Velocity 2X

recenze  10
Martin Šmíd, 2. 9. 2014 18:00
Možná si někteří z vás budou pamatovat výbornou arkádovou střílečku Velocity, která vyšla před dvěma lety pro PSP, aby se pak ve vylepšené verzi Velocity Ultra dostala na PlayStation Vita. Vývojáři ze studia FuturLab se po jejím úspěchu rozhodli připravit pokračování, které nazvali Velocity 2X. Dvojka přitom neznačí jen druhý díl, ale i dvakrát tak ambiciózní hru, která navíc obsahuje i dva zcela rozdílné herní styly. Před vydáním se na Velocity 2X docela vsázelo, a jak už můžeme říci hned na začátku, vývojáři určitě překvapili i na podruhé.

Ačkoliv je Velocity 2X v základu hlavně střílečkou, vývojáři z FuturLab se nebáli vše obohatit o celkem zajímavý příběh, v němž je samozřejmě hlavní hrdinkou opět Kai Tana, kterou budou znát hlavně fanoušci předchozího dílu, na níž čeká zatím největší a do jisté míry nejnebezpečnější dobrodružství. Ostatně příběh navazuje hned na konec prvního dílu, který pro Kai Tanu neskončil zrovna radostně, přičemž hlavní hrdince v novém snažení budou pomáhat některé další postavy, které si během hraní určitě zapamatujete. Příběh jako takový je takové to klasické sci-fi, ovšem je vtipně napsaný, má několik zajímavých zvratů, takže se vyplatí mu věnovat pozornost. Je navíc vyprávěn skrze nádherná komiksová okna před začátkem každého levelu, s pěknou stylizací, k níž se ale ještě dostanu v závěru recenze.

Nyní už ale samozřejmě k tomu hlavnímu. Velocity 2X značně rozšiřuje koncept původního dílu. V základu se opět jedná o střílečku, jakou byl třeba Tyrian, v níž proplouváte jakousi raketkou a snažíte se sesbírat vše, co uvidíte, navíc sem tam zničit nějakého toho protivníka, který se vám postaví do cesty. Tento koncept funguje skvěle i zde a je neskutečně zábavný, navíc vývojáři se nebáli vše obohatit o možnost teleportace, která dodává nové možnosti nejen k překonávání překážek a pohybu po levelu, ale rovněž v boji. Navíc levely, do kterých se podíváte, nejsou kolikrát jen lineární, takže nestačí jen držet směr, ale hodně se větví. V těchto situacích si musíte na začátku udělat speciální teleportační bod, k němuž se pak následně můžete kdykoliv vrátit, a vydat se do jednotlivých cest, abyste vyřešili nějakou tu hádanku v podobě ničení speciálních bodů, a odemkli si tak cestu dále, tedy ke konci levelu. Vývojáři odvedli v této části opět profesionální práci, a hlavně tedy co se designu jednotlivých levelů týče, každý je jiný a má vlastní problémy, které musíte vyřešit.

Velocity 2X ovšem není jen tato základní část, která tvoří tak šedesát procent hry. Vývojáři se rozhodli, že tentokrát přidají i klasické plošinovkové 2D části, v nichž ovládáte přímo Kai Tanu. U takové hry se může zdát takovéto rozhodnutí divné, faktem ale je, že skvěle do celkového konceptu zapadá, protože stejně jako základní část, i tato hodně staví na rychlosti. Hra vás přímo nutí, abyste co nejrychleji běhali po levelu, sestřelovali krystaly a v rychlosti bojovali s protivníky. I v těchto částech se navíc umí hlavní hrdinka teleportovat, a to jak klasickou cestou, tak skrze speciální granáty, abyste se třeba dostali do míst, která nejsou normálním způsobem hraní přístupná. Tyto části navíc rovněž obsahují některé jednodušší logické hádanky, které jsou dobře vyvážené s akcí. Některé protivníky navíc neporazíte v této pasáži jen střílením, ale musíte používat právě teleportaci, abyste se dostali za protivníka a střelili ho do zad, takže je nutné i trochu přemýšlet, nejedná se jen o tupou bezmyšlenkovitou akci, což je samozřejmě dobře. Zmínit musím i lehčí dobře fungující RPG systém, který postupně vylepšuje loď i hlavní hrdinku.

