Sony prodala 7,8 milionů konzolí PlayStation 5 v rekordním roce pro herní divizi

novinka  31
Martin Šmíd, 28. 4. 2021 9:48
Společnost Sony dnes oznámila, že do konce března letošního roku prodala 7,8 milionů konzolí PlayStation 5. Překonala tak i své prognózy, protože původně se počítalo s prodeji 7,6 milionů konzolí. Právě tolik se prodalo za stejné období konzole PlayStation 4, kterou tak PlayStation 5 překonal. Sice ne o moc, ale už navždy bude PlayStation 5 nejrychleji prodávanou konzolí od Sony. Každopádně to znamená, že během prvních tří měsíců letošního roku Sony prodala 3,3 milionů konzolí PlayStation 5 a 1 milion konzolí PlayStation 4 (meziroční pokles o 0,4 milionu). Níže v novince si pak můžete prohlédnout některé další statistiky.

  • Ke konci března mělo službu PlayStation Plus předplaceno 47,6 milionů hráčů, což je o 6,1 milionu více než před rokem.
  • Za poslední čtvrtletí se prodalo 61,4 milionů her pro konzole PlayStation 4 a PlayStation 5, což je mírný pokles oproti předchozímu roku o 3,9 miliony.
  • Sony za poslední čtvrtletí prodala 7,9 milionů kopií first-party her. Jde o pokles o 1,3 milionu kopií oproti stejnému období před rokem.
  • 79% prodejů bylo skrze digitální distribuci. Jde o nárůst oproti 68% v minulém roce.
  • Konzole PlayStation 4 se už prodalo 115,9 milionů kusů.
  • Sony očekává, že v dalším finančním roce překonají tržby z prodeje first-party her předchozí rok, který zahrnoval velké hity jako The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima a Spider-Man Miles Morales. Pomoci by k tomu měly očekávané hry Horizon Forbidden West, God of War, Returnal nebo Ratchet & Clank: Rift Apart.
  • Tržby za poslední čtvrtletí činily pro PlayStation divizi 6.24 miliardy dolarů
  • Sony letos navýší rozpočet pro first-party studia o 184 milionů dolarů. Jde o navýšení, ne celkový rozpočet. 

Ve svých finančních výsledcích společnost Sony oznámila, že PlayStation divize vygenerovala za poslední finanční rok tržby ve výši 24,4 miliard amerických dolarů, přičemž čistý zisk činil 3,2 miliardy dolarů. Jde tak o vůbec nejúspěšnější rok v historii herní divize společnosti Sony. Ta očekává, že další finanční rok bude stejně silný a meziroční prodeje se zvednou o 9% díky stále velkému zájmu o konzoli PlayStation 5. Očekává ovšem, že zisk trochu klesne, protože se svět pomalu bude dostávat z pandemie a zároveň porostou náklady na vývoj her.  

Zdroj: Tisková zpráva

PlayStation 5

ps5
Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment
KARTA HRY

Komentáře