Microsoft odmítl spolupráci s Marvelem, Sony po ní skočila

novinka  29
Martin Šmíd, 23. 5. 2022 13:44
Možná si ještě pamatujete, že dlouho vlastnila exkluzivní práva na hry podle komiksů Marvelu společnost Activision. Ta vydala celou řadu her, ale popravě, na jakou si dnes vzpomenete. Moc velkou kvalitu většina her neměla, což se nelíbilo společnosti Marvel Games. Na toto období nyní zavzpomínal viceprezident a šéf Marvel Games Jay Ong v knížce The Ultimate History of Video Games Vol 2. Hned na začátku zmiňuje, že kvůli nevalné kvalitě her se obě společnosti rozhodly předčasně dohodu ukončit. Následně dodal, že když byla dohoda vypovězena, zástupce Activisionu se ho zeptal, co bude dělat s licencí do budoucna. Ong na to odpověděl, že pro ni najde lepší domov. „Hodně štěstí při hledání vašeho jednorožce," odpověděl mu zástupce Activisionu.

Když byla smlouva vypovězena, Ong vzpomíná, že hned šli za Microsofrem a Sony, aby zjistili, jestli nemají zájem o vytvoření exkluzivního partnerství. V Microsoftu za nabídku poděkovali, ale odmítli ji, protože se podle Onga chtěli zaměřit na své vlastní značky. Sony ovšem byla daleko vstřícnější. „V srpnu 2014 jsme si sedli s Adamem Boyesem a Johnem Drakem v konferenční místnosti v Burbanku. Řekl jsem, že mám sen porazit Arkham sérii a mít alespoň jednu nebo více her, které by podpořily platformy PlayStation,“ popisuje v knížce Ong. Sony na toto hned zareagovala a rozhodla se pro Spider-mana, jehož hned předala studiu Insomniac Games. Tehdy bylo studio Insomniac Games ještě plně nezávislé, ale bylo zároveň jedním z nejdůležitějších partnerů PlayStationu.

No a zbytek už známe. V roce 2018 vyšla hra Marvel’s Spider-Man, která si odnášela vysoké známky, a prodalo se jí přes 20 milionů kopií. Na tu následně dobře navázal spin-off Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Do budoucna Sony připravuje Marvel’s Spider-Man 2 a Marvel’s Wolverine. Dá se očekávat, že z obou her budou obrovské hity, které prodají miliony kopií a konzolí PlayStation 5.

Zdroj: videogameschronicle.com

PlayStation 5

ps5
Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment
KARTA HRY

Komentáře