Hra Velocity 2X vychází pro konzole PlayStation 4 a PlayStation Vita. Samozřejmostí je program Cross-buy, takže stačí zaplatit jednu verzi, dostanete obě. Je ale možnost si hru pořídit od zítřka i zdarma díky členství v PlayStation Plus.

Zatím jsem v recenzi nezmínil souboje s bossy, a to záměrně. Patří totiž vůbec k tomu nejlepšímu, co Velocity 2X nabízí. Každý boss je originální, přičemž kolikrát nestačí do něj jen střílet, ale musíte jít na vše logičtější cestou, a třeba i střídat oba dva herní styly. U jednoho bosse jsem si už říkal, že je snad bugnutý, ale nebyl. Musel jsem nejdříve venku ničit speciální body, abych se poté s Kai Tanou dostal dovnitř a sabotoval ho uvnitř. Souboje bossy jsem si užíval, a je jen možná škoda, že jich vývojáři nezakomponovali do hry více. Škoda určitě i je, že hra obsahuje sem tam nějaký ten viditelný bug, kdy se třeba Kai Tana v levelu zasekne a zemře. Tyto bugy by měli vývojáři rovněž do budoucna odstranit, protože jen kazí jinak výborný pocit z této hry, kterému zcela jistě dopomáhá i přesné a maximálně intuitivní ovládání.

Celkově má Velocity 2X hned 50 rozmanitých levelů, během kterých kolikrát budete střídat oba dva zmíněné režimy, což přidává na atraktivitě a hlavně zabraňuje jakémukoliv stereotypu a nudě. Jejich dohrání hodně záleží na dovednostech každého hráče. Já sám jsem dohrál hlavní část za nějakých sedm hodin, ale je třeba říci, že nejde jen o prolétnutí levelem. Takto byste se daleko nedostali. Vývojáři totiž pozdější levely uzamknou, dokud nenahrajete určitý počet XP bodů, které získáváte nejen za rychlý průchod/průlet levelem, ale i za vysbírání všech surovin či krystalů. Vývojáři vás takto nudí nejen k rychlému hraní, ale také vše už na první hraní co nejvíce prozkoumávat, abyste vše splnili. Každopádně když dohrajete hlavní část, čeká vás ještě dalších 25 bonusových levelů, které ovšem se zcela od těch původních liší, a jsou spíše založeny na řešení logického problému, jak sebrat všechny zdroje panáčkem, které rovněž vydrží na několik hodin, takže co se týče porovnání ceny a výkonu, vývojáři servírují hromadu obsahu, který by mohl stát klidně více.

V čem je dále hra Velocity 2X tolik unikátní, je nádherná stylizovaná kreslená grafika, která vypadá hlavně v částech, v nichž ovládáte Kai Tanu, naprostou kouzelná, navíc vývojáři nešetří spoustou oku lahodících efektů a výborných detailů. O vizuální stránce s takto nádherným osobitým stylem, což už se jen tak nevidí, bych se mohl rozepsat klidně na několik stránek a nešetřil bych superlativy. Ačkoliv je grafika moc pěkná, samozřejmě konzoli PlayStation 4 nezatápí, takže se vše hýbe maximálně svižně, rychlé je i přepínání mezi jednotlivými herními styly, v levelech nečekejte žádné nahrávací obrazovky. V jednoduchosti je krása, a zde to vývojáři ukázali. Co se vývojářům rovněž povedlo, je hudební doprovod se spoustou rychlých skladeb, o který se postaral Joris de Man (Killzone), navozující výbornou atmosféru a nemalým dílem se podepisuje i na tom, že vlastně jste neustále nuceni hrát, a nemůžete přestat.

Ačkoliv jsem původní Velocity hrál a užil si ho, od pokračování jsem očekával standardní porci zábavy bez nějaké té větší změny, ale vývojáři dokázali příjemně překvapit. Nejen, že tu je skvělá akční část, jako v původní hře, navíc obohacená o několik novinek, ale také zábavná plošinovková část, v níž ovládáte Kai Tanu, která celý koncept náramně obohacuje a dělá hru ještě zajímavější a rozmanitější. To vše je navíc zabaleno do nádherného vizuálního kabátku, který si budete užívat po celou dobu. Velocity 2X je výborný mix střílečky a plošinovky, a jednou z nejlepších indie her, jaká se zatím na PlayStationu 4 objevila, a zaslouží si velké doporučení.

Velocity 2X

ps4vitaxone
SCEE, FuturLab
Datum vydání hry:
3. 9. 2014
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Puzzle, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře