Vítáme všechny čtenáře na novém Konzolistovi

novinka  94
Martin Šmíd, 15. 6. 2022 21:00
Letos tomu bude čtrnáct let od vzniku Konzolisty. Když jsme ho poprvé spouštěli, nedokázali jsme si představit, že vám budeme přinášet videoherní novinky takhle dlouho. Pořád tady ale jsme a máme v plánu vás i nadále informovat o dění v převážně konzolovém světě, který se za poslední roky hodně proměnil a do budoucna se ještě určitě hodně změní. Před zhruba třemi lety jsme se rozhodli, že musíme Konzolistu zmodernizovat. Sice nám stále vyhovovalo, jak web vypadal, ale rozšiřovat ho skrze zastaralý systém nebylo zrovna jednoduché, navíc v posledních měsících tato verze před nás stavěla další a další problémy a překážky, které jsme museli řešit. Kolikrát dosti krkolomnými způsoby. Výsledkem našeho nebo spíše Macharova snažení je nová verze Konzolisty, která vypadá povědomě, přesto působí svěže a má řadu menších i větších změn. Jak jsem ale už zmínil, hlavně běží na moderním základu, což se podepíše na budoucí podpoře i třeba rychlosti načítání. Chtěl bych vás přivítat na novém Konzolistovi, doufáme v redakci, že se vám bude líbit a budete ho navštěvovat minimálně stejně hodně, jako tomu bylo doposud. Budeme moc rádi, pokud si nového Konzolistu projdete a napíšete nám svoji zpětnou vazbu. Pojďme se ale podívat na některé novinky.

Registrace nového čtenáře

Registrace úplně nového čtenáře na Konzolistu už jednoduší být nemůže. Postačí vyplnit přihlašovací údaje a web vás hned automaticky přihlásí. Aby ovšem bylo možné psát komentáře, rozdávat palečky a nově třeba i srdíčka, budete muset zadat speciální kód do příslušné kolonky v horní polovině webu. Ten vám přijde obratem na zadaný mail.

První přihlášení na novém Konzolistovi se starým účtem

Nový Konzolista využívá stejnou databázi jako starý, takže dobrou zprávou je, že se přenesly všechny vaše účty i další informace. Přicházíme ovšem s novým systémem přihlašování, takže první vaše přihlášení bude vyžadovat z vaší strany menší kooperaci.

  1. Pokud jste se přihlašovali skrze Facebook nebo Gmail, tady se pro vás nic nemění. Stačí se znovu takto přihlásit.
  2. Pokud jste se přihlašovali skrze mail, bude nutné požádat o heslo k prvnímu přihlášení. Když požádáte o heslo (Resetovat heslo), přijde vám link, na který když kliknete, bude vám odesláno nové heslo, které můžete použít pro přihlášení. To si samozřejmě můžete následně v nastavení účtu změnit za vlastní.
  3. Bohužel jsme zjistili, že několik desítek uživatelů nemá u účtu nastavený mail. V takovém případě nám musíte zaslat, jaký mail byste chtěli k účtu přiřadit (martinsmid@konzolista.cz) a my vám k účtu mail přiřadíme. Následně po potvrzení bude nutné požádat o nové heslo, viz předchozí bod.
  4. Pokud byste měli jakýkoliv problém s přihlášením, neváhejte nás kontaktovat na mail napsaný výše. Rádi vám pomůžeme, když nám řeknete svoje ID (Nick).

Kalendář

Ačkoliv se to nezdá, her vychází čím dál více a zorientovat se v tom není zrovna jednoduché. Na původním webu jsme měli jízdní řád, který ovšem nebyl zrovna pravidelně aktualizován a hlavně nebyl tak přehledný, jak by bylo potřeba. I proto jsme se rozhodli přinést propracovanější verzi kalendáře, v níž vidíte, jaké hry v daný měsíc vychází, ale jde v něm i listovat a dívat se, jaké hry vyšly v jaký měsíc v minulosti, případně jaké vyjdou v následujících měsících. V kalendáři zároveň ukazujeme, jaké články jsme v daný měsíc vydali (speciály, recenze, preview). Do budoucna bychom chtěli kalendář dále rozšiřovat, budeme rádi za vaší zpětnou vazbu případně zajímavé nápady k němu.

Soukromé zprávy

Soukromé zprávy jsou mezi čtenáři Konzolisty hodně oblíbené. Víme, že je hojně využíváte, ale doposud byly dosti nepřehledné. Když jsme začali vytvářet nového Konzolistu, věděli jsme, že tohle musí být část, na níž je nutné se zaměřit. Nakonec jsme se nechali inspirovat Messengerem, a proto nyní nově už nerozklinkáváte jednotlivé zprávy, ale píšete si plynule s jiným čtenářem. Vidíte tak, na co přesně odpovídáte i historii zpráv. Navíc je i lehčí vyhledat jiného čtenáře, kterému chcete napsat. Už nemusíte navštívit jeho Konbook, stačí ho vyhledat v sekci Soukromé zprávy. Věříme, že se vám bude nový systém posílání soukromých zpráv líbit.

PIQUIZ

Nebudeme zapírat, že s původním kvízem jsme měli hodně velké plány, ale bohužel se nakonec ukázalo, že jeho aktualizace a přidávání nových otázek zabere velké množství času. I proto byl v posledních letech neaktualizován. Přesto ho mnoho čtenářů neustále vyplňovalo, a proto jsme se rozhodli kvíz zachovat, jen v pozměněné podobě. Nový PIQUIZ je založen na rozpoznávání her z obrázků, které jsou nahrány na našem serveru. Vzhledem k tomu, že výběr obrázků i odpovědí je plně automatizován, nemusíme se o kvíz starat. Jak ovšem budou oznamovány nové hry a nahrávány nové obrázky do databáze, bude se automaticky neustále rozšiřovat. Už nyní existuje prakticky nekonečno možností, takže moc nehrozí, že byste obdrželi stejnou možnost dvakrát.

Kde to žije…

Určitě jste si v pravém sloupečku všimli kolonky „Kde to žije…“. Ta ukazuje, jaké články jsou momentálně nejčtenější.   

Palečky, srdíčka, mračouni a řazení komentářů

Protože víme, jak moc rádi rozdáváte palečky, rozhodli jsme se, že je rozšíříme. Nově tak můžete kromě palců dát i rozesmátého nebo zamračeného smajlíka, ale také srdíčko. Pokud se náhodou ukliknete, můžete svoji chybu napravit. Jde o něco, o co jste si řadu let psali, a jsem moc rád, že na novém Konzolistovi je tato funkce přítomna od prvního dne.

 Ke komentářům ještě zmíním, že nově si je můžete řadit od nejnovějších po nejstarší nebo od nejstarších po novější. Řazení je jen na vás. Defaultně je nastaveno řazení jako na starém Konzolistovi, tedy od nejstarších. 

Změna nicku a smazání účtu

Do nastavení účtu jsme přidali dvě novinky. První je možnost si změnit Nick, pokud vám ten starý už nevyhovuje. Změnit nick můžete jednou za 90 dní. Chtěli jsme se vyvarovat toho, abyste si měnili nicky každý den. Víme, že někteří z vás jsou toho schopní.

Druhou novinkou je smazání účtu, pokud už nechcete být na Konzolistovi aktivní. Smazání účtu je nevratné. 

Další změny

S novou verzí Konzolisty jsme si řekli, že chceme web trochu posouvat jiným směrem. Máme řadu nápadů na zajímavé novinky, které si ale vyžádají ještě nějaký ten čas.

  • V současnosti je ale možné si všimnout, že byl třeba předělán konbook. Ten bude do budoucna sloužit jen jako automatizovaný výpis aktivit uživatele zde na webu. Nechtěli jsme, aby byl nadále jakýmsi blogem s fotkami a informacemi, které s hraním kolikrát vůbec nesouvisí. Konbook nyní ukazuje poslední komentáře, oblíbené i hodnocené hry či poslední přihlášení. Do budoucna budeme statistiky rozšiřovat.
  • Zároveň jsme odstranili ignoraci uživatelů. Víme, že šlo o hojně využívanou součást starého webu, kdy třeba někteří měli v bloku i přes 90% ostatních uživatelů. Jsme ale toho názoru, že když někomu vadí nějaký uživatel, nemusí si ho všímat a reagovat na něj.
  • Dále byly odebrány blogy. Ty nebyly moc využívány a objevilo se jen pár blogů do roka, a těch kvalitnějších ještě méně. Pokud patříte mezi čtenáře, kteří blogy psali, nemusíte se bát, že bychom vám je smazali. Máte k nim přístup ze svého konbooku. Zatím neuvažujeme, že bychom blogy znovu obnovili, ale pokud o ně bude větší zájem, zvážíme to. 
  • Poslední věcí, kterou jsme odebrali, jsou překlady trofejí. Ty nefungovaly už několik let, navíc jejich přidávání bylo časově velmi náročné. Dnes už není problém si najít seznamy trofejí/achievementů na YouTube, případně i návody k nim, takže udržovat tuto sekci nám přišlo i zbytečné. 

Zdroj: null

Komentáře