Nové Nintendo DS realitou

novinka  3
Filip Vančura, 2. 10. 2008 11:25
Zdá se, že i věčně si za svým stojící Nintendo podlehlo trendům současné konzolové generace. Jinak si totiž ani vysvětlit oznámení nového modelu nejprodávanějšího handheldu Nintendo DS Lite nelze. Na druhou stranu však tento formát už oživení potřeboval jako sůl. Na tiskové konferenci Nintenda bylo řečeno v podstatě vše, co jsme o novém DSi chtěli vědět. Nový přírůstek do herní rodiny Nintenda se vytasí se spoustou vylepšení a novinek. V prvé řadě prošel současný model mírným liftingem a nové ,,í-čko,, bude o rovných 12% užší a o pár gramů lehčí (214 g). Jde tak spíše o kosmetické úpravy, výraznou změnu designu nečekejte. Další novinkou je webový browser, který mimo jiné umožní i přehrávání hudby. Avšak zřejmě největším lákadlem je přítomnost fotoaparátu s rozlišením 3Mpx. Velkoformátové fotografie s ním jistě nepořídíte, ale implementace do her by se mohla stát opravdu zajímavým prvkem. Nintendo navíc slibuje úpravu fotek rovnou na displeji pomocí stylusu, no nezní to lákavě? Více v novince

Ale DSi má i své stinné stránky. Výdrž baterií se sníží na 9-14 hodin (doba nabíjení však klesne o půl hodiny) a ubude i slot pro Game Boy Advance karty, což se jeví jako jeden z největších nedostatků nového DS. Stejně tak jsme se opět nedočkali defaultní podpory formátu .mp3, jenž bude i tentokrát nahrazen pouze formátem .aac (ATRAC).

Další výraznější změnou oproti předchůdci je lepší využití potenciálu internetových kanálů, například zavedený WiiChannel (zprávy, informace atd.), jehož ikonka bude umístěna přímo v menu DSi. Nintendo vůbec plánuje více provázat všechny své služby, respektive své konzole (Wii a DS). Ale i DSi dostane svůj internetový kanál, čímž se stane DS Ware jakousi obdobou služeb PSN a Xbox Live, a tedy místem, kde hráči pravidelně nalézají nový stahovatelný obsah, demoverze či plné hry. U DSi půjde hlavně o menší prográmky, za něž většinou nebudeme muset platit.

V konečném součtu plusů a mínusů blížící se revize formátu DS nám vychází spíše vynucená revitalizace, než očekávaná revoluce. Bohužel se nakonec nepotvrdily dřívější spekulace o dvou dotykových displejích (zůstává jeden, jako u DS Lite). Cena DSi bude o pár stovek vyšší než u současné verze, avšak stále se bude pohybovat mírně pod hranicí pořizovací ceny konkurenčního PSP od Sony. Pokud už tedy Nintendo DS vlastníte, koupě je otázkou vaší spokojenosti se současnými možnostmi handheldu, ale jestliže se teprve rozhodujete, zda DSko pořídit, má DSi rozhodně co nabídnout. Launch DSi je v Japonsku naplánován na listopad, Evropa se dočká pravděpodobně na jaře příštího roku.

Zdroj: 1UP

Wii Fit

wii
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
25. 4. 2008
Žánr:
Simulátor, Sport
KARTA HRY

Komentáře