Sony se pokoušela o ochrannou známku na termín Let's Play

novinka  47
BarackObama, 10. 1. 2016 23:26
Bylo, nebylo, před třemi lety se jeden softwarový, nadnárodní kolos rozhodl, že by rád svým uživatelům přistřihl křidélka, aby neměli plnou kontrolu nad svými hrami, za které si poctivě zaplatili a jistojistě i poctivě uchovali před dalším nelegálním šířením. Tím kolosem není nikdo jiný, než samotný Microsoft a jeho nechvalně známá DRM politika, ze které jak víme, nakonec sešlo, protože PR společnosti naprosto selhalo ve všech směrech, ať už se to týká samotné (ne)prezentace, arogantního mlžení dnes již bývalé hlavy Xbox divize, Dona Mattricka, či prosazování výhod samotného konceptu. Hráči Microsoftu dali ihned najevo, že tudy cesta nevede v podobě totálního zesměšnění samotné divize se zeleným pozadím na sociálních sítích a nezájmu o samotnou konzoli Xbox One v předobjednávkách, což donutilo vedení stáhnout ocas, otočit o 180° a ukázat Mattrickovi výpovědní lhůtu. Hráči začali blahoslavit Sony, jakožto jediného, herního giganta, který dělá vše s láskou pro hráče, od hráče. Zazvonil zvonec a pohádky byl konec. Tedy, ne tak docela...

Jak už víme, Sony je teď s PlayStation 4 na koni, a to částečně právě díky Microsoftu, jehož fiasko na začátku 8. generace konzolí hrál společnosti hodně do karet, čehož se nebála využít ve svůj prospěch. A jak už to většinou bývá, když má někdo hodně, chce ještě více, aneb jak praví jedno turecké přísloví - Řekli mu "napij se", a on slyšel "vypij rybník"...

Letos v říjnu si totiž společnost Sony Computer Entertainment America požádala o ochranné známky na frázi Let's Play, kterou definuje jakožto, "elektronický přenos a streamování videoher prostřednictvím globálních a lokálních počítačových sítí; streamování audia, vizuálních a audiovizuálních materiálů prostřednictvím globálních a lokálních počítačových sítí." Vzhledem k tomu, že Let's Play je obyčejný termín, který již dlouhou dobu zaměstnává nejrůznější YouTubery, streamery a jiné producenty videí - což je mimochodem slogan, který Sony ani nevymyslela ani nepropagovala dříve - tak tento pokus o nárokování si fráze, vyzní jako bizarní přesah a nevrhá příliš pozitivní světlo na společnost.

V každém případě, ve Spojených států pro patenty a ochranné známky úřad zamítl žádost společnosti Sony, načež ji citoval slovy, že zde existuje jisté "nebezpečí záměny s "již dříve registrovanou ochrannou známkou, "LP Let'z Play," a tím také dává Sony šest měsíců na rozmyšlenou, aby se rozhodla buď žádost uložit k ledu a nebo si připravila protiargumenty proti Rozhodnutí USPTO k této otázce.

Člověk se musí potom ptát, zda-li tahle potenciální výhoda, by mohla vůbec Sony přinést nějaké výhody, že by třeba bránila konkurentům, jako jsou Microsoft a Nintendo, používat tento termín pro vlastní propagaci a jestli jí především stojí za to, podněcovat vztek Let's Playerů a jejich komunit, který by následoval.

Zdroj: DualShockers

Playstation 4

ps4
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY

Komentáře