Jim Ryan: Herní vydavatelé nemají Xbox Game Pass rádi

novinka  61
Martin Šmíd, 28. 6. 2023 12:01
Včera večer proběhlo další slyšení se zástupci FTC a Microsoftu ohledně zamýšlené akvizice společnosti Activision Blizzard. Vzhledem k tomu, že se vědělo, že během tohoto slyšení vystoupí formou videozáznamu Jim Ryan, současný šéf PlayStationu, všichni se těšili na to, co vynese na povrch a co vůbec řekne. Bohužel pak přišlo zklamání, protože toho moc neřekl a jen zopakoval, že Sony s akvizicí nesouhlasí. V jednom bodu se ale dotkl i předplatné služby Xbox Game Pass, kterou Microsoft hodně tlačí a je jedním z důvodů, proč se pustil do akvizic. Podle slov Ryana herní vydavatelé nemají Xbox Game Pass rádi a považují ho za destruktivní. „Mluvil jsem se všemi vydavateli a jednomyslně padlo, že nemají Xbox Game Pass rádi, protože je destruktivní,“ řekl Ryan.

To jsou určitě zajímavá slova, ale ve výsledku ani nemusí být moc překvapivá, protože největší herní vydavatelé odmítají do služby Xbox Game Pass dávat své hry od prvního dne. Kromě Xboxu dává pravidelně své hry do Xbox Game Passu jen Bethesda, a tu musel Microsoft koupit. Ostatně i Microsoft během tohoto soudního sporu přiznal, že Xbox Game Pass hodně kanibalizuje klasické prodeje. Následně Jim Ryan dodal, že pokud Microsoft nekoupí Activision Blizzard, jeho hry se nikdy v předplatném Xbox Game Pass neobjeví. 

Další podrobnosti od Jima Ryana

  • Jim Ryan potvrdil, že řekl Bobbymu Kotickovi 21. února, že nechce, aby fúze Activisonu a Microsoftu prošla. „Řekl jsem mu, že transakce je protisoutěžní a doufám, že regulační orgány udělají svoji práci a zablokují ji." Tuto větu měl pronést poté, co Kotick chtěl vyjednat s Ryanem a PlayStationem novou licenční smlouvu (nejde o smlouvu, kterou nabízí Microsoft), aby se kryl pro případ, pokud by náhodou fúze Activisionu a Xboxu neprošla.
  • Jim Ryan byl dotázán i na exkluzivitu hry Starfield. „Nelíbí se mi, ale nevnímám ji jako protisoutěžní.“ V jednom z dotazů pak řekl, že očekával, že hry Bethesdy budou i nadále multiplatformní, jako před akvizicí.
  • Jim Ryan na začátku řekl, že Sony nejprve neměla obavy z fůze Microsoftu a Activisionu. „Nebyl jsem s návrhem z 31. ledna spokojen, ale doufal jsem, že jde jen o začátek.“ Vše se ovšem změnilo v srpnu minulého roku po mailu Phila Spencera. Ten měl kromě jiného obsahovat seznam her, které by Microsoft na konzolích PlayStation nechal, ale Ryan dodal, že nebyl smysluplný.  
  • Jim Ryan zopakoval, že by s Activisionem nemohli sdílet informace o svých dalších konzolích. „Prostě nemůžeme riskovat, že společnost, kterou vlastní náš přímý konkurent, bude mít přístup k těmto informacím.“ Zároveň Ryan dodal, že i proto se rozhodli nedodat nejprve dev kity konzole PlayStation 5 studiu, které stojí za Minecraftem.
  • „Cloud se stane smysluplnou součástí herního průmyslu v letech 2025 až 2035. Vynakládáme značné investice do cloudu v očekávání, že se stane smysluplným způsobem přístupu hráčů ke hrám.“

Zdroj: The Verge

Xbox Series X

xsx
Microsoft, Microsoft
KARTA HRY

Komentáře