Xbox One - test konzole

special  71
Martin Šmíd, 21. 9. 2014 21:00
Konzole Xbox One vyšla před zhruba rokem v Severní Americe a několika dalších zemích Evropy, k nám do České republiky se dostala až nyní, takže se můžeme konečně podívat, co nabízí. Recenze se bude zabývat současnou verzí konzole po posledním zářijovém updatu, zhodnotí většinu funkcí, abyste věděli, co a jak funguje. Dejte se tedy do čtení.

Rozbalení konzole – hardware
Konzole Xbox One se u nás prodává ve dvou verzích. V té první, kterou jsem měl i já na recenzi, naleznete jednak konzoli, ale také jeden Xbox One gamepad, sluchátka, napájecí kabel se zdrojem, kterého se tedy Microsoft pořád nezbavil, a HDMI kabel, tedy vše potřebné k zapojení a správnému fungování. Druhá verze pak obsahuje ještě kamerku Kinect, ale na tu už Microsoft tolik nevsází a dá se předpokládat, že se časem stane stále méně chtěným příslušenstvím, sloužící jako doplněk, než něco k hraní her. Co se týče vzhledu samotné konzole (co má uvnitř určitě víte, a není třeba tak vše opakovat), už o něm bylo napsáno docela dost, po rozbalení a postavení vedle TV mi ale nijak design nevadil, i když je samozřejmě pravda, že konzole by měla být menší, zvláště když nemá uvnitř zdroj. Na druhou stranu konzole je po většinu hraní tichá, jen když zastavíte hru a ztlumíte zvuk, můžete slyšet lehce foukat větrák, jinak jsem si nějakého velkého hluku během testování nevšiml, což je určitě plus, i mechanika je pěkně tichá, ale na druhou stranu hry vyžadují instalaci, takže konzole vždy na začátku jen ověří disk. Jen tedy jsem narazil na konzoli, která v menu dost škrábe, do České republiky se totiž dostala várka konzolí, trpící tímto problémem, takže pokud ho máte také, doporučuji reklamaci. Sice budete muset být bez konzole, ale vše následně už bude v pořádku.

Než vzhled samotné konzole, která stejně někde leží pod televizí, je důležitý gamepad. Ten u konzole Xbox 360 se na dlouhou dobu stal standardem a hodně hráčů si ho oblíbilo, což vzhledem k vysoké kvalitě nebylo překvapivé, takže byla otázka, jestli je vůbec co vylepšovat. Xbox One ovladač samozřejmě z designu svého předchůdce hodně vychází a padne i stejně dobře do ruky, možná i lépe díky o něco užšímu designu a chybějícího výstupku na baterii, takže opět se po této stránce jedná o velmi dobrou práci Microsoftu. Rozvržení tlačítek je prakticky identické, jako u konzole Xbox 360, jen zadní tlačítka doznala velkou změnu, a to hned v několika ohledech. Nejvíce mám radost z triggerů, které se nyní mačkají daleko lépe a nevržou, navíc každý má svůj vlastní vibrační motůrek. Tuto funkci zatím moc her nevyužívá, ale třeba u páté Forzy vibrace v triggerech jistě oceníte, ostatně gamepad má daleko lepší vibrační motůrky celkově, takže je ještě snazší se do hry ponořit. Z čeho už ale nejsem tak nadšený u Xbox One ovladače, jsou horní tlačítka LB a RB, která se mi mačkala příliš těžce a musíte je mačkat na kraji, což je problém u řady her, třeba u FIFY, protože skrze ně přepínáte hráče. Tlačítka by měla jít stisknout snadněji, a určitě bych preferoval nastavení, jaké má DualShock 4. Abych se ale zase vrátil na pozitivní vlnu, zmíním přepracované analogové páčky, vytvořené z kvalitního materiálu. Na začátku se mi zdálo, že mé velké palce z nich budou padat, protože jsou menší, ale nakonec opak byl pravdou. Palce neklouzali a s jejich zpracováním jsem tedy maximálně spokojen. Přepracován byl i D-pad, který se nyní konečně hodí i k hraní bojovek. Konečně!

Systém konzole
Před vydáním se hodně mluvilo o samotném systému, který konzole Xbox One využívá. Microsoft se chlubil maximální optimalizací a bleskovou rychlostí, a jak je vidět z prvních dojmů, v tomto rozhodně nezklamal. Pojďme ale pěkně popořadě. Když konzoli poprvé zapnete, čeká na vás několik počátečních nastavení, především ve spojení s vaším účtem na Xbox LIVE. Následně se už ale dostanete na úvodní obrazovku, na níž vidíte klasické dlaždice, a Microsoft tímto jasně dává vědět, že hodně vsází na styl Windows 8. Styl dlaždic se ale ke konzoli docela hodí, někdo si v minulosti stěžoval na menší přehlednost, ale v tomto jsem po pár minutách problém neměl, přesně jsem věděl, kde se co nachází. Na úplně hlavní, tedy prostřední obrazovce, máte vždy naposled spuštění aplikace, což je většinou možnost se dostat jednoduše na profil, přečíst si zprávy kamarádů, podívat se na achievementy, případně se můžete dostat na nastavení, a rovněž na této obrazovce vidíte vložený disk. Na rozdíl od konzole PlayStation 4 nevidíte hned na úvodní obrazovce hry, které vlastníte. Abyste se dostali do seznamu, musíte rozkliknout položku My games and Apps, v níž vidíte jednak hry a aplikace, které máte staženy, oceňuji určitě rozdělení do kategorií, ale také hry, které zrovna stahujete. Rovněž je v této položce vidět, kolik místa ještě máte v konzoli. To na začátku nebylo, ale po několika posledních updatech tato důležitá informace je přístupná.

Na pravé, třetí obrazovce, je Xbox LIVE Marketplace, který je přímo integrován do systému, jako tomu bylo u konzole Xbox 360, takže netřeba zapínat nějakou dodatečnou aplikaci. Na této obrazovce vždy vidíte novinky, které se objevily, a můžete jednoduše přejít k nákupu. K Xbox LIVE Marketplace se ale ještě dostanu. Raději se podívám na levou obrazovku s názvem Pins, která je prakticky vaše a můžete si na ní dát to, co uznáte za vhodné. Hlavně si tedy na ní připínáte aplikace, případně hry, které tak můžete rychle spustit. Tuto obrazovku jsem určitě ocenil a oceňuji, jen mi tedy vadí, že když třeba vypadne internet nebo nemáte zrovna konzoli připojenou k internetu, obrazovka se vám nezobrazí. Nějaký offline režim by být měl, když jde vlastně o uspořádání ikonek aplikací a her. Třeba se dočkáme v nějakém tom updatu.

Na začátku jsem nakousnul rychlost systému. Během testování a zkoušení různých vylomenin celý systém běžel velmi rychle a plynule, nesetkal jsem se s žádným problémem, navíc skvěle funguje i multitasking. Můžete mít totiž zapnutou hru, tu pauznout a následně si zapnout třeba film nebo hudbu, přičemž když film skončí, máte možnost se vrátit do hry, což považuji za velké plus a věc, která mi třeba u konkurence chybí. Samozřejmě, pokud hrajete diskovou hru a chcete si pustit film na Blu-ray Disku nebo DVD, máte smůlu, ale pokud je hra stažená, nic vám v tomto nebrání. Aplikací navíc zároveň s hrou můžete mít spuštěno více, myslím, že limit je nastaven na pět. Microsoft jako výrobce operačních systémů tedy v tomto u konzole Xbox One nezklamal, i když je třeba dodat, že ačkoliv je systém rychlý a má řadu pěkných funkcí, je hodně vidět, že byl vyvíjen s myslí na Kinect. Bez kamerky je totiž ovládání o něco pomalejší a někdy i krkolomné.

Když hrajete nějakou tu hru, můžete si na pravé straně dvojitým poklepáním na tlačítko Xbox vyvolat sloupeček, v němž máte třeba seznam achievementů, což je pěkná funkce, ale také Skype a několik dalších položek. Ačkoliv je systém po většinu času rychlý, ve snap režimu je pomalejší, a třeba zobrazení achievementů trvá někdy i více jak deset vteřin, což je moc. Občas se mi navíc stalo, že když jsem vyvolal Skype, konzole se značně zpomalila a někdy i třeba na několik desítek vteřin zasekla. Na tomto by tedy měl Microsoft zapracovat, protože pomalost jinak kazí dobrý dojmem ze zajímavého nápadu.

Ještě musím zmínit jednu vítanou funkci, a to je stand by režim, který funguje totožně, jako u konkurenčního PlayStationu 4. V tomto režimu konzole dokáže stahovat nejen hry, ale také updaty, takže netřeba aby neustále byla zapnutá. Navíc je jistě skvělé, že když probudíte konzoli z tohoto lehčího spánku, můžete pokračovat automaticky v rozehrané hře.

Sdílení záběrů z her
Konzole PlayStation 4 koncem minulého roku přišla s možností sdílet obrázky a videa z her, případně hry streamovat skrze několik služeb. Konzole Xbox One je v tomto zatím pozadu, ačkoliv třeba streamování skrze Twitch umožňuje, a to docela dobře díky přímému propojení s Xbox LIVE. Co se týče ale nahrávání záběrů z her, vše je zatím dost krkolomné, hlavně pokud nemáte Kinect. Zatímco u PlayStationu 4 stačí poklepání na SHARE tlačítko, zde musíte vyvolat Snap, v něm najet na nahrávání a zapnout ho, případně stopnout nahrávání, protože Xbox One sám zaznamenává posledních 5 minut hraní. Následně se můžete přepnout zpět do hry a pokračovat. Tato funkce by měla být určitě intuitivnější a daleko propracovanější, zvláště když Microsoft vyžaduje pro následné uploadování videí, třeba na Youtube, GOLD účet, zatímco u konkurence je vše v základu zcela zdarma. Třeba se dočkáme, jako vytváření obrázků z her. Tato možnost nyní chybí, ale Microsoft se nechal slyšet, že na típání obrázků pracuje.

Friendlist a Party chat
Na prostřední obrazovce máte i položku s komunitními možnostmi, kterou když rozkliknete, vidíte v ní přátele, které máte online, co přesně hrají i jejich poslední aktivitu. Nyní nemyslím jen to, že vidíte, jakou hru kamarádi hrají, ale i třeba s kým se naposledy skamarádili, dokonce je možné přidávat menší vzkazy. Na začátku se mi vše zdálo docela nepřehledné, ale po několika dnech užívání jsem si zvyknul a začal využívat i další možnosti, které ovšem už mnozí znají z konzole Xbox 360, jako je třeba Party chat. Pozvání do něj je jednoduché, stačí najet na kamaráda, rovněž přijímání je rychlé a připojování následně probíhá do několika vteřin. Během testování jsem nezaznamenal žádný problém v komunikaci, ale na tohle jsou už hráči na konzolích Xbox zvyklí. Vše funguje bezproblémově, určitě navíc oceňuji, že nabídku s Party chatem jde vyvolat jako Snap, takže netřeba vypínat hru nebo se přepínat do menu.

Multimediální funkce konzole i v České republice
Jsem docela velký filmový fanoušek, takže jsem nemohl opomenout ani možnost vyzkoušet Blu-ray a DVD film. Nejprve je třeba nutné stáhnout z Marketplacu speciální aplikaci, kterou si následně přišpendlíte na levou stranu základního Xbox menu, pokud samozřejmě budete chtít pro rychlé spuštění. Následně už nebráni nic tomu, abyste ji mohli zapnout a spustit tak film. Spouštění Blu-ray filmu je rychlé, stejně tak kvalita následného přehrávání je uspokojující a rozhodně Microsoft připravil aplikaci, která na základní přehrávání postačí a neurazí, ale je nutné uvést jen základní, protože moc dodatečných nastavení jako PlayStation 4 nenabízí, což je pak stejné i u přehrávání DVD filmu. U Blu-ray ještě musím zmínit, že po nedávném updatu konzole přehrává i 3D verze filmů, z malého testování velmi dobře. Pokud jste tedy filmoví fanoušci, a chystáte se koupit konzoli Xbox One i k přehrávání Blu-ray filmů, budete spokojeni, nevšiml jsem si žádného problému, který by stál za řeč.

V předchozím odstavci jsem zmínil přehrávání Blu-ray a DVD filmů, ale konzole Xbox One má i další multimediální využití, hlavně tedy musím opět dodat, po posledním updatu. Do konzole si totiž můžete stáhnout jako aplikaci Media Player, skrze který si následně můžete přehrávat hudbu, video anebo si prohlížet fotky uložené na USB flash disku. Ovládání aplikace je snadné, vše vidíte pěkně rozděleno do složek, přičemž seznam podporovaných formátů je opravdu hodně velký. Jen je možná škoda, že Media Player u videa nepodporuje titulky, ty se nezobrazí ani, když jsou ve stejné složce, což u nás mnohým bude jistě vadit. Alespoň jsem tedy nenašel, jak by se daly zapnout. Dále si můžete z Xbox LIVE Marketplace stáhnout aplikaci na Youtube, Twitch pro sledování streamovaných her nebo je rovnou streamovat, případně Přehrávač hudebních disků, který je celkem jednoduchý, ale k přehrávání postačí více než dobře.

Xbox One SmartGlass
Microsoft u konzole Xbox One hodně propaguje funkci SmartGlass, díky níž můžete použít svůj chytrý telefon nebo tablet jako druhou doplňkovou obrazovku. Ať už k vybraným hrám, tak jako doplněk samotného systému. Přes tuto chytrou aplikaci si totiž můžete prohlížet achievementy, kontrolovat kamarády online, číst i psát zprávy nebo si i zpravovat Pins na domovské stránce konzole Xbox One. Některé funkce fungují i bez nutnosti propojení konzole s aplikací, takže i na cestách se jednoduše dostanete k základnímu obsahu, jako je tomu u konkurenční PlayStation aplikace, která ovšem nabízí ještě o něco více možností, ale ty snad Microsoft časem přidá.

Xbox LIVE Marketplace
Nedílnou součástí konzolí nové generace je digitální distribuce her. Microsoft si je toho moc dobře vědom, proto hned jednu ze tří ploch věnoval právě Xbox LIVE Marketplace. Základní okno vám zobrazí několik vybraných posledních her, ale na pravé straně si následně můžete vybrat přesunutí do celé sekce her nebo případně aplikací, kterých je připraveno pro Českou republiku omezené množství, ale nějaké tam jsou. Co se týče přehlednosti herní sekce, vše je rozděleno do několika částí jako poslední vydané hry, demoverze nebo DLCčka, přičemž vše můžete hned rozkliknout a dostat se dále. Přehlednost mi přišla v pořádku, pokud byste něco náhodou nemohli najít, spolehlivě funguje vyhledávání, které jsem docela často používal. V něm stačí většinou zadat první písmena hledaného slova a následně vám systém najde nejvhodnější kombinace k hledání. Když se dostanete na kartu jednotlivých her na Xbox LIVE Marketplace, můžete v ní jednak rychle odkliknout nákup, ale také si prohlédnout obrázky, videa případně si vybrat nějaké to DLCčko. Prakticky stejné funkce má Xbox LIVE Marketplace jako PlayStation Store, jen v trochu jinačím designu.

Ačkoliv může někoho zarazit přílišná velikost konzole, jedná se o velmi dobře navrženou krabičku po hardwarové stránce, která navíc kromě přehrávání her zvládá i spoustu multimediálního obsahu a řadu dalších věcí. Microsoft během prezentace nedávno zmínil, že Xbox One je připraven pro budoucnost, a s tímto tvrzením mohu souhlasit. Jen je ale třeba vychytat některé mušky v systému a udělat ho intuitivnější pro ovládání s gamepadem, ale to je samozřejmě něco, co platí i pro konkurenci. Vše je dobré, ale proč se spokojit s tímto, když to může být lepší, a toho si je vědom i Microsoft vzhledem k častým updatům.

Recenze her
Titanfall – 9/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=titanfall-178948 .
Ryse: Son of Rome – 5/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=ryse-son-of-rome-181527 .
Dead Rising 3 - 8/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=dead-rising-3-181525 .
Crimson Dragon – 4/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=crimson-dragon-181680 .
Forza Motorsport 5 – 7/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=forza-motorsport-5-181662 .
Už ve čtvrtek vám přineseme velkou recenzi na Forza Horizon 2.

Komentáře