž, která ji musela doprovázet. Když uviděla svůj cíl, mohla ho zneškodnit pěkně potichu, třeba otrávenou šipkou. Pro jistotu raději hned zabila i svoji ochranku, aby nikdo nic neviděl, přesto se na prezentované demoverzi nepodařilo udržet klid, takže mrtvý šéf zalarmoval stráž. Třetí postup byl nejklidnější. Aveline si vzala oblek otroka, popadla bednu a stráž ji pustila dovnitř, aby mohla složit balíček. Už tam ale zůstala, přičemž mohla na dvorku přemluvit další otroky, aby zaútočili na stráž, čímž upoutala pozornost všech na menší šarvátku. Aveline poté měla čas svůj cíl nepozorovaně zabít. Zpět se dostala tak, jako dovnitř, tedy popadla krabici a stráže ji pustili ven. Tyto tři postupy by ale neměly být jediné, protože bylo vidět, že by spousta scén šla vyřešit trochu jinak, což zmínil i producent hry.

Tuto část jsem si mohl vyzkoušet i v demoverzi, která obsahovala navíc i úroveň na řece. Nejprve jsem ovládal Aveline v loďce. Pádloval jsem přes dotykovou plochu. Když Aveline vstoupila na břeh, ihned ji překvapil krokodýl, s nímž svedla docela nerovný souboj, naštěstí přes QTE sekvenci vyhrála. Poté přišlo na řadu likvidování španělských vojáků v kempu u ztroskotané lodi. Tato mise jen ukázala, že vývojáři hodně dbají na celkovou rozmanitost, takže se nebudeme pohybovat jen ve městě, ale i v přírodě, jako u velkého Assassin’s Creed 3.

Stejně jako Assassin’s Creed 3 bude i Liberation podporovat multiplayer, který ale nechtěl producent blíže specifikovat. Na jeho odhalení si budeme muset ještě počkat. Bude tu i určité propojení mezi oběma hrami, hlavně v podobě odemykání nejrůznějších ingame bonusů, jako jsou obleky či zbraně.

Assassin’s Creed 3: Liberation je rozhodně nejnadějnější Playstation Vita hrou, která může nakopnout prodeje samotné konzole. Z prvního ochutnání mám velkou radost, protože je vidět, že vývojáři nepřistupují k Liberation jako k nějaké menší odbočce, ale chtějí vytvořit plnohodnotný díl, který by mohl běžet i na velké konzoli.

Předobjednejte si hru na GameLeader - http://www.gameleader.cz/psv-playstation-vita-hry/1892/assassins-creed-3-liberation.html a získejte exkluzivní bonus "Záhady balíčku z bažinatého ramene řeky".
- Obřadní dýka
- Klobouk lovce aligátorů
- Vylepšený vak s otrávenými šipkami
- Postava pro hru více hráčů - Mackandalský tělesný strážce

Assassin’s Creed 3: Liberation

vita
UbiSoft, Ubisoft Sofia
Datum vydání hry:
30. 10. 2012
KARTA HRY
7/10

Komentáře