Konzole PlayStation 5 dostala velký update, přidává podporu pro Discord

novinka  15
Martin Šmíd, 8. 3. 2023 12:32
Sony dnes vydala nový velký update systému konzole PlayStation 5, který přináší řadu novinek, ať už jde o VRR podporu u rozlišení 1440p nebo možnost komunikovat s hráči na jiných platformách skrze Discord. Update je už online, takže se můžete dát do jeho stahování. Níže v novince se můžete podívat, co vše přesně přináší.

Popisek aktualizace z oficiální stránky

Hlavní funkce obsažené v této aktualizaci systémového softwaru

  • Výstup videa v rozlišení 1440p byl na konzoli PS5 rozšířen.
  • Funkce VRR (proměnlivá obnovovací frekvence) je nyní podporována i v rozlišení 1440p.
  • Podporováno je nyní více režimů a zařízení HDMI. Pokud chceš zkontrolovat, jestli tvoje zařízení HDMI tuto funkci podporuje, jdi do nabídky Nastavení > Obrazovka a video > Výstup videa > Otestovat výstup 1440p. Nyní můžeš přenášet data mezi konzolemi PS5.
  • Svá data v konzoli PS5 můžeš snadno přenést do jiné konzole PS5. Tento proces neodstraní ani nezmění tvoje data v původní konzoli PS5. Nyní se můžeš na své konzoli PS5 připojit k hlasovým chatům ve službě Discord.
  • Propoj svůj účet ve službě Discord s účtem ve službě PlayStation Network. Pomocí aplikace Discord v mobilním zařízení nebo počítači se můžeš zapojit do hlasového chatu ve službě Discord na konzoli PS5. Svým přátelům ve službě Discord můžeš také umožnit, aby viděli, kdy jsi online a co hraješ. S funkcí Hlasový příkaz nyní můžeš pomocí svého hlasu ukládat videoklipy z hraní hry.
  • Pokud chceš uložit videoklip z právě odehrané pasáže hry, řekni: „Hey PlayStation, capture that!“ Výchozí délku uložení máš ve svém nastavení.
  • Můžeš si také uložit konkrétní délku hraní hry, a to od 15 sekund do 60 minut. Pokud chceš například uložit 5 minut, řekni: „Hey PlayStation, capture the last 5 minutes.“
  • Pokud chceš spustit nový záznam hraní hry, řekni: „Hey PlayStation, start recording.“ Příkazem „Hey PlayStation, stop recording“ nahrávání ukončíš a uložíš videoklip.
  • V současné době je funkce Hlasový příkaz (verze Preview) dostupná pouze v angličtině pro hráče s účtem ve službě PlayStation Network v USA a Spojeném království.


Další aktualizace funkcí

  • Funkce čtečka obrazovky byla vylepšena následujícím způsobem.
  • Čtečka obrazovky nyní při navigaci na konzoli zobrazuje podrobnější pokyny. Nově ti řekne, kterým směrem se můžeš přesunout z aktuálně vybraného prvku, a také ti sdělí aktuální pozici v prvku s více položkami.
  • Při používání čtečky obrazovky ve webovém prohlížeči se nyní kolem předčítané části zobrazí rámeček.
  • Čtečka obrazovky byla aktualizována tak, aby správně četla nahlas některé klíčové pojmy. Do herních středisek byly přidány následující funkce:
  • U každé hry se v herním středisku zobrazí počítadlo celkového odehraného času.
  • U her, které mají maximální počet příběhových aktivit, se bude zobrazovat také průběh hry. Byla přidána dlaždice Přátelé, kteří hrají.
  • Můžeš se podívat, kdo z tvých přátel hru vlastní a kdo je právě online.
  • Výběrem dlaždice se můžeš podívat, co tví přátelé dělají, a také navštívit jejich profily, kde se ti zobrazí další možnosti interakce. Dlaždice s trofejemi byla přesunuta a aktualizována, takže je snadněji přístupná a zobrazuje tvůj postup při získávání trofejí. Karty kompetitivních her pro více hráčů lze zobrazit na celou obrazovku. Výběrem možnosti Spustit aktivitu se dostaneš přímo do daného zápasu. Výrazné umístění a velikost karty usnadňují volbu pro hru více hráčů. Následující aktualizace se týká funkce Cross-Play.
  • Na kartách herních relací her s funkcí Cross-Play nyní můžeš vidět členy, kteří hrají na jiných platformách. Do Game Base byly přidány následující funkce.
  • Nyní můžeš odeslat žádost o spuštění funkce Share Screen nebo začít sdílet obrazovku s přáteli přímo z jejich profilu. Vyber ikonu Share Screen na profilu kamaráda.
  • Žádost o spuštění funkce Share Screen můžeš kamarádovi poslat také z aplikace PlayStation App.
  • Na kartě hlasového chatu se u členů party hrajících hru, ke které se můžeš připojit, zobrazí ikona Lze se připojit. Do hry se můžeš zapojit přímo výběrem hráče a následným výběrem možnosti Zapojit se do hry z nabídky. Přátelé, kteří jsou aktivní v aplikaci PlayStation App, se nyní v seznamu přátel zobrazí jako online. V knihovně her jsme provedli následující vylepšení:
  • V seznamech her můžeš nastavit výchozí řazení her. Pomocí filtrů v knihovně snadno najdeš hry kompatibilní se soupravami PS VR a PS VR2. Do přednastavení her byla přidána následující nastavení.
  • Můžeš si nastavit předvolby pro správu toho, kdo se může připojit a kdo může pozvat ostatní hráče do relací her pro více hráčů, které jsi pro podporované hry vytvořil.
  • Jdi do nabídky Nastavení > Uložená data a nastavení her/aplikací > Předvolby her > Relace online hraní pro více hráčů a vyber své předvolby v nabídkách Kdo se může připojit a Kdo může pozvat. Při stahování nebo instalaci hry byl změněn způsob kontroly uložených dat.
  • Pokud jde o hru pro konzoli PS4 a ty nemáš v úložišti konzole žádná uložená data, dostaneš nyní upozornění, jestli jsou uložená data z konzole PS4 dostupná v cloudovém úložišti.
  • Pokud jde o hru pro konzoli PS5, která může použít uložená data z konzole PS4, a ty nemáš v úložišti konzole žádná uložená data, dostaneš nyní upozornění, jestli jsou uložená data z konzole PS4 dostupná v cloudovém úložišti.
  • Uložená data z cloudového úložiště si můžeš stáhnout stisknutím tlačítka PS a v rozbaleném oznámení výběrem možnosti Stáhnout uložená data systému PS4. Nyní můžeš vybrat, které soubory z galerie médií chceš ručně nahrát do složky Snímky v aplikaci PlayStation App. Stávající zásady týkající se obsahu platí i nadále. V klávesnici na obrazovce byly provedeny následující změny.
  • Když začneš zadávat znaky, v horní části klávesnice na obrazovce se zobrazí návrhy. Stisknutím tlačítka R1 první návrh pouze vybereš, místo abys jej vložil. Vybraný návrh vložíš stisknutím tlačítka s křížkem. Pokud uvidíš naučené návrhy a chceš, aby je konzole zapomněla, můžeš je v nabídce možností odstranit. (Pouze na japonské klávesnici) Návrhy při zadávání znaků se nyní zobrazují jak v poloviční, tak v celé šířce. Emoji se nyní mohou zobrazovat ve verzi Unicode 15.0. Čas potřebný k provedení kontroly integrity stažených dat se výrazně zkrátil. K tomuto procesu dochází, když se u stažené položky pod možností Stažené/nahrané soubory v řídicím středisku zobrazuje štítek [Probíhá kopírování...]. Mění se způsob spouštění nainstalovaných her. Pokud máš v konzoli PS5 verzi hry ke stažení, kterou sis nezakoupil (třeba takovou, kterou si koupil jiný uživatel konzole PS5), a k tomu máš i verzi na disku, můžeš si teď po vložení disku zahrát nainstalovanou staženou verzi (a nemusíš instalovat verzi z disku). Podobně pokud sis nainstaloval hru z disku a koupil sis verzi hry ke stažení, můžeš si teď zahrát nainstalovanou verzi hry z disku a nemusíš vkládat disk. V systému nápovědy se teď navíc zobrazuje i seznam cílů hry, pokud je hra nabízí. Vyber si cíl a podívej se na podrobné video nebo textovou nápovědu. V nabídce Nastavení se teď můžeš podívat a spravovat oprávněné aplikace.
  • Oprávněné aplikace jsou aplikace a služby třetích stran, se kterými jsi propojil svůj účet ve službě PlayStation Network. Pokud oprávněnou aplikaci používáš, dáváš svolení sdílet s ní údaje o svém účtu.
  • Pokud chceš vidět a spravovat oprávněné aplikace, přejdi do nabídky Nastavení > Uživatelé a účty > Oprávněné aplikace. Aktualizovali jsme software zařízení bezdrátových ovladačů DualSense a DualSense Edge a ovladačů PlayStation VR2 Sense.
  • Aktualizace vylepší stabilitu. Software zařízení bezdrátového ovladače DualSense teď můžeš aktualizovat přes bezdrátové připojení.
  • Pokud se ti nedaří aktualizovat software zařízení bezdrátově, připoj ovladač ke konzoli PS5 kabelem USB a aktualizuj jej takto. Bezdrátově budeš moct provést příští aktualizaci. Bezdrátový ovladač DualSense Edge a ovladače PlayStation VR2 Sense již podporují bezdrátové aktualizace softwaru zařízení. K provedení bezdrátových aktualizací těchto ovladačů není tato aktualizace vyžadována. Byly vyřešeny následující problémy.
  • Bylo opraveno chybové dialogové oznámení, které poskytovalo zavádějící informaci o omezeních rodičovské kontroly při používání webového prohlížeče. Byl vyřešen problém způsobující blikání některých monitorů IPS LCD, je-li zapnutá funkce VRR (proměnlivá obnovovací frekvence). Tato aktualizace může pomoct s řešením problémů u těchto monitorů.


Zdroj: TZ

PlayStation 5

ps5
Sony Interactive Entertainment, Sony Interactive Entertainment
KARTA HRY

Komentáře