Microsoft pomáhá s vývojem hry Baldur's Gate III pro Xbox Series X/S, vývojáři stále bojují se zprovozněním kooperace na konzoli Series S

novinka  10
Martin Šmíd, 29. 6. 2023 18:54
Baldur's Gate III je jednou z nejočekávanějších RPG her letošního roku. Dnes vývojáři ze studia Larian oznámili, že na PC bude dostupná nakonec začátkem srpna, na konzoli PlayStation 5 pak začátkem září. Verze pro konzole Xbox Series X/S oficiálně oznámena nebyla, ale vývojáři už v minulosti zmínili, že na ní pracují. Jde tedy jen o časovou konzolovou exkluzivitu? Jak se to vezme. Jim Ryan nepřišel do studia s pytlem peněz, tentokrát je problém na straně vývojářů. Ti totiž mají problém rozchodit na konzoli Xbox Series S kooperaci na rozdělené obrazovce kvůli slabšímu hardwaru – pravděpodobně kvůli paměti. To znamená, že nemohou vydat hru Baldur's Gate III na žádné konzoli Xbox Series, dokud nebude kooperace fungovat.

Microsoft totiž vývojářům her dovoluje, aby verze hry pro konzoli Xbox Series S měla nižší rozlišení, horší vizuální zpracování nebo horší framerate, ale musí být obsahově naprosto totožná, jako verze pro Xbox Series X. Tady nastává otázka, proč kooperaci vývojáři jednoduše nevyhodí na konzolích Xbox Series X/S a nenechají ji jen na PC a konzoli PlayStation 5. Tak jednoduché to ale není, Microsoft od vývojářů žádá paritu s verzemi pro ostatní systémy. Vývojáři pak nemohou ani vydat hru jen pro Xbox Series X. Vývojáři ze studia Larian by pak mohli navíc čelit reakci ze strany hráčů na konzolích Xbox, kteří by mohli mít problém s tím, že na PlayStationu 5 kooperace na rozdělené obrazovce je a na Xbox Series X/S ne.

Swen Vincke, šéf studia Larian, dnes v rozhovoru pro IGN řekl, že vývojáři v posledních letech jen přidávali obsah do Baldur's Gate III, a nyní je tak obrovská, že optimalizace pro slabší konzoli Xbox Series S je hodně složitá. Možná se měli držet trochu zpátky, hru nedělat tak velkou a odebrat některé prvky, ale to už teď nenapraví. I proto měli v posledních měsících pomoc od inženýrů z Xbox Advanced Technology Group (ATG). „Vedli si skvěle, určitě nám hodně pomohli. Všichni chtějí hru na Xboxu. Není to tak, že bychom ji tam nechtěli. Jde jen o to, že náš problém je, že jsme prostě vytvořili velkou hru. Je to složitá hra,“ dodává. „Přál bych si, abych mohl říci, že umíme kouzlit a dělat zázraky. Pokud bychom měli dosáhnout nejprve parity na všech platformách a pak hru vydat, museli bychom čekat, ani nevím jak dlouho. Proto je důležitá, abychom ji vydali pro PS5, až bude připravena, a to samé pro Xbox. Není to exkluzivita. Je to jen otázka trpělivosti a hlavně času,“ říká Swen Vincke. Následně dodal, že by chtěl hru Baldur's Gate III pro Xbox Series X/S vydat ještě letos. Nemůže to ale zaručit. 

Zdroj: IGN

Baldur’s Gate III

ps5xsx
Larian Studios , Larian Studios
Datum vydání hry:
6. 9. 2023
KARTA HRY
10/10

Komentáře