Podle Todda Howarda je Xbox exkluzivita Starfieldu skvělá, ale cítí o to větší tlak

novinka  26
Martin Šmíd, 1. 12. 2022 10:05
Todd Howard z Bethesda Game Studios poskytl rozhovor pro podest podcast Lex Fridman, v němž se rozpovídal o výhodách i nevýhodách skutečnosti, že nyní spadají pod Microsoft a Starfield je tak first-party hrou Xboxu. Jako nevýhodu, samozřejmě v uvozovkách, vidí hlavně skutečnost, že je na tým vyvíjen ještě větší tlak. Musejí totiž dodat skvělou hru, kterou budou mít hráči jednak rádi, ale zároveň bude prodávat i hardware, v tomto případě konzole Xbox Series X/S. To je pro studio stojící za sériemi The Elder Scrolls a Fallout něco nového. Todd Howard se následně řekl, že odložení hry Starfield bylo správné rozhodnutí, ačkoliv bylo i dost těžké. Díky ale tomu, že patří pod Microsoft, mohou spolupracovat na Starfieldu se špičkovými vývojáři Xboxu, aby hra na konzolích běžela co nejlépe.

Akvizice Bethesdy společností Microsoft byla trochu kontroverzní, protože to znamená, že její budoucí hry s velkou pravděpodobností nevyjdou pro konzole PlayStation. Todd Howard na toto odpověděl, že v minulosti už vyvíjeli hry exkluzivně pro Xbox, takže pro ně nejde o něco nového. S Microsoftem začali spolupracovat už v roce 2002, kdy vydali pro první Xbox hru The Elder Scrolls III: Morrowind. „Tato exkluzivita pro nás není něčím novým. I když jsme dělali hry pro PlayStation a myslím si, že PlayStation 5 je skvělá konzole, odvedli velmi dobrou práci a my jsme navíc měli velký úspěch na PlayStationu,“ říká.

„Na úplném začátku jsme byli hlavně tradiční vývojáři her na PC. Přešli jsme následně na Xbox a ten se stal naší hlavní platformou. Například Morrowind je v podstatě exkluzivní pro Xbox, Oblivion byl dlouhou dobu exkluzivní pro Xbox, DLC ke Skyrimu byla časově exkluzivní, takže naše první hry byly pro Xbox. Když se proto pustíme do vývoje a soustředíme se na Xbox, není to pro nás něco zvláštního,“ dodal Todd Howard s tím, že i díky možnosti soustředit se na méně platforem a mít veškerou podporu Microsoftu bude hra vypadat neuvěřitelně. 

Hra Starfield zatím nemá stanovené datum vydání, ale měla by vyjít v příštím roce pro PC a konzole Xbox Series X/S.

Zdroj: TZ

Starfield

xsx
Bethesda Softworks, Bethesda Game Studios
Datum vydání hry:
6. 9. 2023
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře