Scott Miller se po letech rozpovídal o vývoji hry Duke Nukem Forever a zániku 3D Realms

novinka  9
Martin Šmíd, 11. 5. 2022 11:06
Včera trochu překvapivě unikla na internet značně rozpracovaná verze hry Duke Nukem Forever z roku 2001, která nakonec byla zrušena. Mezi fanoušky legendárního svalovce to vyvolalo velké nadšení, ale to nyní krotí přímo Scott Miller, tehdejší šéf a zároveň majitel studia 3D Realms. Podle něho nejde o hratelnou záležitost, ale značně rozpracovanou hru. Při této příležitosti se i na svém blogu zmínil o vývoji hry Duke Nukem Forever a co stálo následně za krachem legendárního studia 3D Realms.

Z blogu Scotta Millera

Vypadá to, že někdo vypustil rozpracovanou verzi Duke Nukem Forever z roku 2001. Kdo očekává, že hra bude hratelná, bude bohužel zklamán. Geniální trailer z té doby vlastně prezentoval jen to, co bylo v té době dokončené a hratelné. (netuším, kdo stojí vydáním rozpracované verze ani jak ji získal)

DNF je hra, která zničila studio 3D Realms a to bylo následně prodáno investorovi v Dánsku, kde stále sídlí. Zatímco naše hry jako Max Payne a Prey držely studio nad vodou, DNF byl černou dírou na peníze a nakonec původní 3D Realms zničil.

I když jsem nebyl součástí vývoje DNF, jakožto majitel společnosti jsem měl o něm dobrý přehled a věděl jsem o problémech s vývojem.

  • Vždy jsme měli nejméně o 50% méně zaměstnanců, než bychom měli mít na takovou hru. 
  • Neměli jsme dobrý vývojový plán (alespoň jsem ho ani jednou neviděl). 
  • Protože šel vývoj pomalu, objevila se nová 3D technologie a museli jsme projekt restartovat, což způsobovalo další odklady.

Už v roce 2004 jsem věděl, že je DNF v obrovských problémech. I proto jsem se snažil, aby hru vytvořilo nakonec zkušenější studio Digital Extremes (dnes ho znáte kvůli Warframe). I když bylo studio ochotno hru převzít a zelenou dal i vydavatel (Take-Two), nakonec změna nebyla interně přijata. Jak se později ukázalo, byl to sebevražedný výstřel.

Nakonec jsme se dohodli s Gearbox Software, že hru zachráníme a v podstatě jsme jim předali i značku na Duke Nukem. O rok později hra vyšla. Je to velmi smutný příběh, ať už se na něj podíváte z jakéhokoliv úhlu. Srazil 3D Realms na kolena, celý náš tým odešel nebo byl propuštěn a značku 3D Realms nyní vlastní někdo, kdo nemá s naší minulostí nic společného.

Doufám, že se Gearboxu podaří někdy Duke Nukem vzkřísit. Nejlepším krokem by bylo vytvořit Duke Nukem 3D na Unreal Enginu 5. Pokud se mu bude dařit, následně vytvářet další dobrodružství a zároveň rozšiřovat univerzum o nové postavy.

Legendární trailer z roku 2001

Záběry z uniklé rozpracované verze

Zdroj: Tisková zpráva

Duke Nukem Forever

ps3x360xbox
2K Games, 3D Realms
Datum vydání hry:
14. 6. 2011
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
5/10

Komentáře