11 členů amerického Kongresu tvrdí, že by Sony mohla poškozovat Xbox v Japonsku uzavíráním exkluzivních dohod s vývojáři

novinka  54
Martin Šmíd, 28. 3. 2023 11:09
Sony dlouhodobě bojuje proti tomu, aby neprošla akvizice Activision Blizzard společností Microsoft, ale nakonec pravděpodobně bude po řadě náprav schválena. Nyní se zdá, že Microsoft začal Sony oplácet stejnou mincí. Členům Kongresu Spojených států amerických předložil dokumenty, podle nichž má Sony 98% podíl v Japonsku v oblasti high-end konzolí. Hned 11 členů tak chce prošetřit obchodní praktiky Sony v domovském Japonsku, které mají bránit americkým společnostem (Xbox) v rozšíření na japonském trhu. V dokumentu je zároveň zmíněno, že tyto praktiky mohou být v rozporu s obchodními dohodami mezi USA a Japonskem.

 „Dnes vám píšeme, abychom upozornili na nerovnováhu na japonském trhu s videohrami, která může být důsledkem diskriminačních obchodních praktik, které mohou narušovat dohody o digitálním obchodu mezi USA a Japonskem. Politika japonské vlády, která nestíhá Sony, je vážnou překážkou exportu z USA s dopady pro Microsoft a další japonské vývojáře a vydavatele her, kteří prodávají své produkty globálně, ale jejich příjmy jsou v Japonsku těmito praktikami snižovány,“ píše se v dopise. V něm je třeba zmíněna i připravovaná hra Final Fantasy XVI, u níž si Sony zajistila konzolovou exkluzivitu, aby potlačila konkurenci v Japonsku.

„Sony si zajišťuje exkluzivní hry pro platformu, jako je tomu v případě Square Enixu a hry Final Fantasy XVI. Jde o japonskou hru, od které se očekává, že bude velmi důležitá pro japonské, ale i globální publikum, která je určena jen pro PlayStation a pro Xbox nevyjde,“ stojí dále v dopise. Japonský trh je ale samozřejmě daleko složitější a podobné exkluzivní dohody ve výsledku podepisuje nejen Sony, ale i Microsoft a Nintendo. To ostatně ve zprávě není vůbec zmíněno, ačkoliv je konkurencí pro Xbox a PlayStation, přičemž obě konzole válcuje globálně a ještě více právě v domovském Japonsku. A to i za pomocí řady exkluzivních her od japonských vývojářů. Ostatně není to tak dávno, co byla pro Nintendo exkluzivní série Monster Hunter, která měla následně velký dopad na proděj konzolí. Tato skutečnost se ale zřejmě do amerického Kongresu nedostala. Pokud by se započítal i mobilní trh, Sony by rozhodně leaderem na trhu nebyla a patřilo by ji jen velmi malé procento.

Microsoft tímto ale samozřejmě sleduje to, aby bylo poukázáno, že i Sony má exkluzivní dohody s vydavateli a mohla tak projít jeho akvizice společnosti Activision Blizzard. „Protikonkurenční strategie Sony si zaslouží diskuzi a vítáme další vyšetřování, abychom zabezpečili rovné podmínky ve videoherním průmyslu,“ stojí v oznámení Microsoftu. Ten v Japonsku nemůže prorazit už čtvrtou generaci, ačkoliv si v posledních letech zajistil řadu japonských her, které byly dříve dostupné pouze na PlayStationu a Nintendu, jako třeba sérii Persona. 

Zdroj: Axios

Komentáře