Deus Ex 3

preview  7
Martin Šmíd, 7. 10. 2008 22:15
Fanoušci RPG her nyní asi pořádně zajásají, tedy přinejmenším ti, kterým se líbil první díl hry Deus EX. Tato kultovní hra se sice už dočkala jednoho pokračování, ale jak jistě víte, kvalit prvního dílu nedosáhlo. Ion Storm byl po dokončení hry zavřen a na značku mělo od té doby práva jen studio Eidos Interactive. Ten se nyní pokusí tuto legendu opět vzkřísit a vy se můžete začíst do prvních vzrušujících informací.

Že Eidos Interactive pracuje na dalším díle Deus Ex, se ví už zhruba rok. Od té doby jsme se dočkali jen několika artworků, ze kterých jsme moc moudří nebyli. Roušku tajemství okolo dalšího pokračování Deus Ex odkryl až magazín PC Zone. Ihned v úvodu je dobré zmínit, že se na třetím díle nepodílí nikdo z dua Warren Spector a Harvey Smith, kteří byli hlavními mozky prvních dvou dílů. Ovšem nemusíte se bát, že by hra nějak vybočovala z kvalit svých starších brášků. Od obou vývojářů dostal totiž Deus Ex 3 požehnání. Začněme se ovšem věnovat samotné hře, která přinese hráčům nejedno překvapení. Ihned na začátku je dobré zmínit, že je třetí Deus Ex prequel prvního dílu. Příběh, který se odehrává v roce 2027, napsal Sheldon Pacotti, jenž je autorem příběhu právě k prvnímu dílu. Zdá se tak, že si Eidos Interactive uvědomuje, že druhý díl nikterak neoslnil, a tak spíše čerpá z dílu prvního, což je určitě jen a jen dobře. Hráč se tentokrát ve hře chopí role člena ochranky Adama Jensena, který pracuje pro společnost, jenž se zabývá biomechanikou a výrobou všemožných umělých doplňků pro člověka. Společnost tak zkoumá předchůdce nanotechnologie, o kterou se vedl boj v prvním díle. Náš člověk Adam Jensen si ovšem vede celkem spokojený život a zatím nemusel řešit žádné těžké situace. Jenomže zákonitě musí přijít problém, aby se hra rozjela. Do budovy společnosti tak vtrhne jednoho dne komando, které si chce právě vyvinuté technologie přivlastnit.

Kolem nanotechnologie se tak točí celý příběh. Hráč bude totiž muset ve hře řešit i celkem zapeklité otázky. Kupříkladu bude muset zjišťovat, zda je nepřítel či přítel ještě člověk, nebo napůl člověk, anebo nedej bože už jen pouhý výmysl pánů z vedení této společnosti. Deus EX 3 má mít stejnou stylizaci jako třeba futuristický Blade Runner, z něhož vývojáři očividně čerpali. Úrovně tak budou posety obrovskými LCD televizory a všelijakou technikou. V nejvyšších patrech tohoto věžáku bude přežívat jen hrstka kravaťáků, kteří se s určitou dávkou štěstí zachránili. Všechny hráče sice zajímá příběh, kolem kterého se budou točit události třetího dílu, ale ještě více jsou zvědavi, jak vývojáři udrží herní mechanismy z prvního dílu. Deus Ex 3 pořád zůstává RPG hrou, i když lze čekat větší posun k akčnějšímu pojetí, což nemusí být až tak na škodu. Ve hře tak budete mít systém schopností, které si postupně vylepšujete přes získané zkušenostní body. Podobný systém vývojáři implementovali i do všelijakých zbraní. Ty si budete moci během hry rovněž upgradovat.

Samotná hratelnost je poté postavena na řešení zapeklitých situací v nelineárním prostředí, a to vždy několika způsoby. Hráčovo rozhodnutí bude přitom mít vždy jiný důsledek, což tak trochu navádí k domněnce, že bude mít hra několik konců. Ačkoliv je Deus Ex 3 pořád RPG, jak jsem už zmínil, vývojáři jdou trošku akčnější cestou, než bylo u předchozích dílů zvykem. Hra tak bude mít daleko větší spád než předchozí díly a nebude se jen pomalu vléci. S akčnější hratelností vsadili vývojáři na dnes populární systém doplňování zdraví. Ten je stejný jako v Call of Duty a další stovce her. Obrazovka při schytání nějakého toho zásahu zrudne a vy se budete muset schovat, dokud se znovu plně nepřipravíte k boji. Vývojáři nezapomínají ani na stealth prvek, který slavil v původní hře úspěch. Ten bude pochopitelně přítomný i v Deus Ex 3, ale v úplně jiné podobě, než by hráči čekali. Nebudete se tak už muset schovávat v tmavých koutech, ale bude třeba se krýt za nejrůznějšími překážkami, podobně jako třeba v Gears of War.

Deus Ex 3 zřejmě prodělává stejnou obměnu jako třeba Fallout 3. Od RPG části se přiklání spíše k akční složce, což nemusí být nutně na škodu. Zarputilí fanoušci série ovšem tohle vývojářům asi neodpustí, a tak budou hru bojkotovat podobně jako rozzuření fans Falloutu 3. My ostatní můžeme jen doufat, že hra dopadne podle příslibů, a dočkáme se tak kvalitní akce. Deus Ex vyjde na Playstation 3 a Xbox 360 pravděpodobně příští rok.

Deus Ex Human Revolution

ps3x360
Square Enix, Eidos Montreal
Datum vydání hry:
23. 8. 2011
KARTA HRY
9/10

Komentáře