Alan Wake

preview  29
Martin Šmíd, 18. 11. 2008 0:28
Tým Remedy má za sebou dva úspěšné díly Maxe Payna, a tak se od každé jejich hry bude dost čekat. Ne jinak je tomu u Alana Waka, na kterém se pracuje už několik let a pořád žádný výsledek. Pojďme se alespoň podívat na informace, které vývojáři během dlouhého vývoje vypustili.

Remedy je opravdu pozoruhodné herní studio. Zatímco se všichni snaží, aby jejich hry byly přístupné co nejširšímu spektru hráčů, Remedy chce přinášet ty nejlepší možné zážitky pro dospělé. Už Max Payne naznačil, že rozhodně není hrou pro děti, a jejich nejnovější počin Alan Wake to jen potvrzuje. Hry Max Payne a Alan Wake však spojuje nejen ona dospělá atmosféra, ale pokud se podíváme hlouběji, tak i spousta dalších vlastností. Alan Wake je také 3D akční adventura, která využívá stejnou kameru jako Max Payne, a dokonce vychází i z pohybu hlavního hrdiny. Kdo viděl hru v pohybu, může potvrdit. Než si ovšem něco řekneme o hratelnosti, pojďme se podívat, o čem vlastně nová hra od Remedy je.

Alan Wake je celkem úspěšný spisovatel hororů, avšak pořád se mu nedaří tak, jak by si představoval. Situace se ovšem mění ve chvíli, kdy se zamiluje do dívky Alice a vezme si ji. Alice má zřejmě nějaký zvláštní dar, a když vedle ní každý večer usíná, zdají se mu samé hororové sny, ze kterých čerpá nápady do své nové knížky. Když ji dopíše a přemluví nějakého toho vydavatele, aby ji vydal, stane se knížka naprostým bestsellerem. Jenomže co čert nechtěl. Po dokončení knížky se ztratí jeho láska a můza v jedné osobě a nepodaří se ji po usilovném pátrání nalézt. Alan je celý zlomený a nemá žádnou inspiraci do svých knih, ani nikoho, kdo by ho utišil v jeho ztrátě. Vydává se tak do lesů někde blízko Washingtonu, kde má chatu. Už po cestě na chatu se začnou dít samé podivné věci. Stejně jako v knize, vezme cestou stopaře. Tomu začne vyprávět, že přesně takto začíná jeho nová knížka. Stopař se ho zeptá, jakou úlohu v ní hraje on a Alan odpoví, že narazí do stromu a stopař zemře. Jak řekne, tak se stane. Alan Wake je najednou celý zděšený a přemýšlí, co vše z jeho knížky se stane. Jedno je ale jisté, v horském městečku Bright Falls se podle knihy ukrývá i jeho Alice a pochopitelně i oni, Temní.

Temní představují jakési démony, kteří v městečku žijí. Alan stále stojí nad mrtvolou stopaře a najednou ucítí, že se naplňuje i další část knížky. Začne se stmívat. To je právě čas, kdy se probouzí ta nejstrašnější monstra, která ve svých knížkách kdy popsal. Vystrašený hlavní hrdina se tak rozběhne do své chaty, kde ho dokáže ochránit světlo. Právě světlo bude i jedinou zbraní proti Temným, pokud se ve hře setmí. Využívání umělého světla a za dne slunečních paprsků v temných zákoutích městečka Bright Falls bude tou nejdůležitější součástí hry. Právě městečko Bright Falls vzbuzuje z materiálů, které vývojáři vypustili, naprostý obdiv. Nachází se v horské krajině, která vypadá naprosto úchvatně. Navíc působí na první pohled hodně opuštěně, ale jak to tak bývá, rozhodně opuštěno není. Celé městečko a přilehlá krajina má rozlohu nějakých 10 čtverečních mil, takže bude mít hráč co objevovat.

Ačkoliv ve většině hry budete pobíhat sami, občas potkáte nějakou tu postavu, se kterou budete moci hodit řeč. Od náhodných postav poté získáváte i úkoly, které plníte, abyste se dostali co nejblíže svému cíli. Že na vás na konci čeká znovuzískání Alice a vysvětlení všech záhad, které Bright Falls sužují, nemusím ani říkat. Na každý úkol budete ovšem sami a NPC postavy vám kromě nějaké té rady moc nepomůžou. Nemusíte se však bát, že by hlavní hrdina jen tupě pobíhal z lokace do lokace. Stejně jako Max Payne si totiž i Alan Wake mluví sám pro sebe a komentuje skoro každou situaci, která se ve hře objeví. Někdy důležité hlášky, někdy spíše úsměvné vtípky. Nudit se tak rozhodně nebudete. Dynamiku hry má navíc zajišťovat i epizodické vyprávění, o kterém bohužel vývojáři mlčí. Hru dostaneme v jednom balíčku, ale vývojáři ji i tak přirovnávají k první sezóně nějakého seriálu, který si přinesete domů na DVD.

Alan Wake je jistě jednou z nejočekávanějších her současnosti. Je ve vývoji už hodně dlouhou dobu, ale to byl i Max Payne a jaký z něj byl hit. Vývojářům z Remedy tak nesmírně věříme a doufáme, že nám už příští rok přinesou ten prvotřídní psychologický thriller, jaký nám celou dobu slibují. Těšíme se moc.

Alan Wake

x360
Microsoft, Remedy
Datum vydání hry:
18. 5. 2010
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře