Spor mezi Epic Games a Applem odhaluje postoj Sony ke cross-play hraní - UPDATE

novinka  192
Martin Šmíd, 3. 5. 2021 22:54
Není tajemstvím, že se Sony v minulosti hodně bránila cross-play hraní napříč konzolemi. Hráči na PlayStationu tak mohli hrát vybrané hry jen s hráči na PC, ale už nikoliv s kamarády na jiných konzolích. A to i v době, kdy už fungoval cross-play u několika her mezi konzolemi Xbox One a Nintendo Switch (Minecraft nebo Fortnite). Dokumenty ve sporu mezi Epic Games a Applem nyní odhalily, jak moc se Sony cross-play hraní bránila, protože nevěděla, jak ho přesně zakomponovat do svého podnikání.

Vše chtěl v roce 2018 vyřešit právě Epic Games u své populární hry Fortnite, který Sony zaslal mail s návrhem na spolupráci ohledně cross-play hraní. Epic Games přitom moc nepožadoval, dokonce chtěl přenechat oznámení přímo Sony, aby z toho vyšla co nejlépe. Navíc nabídl pro předplatitele PlayStation Plus některé exkluzivní kosmetické doplňky pro Fortnite, bannery PlayStationu na E3 nebo lepší podmínky na licencování Unreal Enginu. „Udělejme z toho pro nás všechny obrovskou výhru,“ stálo v mailu studia Epic Games. Gio Corsi ze Sony ovšem tento návrh smetl ze stolu, jak je vidět níže v mailové komunikaci, která se nyní dostala na světlo. „Jak víte, hodně společností zkoumá tuto myšlenku, ale ani jedna nedokáže přijít s tím, jak cross-play mezi konzolemi zlepšuje podnikání PlayStationu,“ napsal v mailu.

Mail studia Epic Games

Odpověď Sony

V tu dobu to moc nevypadalo, že se cross-play hraní bude mezi konzolemi realizovat. Vše se změnilo až během roku 2019, kdy Sony dost nečekaně cross-play sama oznámila, a právě hra Fortnite byla jednou z prvních, která tuto funkci podporovala. Dokument neodhaluje, kdy Sony přestala mít s cross-play hraním problém. V další části se ovšem můžeme dočíst, jak k němu nyní může přistupovat. V materiálu se píše, že Sony může po vývojářích požadovat poplatek za povolení cross-play funkce u jejich her, a to v případě, pokud PlayStation platformy nebudou generovat 85% a více výnosů. Logika Sony je v tomto dokumentu taková, že pokud hra nebude hrána a generovat zisky převážně na PlayStationu z důvodu povolení cross-play hraní, musejí vývojáři zaplatit jakési odškodné. Bohužel se neví, jestli se Sony tímto dokumentem skutečně řídí nebo šlo jen o návrh. Tom Warren z The Verge zaslal Sony mail, aby se k uniklým dokumentům vyjádřila, ale zatím se tak nestalo.

UPDATE: Tim Sweeney, CEO studia Epic Games, nyní potvrdil, že Sony je jediným držitelem platformy, který vyžaduje, aby Epic Games platil náhradu za cross-play. Epic musel souhlasit se zaplacením těchto poplatků, aby mohl být cross-play ve Fortnite. 

Zdroj: The Verge

Fortnite

ps4xonenswps5xsx
Epic Games, Epic Games
Datum vydání hry:
25. 7. 2017
Žánr:
Střílečka, RPG, Strategie
KARTA HRY
9/10

Komentáře