Assassin´s Creed: Brotherhood

preview  11
Martin Šmíd, 26. 7. 2010 11:37
Když v roce 2005 oznámila Sony svůj Playstation 3, prezentoval na něm UbiSoft hru Assassin´s Creed, která si ihned prvním teaserem získala srdce nejednoho hráče. Mohla za to i jeho producentka Jade Raymond, kterou si ihned oblíbil snad úplně každý, a hltal tak každou informaci, kterou vypustila z úst. Od té doby se stal Assassin´s Creed pro Ubisoft hodně důležitou značkou, bez které si už svůj katalog nedokáže představit. Pojďme se podívat na zatím poslední oznámený díl, který nás po E3 prezentaci opravdu nadchnul, a už se nemůžeme dočkat listopadu, až si ho zahrajeme.

První díl hry Assassin´s Creed byl mezi hráči velmi očekáván, ale i přes svoji vysokou kvalitu nedokázal všechny uspokojit. To druhý díl vše vylepšil na maximum a přinesl naprostou herní extázi, přičemž neměl daleko, abychom udělili maximální hodnocení. Příběh z Itálie zafungoval na výbornou, stejně tak jsme si oblíbili hlavního hrdinu Ezia, který páchal svoji pomstu za smrt svého otce. Když jsme zabili v Římě posledního na svém seznamu, očekávali jsme, že je Eziova příběhu konec a my budeme muset čekat přinejmenším dva roky na ukončení trilogie. UbiSoft nás ale překvapil a oznámil jakýsi datadisk k druhému dílu, který sám nazývá jako Assassin´s Creed 2.5. Jmenuje se Assassin´s Creed: Brotherhood a vyjde už na konci roku pro klasické duo platforem – Playstation 3 a Xbox 360. Vůbec poprvé v sérii nenabídne pouze velkolepý příběh pro jednoho hráče, ale také online část pro ty, kteří si hru zahrají rádi online s kamarády. Pojďme ale pěkně popořádku se podívat na hru, která aspiruje na největší zážitek letošního roku.

V prvním (druhém) dílu se Ezio pomstil všem, kteří nějak stojí za smrtí jeho otce, takže je jasné, že si udělal i mnoho nepřátel, kteří ho hledají, aby zase oni sjednali svoji spravedlnost. Jinak tomu není ani u Rodriga Borgiio. Píše se rok 1499 a Ezio si právě užívá postelové radovánky se svojí novou známostí ve vile Monteriggioni. Je tedy poklidné ráno dalšího dne a nezdá se, že by šlo o další výjimečný den. Najednou ale začnou všude dopadat dělové koule a jedna zasáhne i Eziuv pokoj. Ten se ihned vydá na střechu vily, aby zjistil co se děje. E3 demoverze ihned ukázala pohled na celé panství Monteriggionia, které je pod útokem, přičemž je nutno dodat, že celý pohled na bombardované městečko bral až dech. Ezio je tak v šoku a ihned skáče z vily a vrhá se na svého koně, aby dojel k hradbám. Toto je ostatně jedna z novinek Brotherhoodu. Koně si budete moci brát i za hradby, což ve druhém dílu nešlo a vždy jsme ho museli nechat u nějaké té stáji před městem.

Začátek hry je opravdu jak z nějaké Bondovky a není čas na pořádné rozkoukání. Po dostání se na hradby jsme viděli Ezia jak se pokouší bránit své město a chopil se obrovského kanónu, kterým odstřeloval blížící se věže, ale i katapulty a blížící se nepřátele. Celá tato scéna působila opravdu monumentálně a trošinku připomínala obrovskou bitvu v Pánovi Prstenů. Po zničení děl, kterými Ezio likvidoval z dálky své nepřátele, byly prolomeny hradby a vývojáři předvedli samotný bojový systém v Brotherhoodu. Ten je až na pár detailů stejný jako ve dvojce, avšak nám přišel o něco svižnější a viděli jsme v něm několik nových komb. Zvláště stojí za vypíchnutí situace, kdy Ezio vzal sekyru nepříteli a poté ji hodil na dalšího, přičemž ho tak z dálky zlikvidoval. To už se blížil konec demoverze a najednou se objevil filmeček, jak j Eziuv strýc chycen. Před našimi zraky ho ihned popravil Rodrigo Borgii, čímž si tak trochu podepsal ortel smrti, protože je jasné, že Ezio po něm v samotné hře půjde. Popisovaná demoverze je jakýsi prequel samotné hry, protože ihned po ní se hráči přesunou do roku 1503 do Říma, kde se budeme tentokrát pohybovat.

Do Říma se Ezio nepodívá v Brotherhoodu poprvé, už se zde ocitl v poslední kapitole hry Assassin´s Creed 2, přičemž nyní bude mít otevřené celé město. Vývojáři slibují jeho kompletní vymodelování i s nějakými těmi památkami, jako v případě ostatních měst ve dvojce. Rovněž můžete očekávat i spoustu postraních, ale hlavně hlavních úkolů, které nebudou spočívat jen ve vraždění. Samotná kampaň má zkušenějšímu hráči zabrat zhruba patnáct hodin herního času, přičemž pokud budete chtít vysbírat ve městě úplně vše a dohrát hru na platinovou trofej nebo 1000G, tak se číslo určitě ještě navýší. To je na datadisk slušná porce. Jak už název hry napovídá, tentokrát v celé té šlamastice nebudete sami. Lehce si budete moci přivolat své kamarády assassiny, kteří vám rádi pomohou. Vezměte si situaci, kdy se dostanete do slepé uličky, a kolem vás se nachází několik nepřátel. Můžete se buď pokusit je udolat, nebo dáte kouřový signál a přijdou vám na pomoc vaši kamarádi. Ti tak začnou hned ze vzduchu nepřátele likvidovat. Zdatní mají být i v samotném boji, přičemž by jejich AI měla být na opravdu vysoké úrovni. Nemělo by se tak stát, že by se vám pletli do cesty. Otázkou je, jestli je půjde přivolat pokaždé, nebo jejich přivolání bude nějak omezené.

Nyní už ale k jedné velké novince této hry, kterou je pochopitelně multiplayer. Ten bude ve hře přítomný pro osm hráčů. Bude spočívat v lovení se navzájem v otevřeném městě. Vezměte si Řím, kde se nachází stovky NPC postav, přičemž vy budete mít za úkol zlikvidovat jiného assassina, kterého představuje další živý hráč. Je ale také dosti možné, že i právě vy se stanete terčem ostatních hráčů. Místo tak poklidného plánování něčí smrti se budete muset schovávat v davu, aby vás nikdo neobjevil. Když už vás útočník odhalí, možností úniku bude ve hře opravdu dost a pomáhat by vám mělo i okolní prostředí, třeba padající mříží a podobně. Pokud budete utíkat před útočníkem, budete také moci změnit svoji vizáž a normálně se poté bavit s NPC postavou, abyste zmátli pronásledovatele. Důležitým aspektem této části je, že útočník nikdy nesmí zabít normální NPC postavu, jinak se mu odečte slušný počet nasbíraných bodů. Za chybu se hold platí.

Assassin´s Creed: Brotherhood zatím vypadá na mohutný datadisk ke druhému dílu, kterému nechybí až epická kampaň pro jednoho, obohacená o možnost přivolání si svých zabijáckých kolegů. Velkou novinkou je poté přítomnost i multiplayeru pro osm hráčů. Komu se tak druhý díl hry líbil, jako že vás bude asi hodně, neměli byste si Assassin´s Creed: Brotherhood nechat ujít. Nebo snad nechcete vědět, jak dopadne Ezio?

Assassin’s Creed: Brotherhood

ps3x360
UbiSoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
16. 11. 2010
KARTA HRY
9/10

Komentáře