Od poloviny listopadu už nebude možné na konzolích Xbox používat neautorizované příslušenství

novinka  18
Martin Šmíd, 30. 10. 2023 11:46
Kromě oficiálních a autorizovaných gamepadů třetích stran pro konzole Xbox se prodává i celá řada neautorizovaných, které jsou většinou mnohem levnější. I proto jsou mezi mnohými hráči docela oblíbené, ale s jejich používáním bude brzy konec. Hráčům, kteří takové neautorizované gamepady používají, se začaly objevovat na konzolích Xbox One a Xbox Series chybové hlášky s kódem 0x82d60002, které je upozorňují, že jim brzy přestanou fungovat. „Připojené příslušenství není autorizované. Používání neautorizovaného příslušenství ohrožuje váš herní zážitek. Z tohoto důvodu bude 12. listopadu 2023 zablokováno používání neautorizovaného příslušenství. Pokud potřebujete pomoc s jeho reklamací nebo vrácením, obraťte se na obchod nebo výrobce,“ stojí v chybové hlášce.

Jedním z výrobců, jehož gamepady brzy přestanou fungovat, je Brook Gaming. Ten už vydal na sociální síti X prohlášení, že si je vědom problému a pracuje na tom, aby bylo možné gamepady používat i do budoucna. Jestli to znamená, že je bude u Microsoftu autorizovat, nebo bude zabezpečení obcházet jinak, upřesněno nebylo.

Podle serveru Windows Central zrušil Microsoft v poslední době některá omezení pro třetí strany ohledně výroby bezdrátového příslušenství pro konzole Xbox, kam spadají nejen gamepady, ale také headsety. I proto zatím výrobci třetích stran přicházeli většinou s produkty, které bylo nutné připojit ke konzoli pomocí kabelu. Mezi nimiž je třeba kvalitní gamepad Razer Wolverine V2 Chroma. Razer samozřejmě má licenci a je autorizovaný, takže jeho gamepady budou fungovat na konzolích Xbox i do budoucna. Otazník ale visí nad ostatními méně známými značkami, ale i třeba speciálními gamepady, které jsou určené pro hraní bojovek. Každopádně s tím, že Microsoft zrušil omezení pro třetí strany ohledně výroby bezdrátového příslušenství pro konzole Xbox, může souviset zákaz neautorizovaného příslušenství.

Zatím se neví, jestli problém budou mít i cheatovací zařízení jako XIM, Cronus Zen a ReaSnow S1. Je to ale dost pravděpodobné. Ostatně třeba Activision, Ubisoft nebo Bungie proti nim dlouhodobě bojují a snaží se je blokovat ve svých hrách. 

Zdroj: Windows Central

Xbox Series X

xsx
Microsoft, Microsoft
KARTA HRY

Komentáře