Assassin’s Creed III Liberation

preview  11
Martin Šmíd, 7. 6. 2012 20:00
Vše začalo celkem nevině. Internetový obchod zavvi přidal do své nabídky hru Assassin’s Creed III pro kapesní konzoli Playstation Vita. V tu chvíli stouplo očekávání hráčů na maximum, protože hrát podobně velkou hru i na cestách, to je hodně lákavé. Poté ovšem přišla ještě lepší zpráva. Originální díl z Assassin’s Creed III univerza, v němž si navíc zahrajeme za ženského zabijáka. Vše byla nakonec pravda. Assassin’s Creed III Liberation byl oznámen během tiskové konference Sony a dost možná se z něj stane nejočekávanější hra pro kapesní konzoli Playstation Vita.

O Playstation Vita verzi hry Assassin's Creed se vědělo od minulého roku, kdy ji Sony potvrdila během GamesComu. Každý určitě v koutku duše očekával originální díl, který by rozšiřovat tuto populární sérii. Ostatně, na Playstation Portable vyšel Assassin's Creed: Bloodlines, který přinesl nové dobrodružství zabijáka Altaïra. Sice se tento díl moc nepovedl, ale každá novinka do této série je fanoušky ceněna. Assassin’s Creed III je pro UbiSoft možná nejdůležitější hrou v jeho historii, takže asi nepřekvapí, že s pomocí Liberation ho bude chtít podpořit.

Proto se Liberation odehrává také na americkém kontinentě, přesněji na konci osmnáctého století ve městě New Orleans. Přesná návaznost na třetí díl zatím není známá, ale má tu být jistá spojitost s Desmondem, tedy hlavním hrdinou celé série. Více se snad dozvíme v následujících týdnech. Na co ale nemusíme čekat, tak je představení nového zabijáka. Tedy zabijáka, poprvé v sérii bude v hlavní roli žena assassínka, která se jmenuje Aveline De Grandpre. Jak může trochu napovídat jméno, tato pohledná dívčina, ovšem neváhající zabíjet, má francouzské a africké kořeny. Ve spolku assassínů by měla být od roku 1759, tedy od doby, kdy potkala svého mentora, opět dívku Agate. Ta utekla z otroctví a nyní se stala vůdcem místních assassínů. Samotný příběh se ovšem bude odehrávat o něco později, přesněji v letech 1765-1780. Oznámení ženské hlavní protagonistky je určitě velkým překvapením protože není to zase tak dlouho, co se nechali vývojáři ze studia UbiSoft Montreal slyšet, že vražedkyně se do série moc nehodí.

Většinu hry bude hlavní hrdinka Aveline skákat po barácích v New Orleans a řešit v tomto nejeden problém, který sem přitáhli Španělé. New Orleans bude hlavní zastávkou, ale vývojáři slibují i výlety do divočiny, která je tolik důležitou částí velkého Assassin’s Creed III, dokonce se Aveline naučila jako Connor skákat po stromech. Během hry by měla hlavní hrdinka zavítat i do Mexického zálivu a mezi mayské pyramidy. Je určitě dobře, že nám vývojáři ukážou další zajímavé lokace a nebudou jen recyklovat ty z ostatních dílů. Britové tedy nebudou v Liberation hlavním nepřítelem, ale jiní Evropané, kteří si chtějí podrobit celou Louisianu. To se samozřejmě Aveline ani trochu nelíbí, proto se s nimi dostane do nejednoho konfliktu. Jako každý správný zabiják je vybavena vystřelovací čepelí, pro jistotu na každé ruce má jednu. Dobře se ale bude umět ovládat i klasickým mečem a nepohrdne ani pistolemi a dalšími střelnými zbraněmi, aby nepřítele zlikvidovala na větší vzdálenost.

Vývojáři do Liberation přidali i speciální řetězové kombo. To bude možné použít po několika zabitích. V tu dobu se celá hra zpomalí a vy budete moci označit protivníky, které má Aveline zneškodnit. Po opětovném zrychlení se o ně sama postará, ať už rychlým zabitím na krátkou vzdálenost, případně na dálku. Tak trochu tento systém připomíná Splinter Cell: Conviction, ve kterém bylo rovněž možné označit několik protivníků, o které se následně Sam Fischer postaral. Tenhle systém si hráči asi zamilovali, protože bude přítomen v novém Splinter Cellu a také se tedy objeví v upravené verzi i v Assassin’s Creed III Liberation.

První co na hře Assassin’s Creed III Liberation uchvátí, když se na ní podíváte, je určitě vizuální stránka. Pokud by byla hra před nás postavena a nevěděli bychom platformy, nikdy bychom netipovali, že je určena pro kapesní konzoli. Vývojáři pro Liberation použili stejný engine jako u velkého Assassin’s Creed III, takže se můžete těšit až na maličkosti stejné orgie, jako ve velké verzi. Přítomny jsou i všechny drobné animace a další náležitosti, včetně perfektního ozvučení a nádherného soundtracku. Po této stránce by nás měl čekat plnohodnotný Assassin’s Creed zážitek, který ukáže pravé možnosti kapesní konzole od Sony. Jen těžko byste v době vydání hledali hezčí kapesní hru. Hláška, možné jenom na Playstation Vita, je zde rozhodně na místě.

Ovládání hlavní hrdinky Aveline bude po většinu hry stejné, jako na domácích konzolích. UbiSoft během prezentace řekl, že chce, aby hráči měli na výběr mezi klasickým ovládáním skrze tlačítka a dotykovým ovládání. V hratelné demoverzi na E3 byl dotykový displej využit třeba pro přepínání zbraní, případně pro zrychlení koně. Všechny tyto akce ovšem budou namapovány i na klasická tlačítka. UbiSoft se během E3 svěřil, že by chtěl nějakým způsobem využít i zadní dotykovou plochu, ale v současnosti pro ni nemá žádné uplatnění. Pokud ale vývojáři uplatnění zadní dotykové plochy nenajdou, určitě to fanouškům vadit nebude. Ti budou rádi za plnohodnotný Assassin’s Creed zážitek na cestách.

Assassin’s Creed III Liberation zatím vypadá parádně. Můžeme se těšit na rozšíření tohoto populárního univerza o nový příběh, navíc hraní za ženského zabijáka, je více než lákavé. To bychom zatím měli vše, co o tomto kapesním dílu víme, ale v následujících měsících se mu budeme ještě hodně věnovat, takže nás nezapomeňte sledovat. Assassin’s Creed III Liberation vyjde 30. října, exkluzivně pro Playstation Vita.

Assassin’s Creed 3: Liberation

vita
UbiSoft, Ubisoft Sofia
Datum vydání hry:
30. 10. 2012
KARTA HRY
7/10

Komentáře