PlayStation 5 vyjde koncem příštího roku, přiblížen vylepšený DualShock 5

novinka  112
Martin Šmíd, 8. 10. 2019 14:38
Sony dnes oficiálně oznámila, že její připravovaná konzole s nyní už oficiálním názvem PlayStation 5 vyjde koncem příštího roku. Konzole bude vybavená hardwarem společnosti AMD, o CPU se postará čip Zen 2 a o GPU technologie Navi. Během dubnového oznámení jsme se dozvěděli, že konzole bude podporovat Ray tracing, ale až nyní bylo potvrzeno, že to bude na bázi hardwarového řešení. Nikoliv softwaru, jak se občas spekulovalo. SSD disk nové generace má pak značně urychlit nahrávací časy i streamování textur. Mark Cerny se ale hlavně rozpovídal o novém gamepadu, který zatím nemá název, ale zřejmě se bude jmenovat DualShock 5. Hráči jsou na tento název zvyklí už několik generací, tak proč ho měnit. Každopádně designem nový gamepad značně připomíná DualShock 4, přičemž Sony se při jeho návrhu zaměřovala na to, aby se mohl hráč více ponořit do samotných her. Třeba nárazy v závodních hrách budou zcela odlišné podle toho, do čeho narazíte, případně se bude i hodně lišit, po jakém povrchu jedete. Sony věří, že toto posune zážitek z hraní na zcela novou úroveň. Druhou novinku Sony nazývá adaptivními triggery, které jsou součástí tlačítek L2 a R2. Ty mají nově různé úrovně odporu, díky čemuž může být autentičtější střelba ze zbraní (střelba z luku bude zcela odlišná od střelby z kulometu) nebo jízda v autě.

Další informace

  • Hry budou vycházet na Blu-ray Discích o velikosti 100 GB
  • Konzole bude mít 4K Blu-ray mechaniku
  • Instalace her budou trochu jiné. Třeba u Call of Duty si budete moci zvolit, jestli nainstalovat hru celou nebo jen kampaň pro jednoho hráče či pouze multiplayer.
  • Uživatelské rozhraní konzole bylo kompletně přepracováno. Ke kamarádům hrající online hry se bude možné připojit přímo skrze rozhraní konzole. 
  • DualShock 5 používá pro připojení USB typu C a má baterii s větší kapacitou
  • DualShock 5 je těžší než DualShock 4, ale lehčí než gamepad pro Xbox One
  • Potvrzeno, že studio Bluepoint Games pracuje na neoznámené hře pro konzoli PlayStation 5. „Díky SSD už nemusíme hry upravovat, abychom uměle zpomalovali hráče, než se hra dočte. Nyní se vracíme zpět k tomu, o čem byly kdysi herní konzole ,když používaly kazety,“ říká prezident studia Bluepoint Games, Marco Thrush. 
  • Prototyp konzole PlayStation 5 i nového gamepadu už má k dispozici řada studií
  • Jim Ryan, prezident Sony Interactive Entertainment, na blogu uvedl, že nekončí s podporou konzole PlayStation 4, na níž se chystají velké hry jako Death Stranding, The Last of Us Part II a Ghost of Tsushima.

Mark Cerny potvrdil pravost obrázků dev kitu, ale nechtěl říci, jestli tak bude vypadat i finální konzole určená hráčům.

Zdroj: Tisková zpráva

PlayStation 5

ps5
Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment
KARTA HRY

Komentáře