Tropico 5

recenze  16
Martin Šmíd, 28. 4. 2015 10:15
Série budovatelských strategií Tropico si v minulosti získala docela velkou oblibu, a to jak u PC hráčů, kde jsou samozřejmě podobné strategie doma, tak u konzolistů, kteří se vždy dočkali své verze na konzoli Xbox 360. Vývojáři se s pátým dílem rozhodli, že sérii vůbec poprvé přinesou i na konzoli od Sony, a to PlayStation 4. S touto verzí si dali docela na čas, měli jsme tu několik odkladů, ale jak se nyní ukázalo, čas vývojáři dokázali slušně zužitkovat, aby měli co možná nejlepší start na PlayStationu. Více už ale v naší recenzi.

Testovaná verze: PlayStation 4

Série Tropico si získala velkou oblibu hlavně díky tomu, že je možné v ní si vybrat ostrov ve slunném Karibiku a zřídit si na něm jak obchodní, tak turistický ráj, což ale samozřejmě není zadarmo, zvláště když je nutné potlačovat různé vojenské a další spory, ať už přímo na ostrově nebo s nejrůznějšími mocnostmi po celém světě, kterým se nový diktátor nebo vládce ostrova moc nezamlouvá. Série už po čtyři díly svůj základní herní koncept vylepšovala a dovedla vše prakticky k dokonalosti, vývojáři ze studia Haemimont Games si toho jsou dobře vědomi, pátý samozřejmě v tomto pokračuje, protože ačkoliv se to nemusí na začátku zdát, přináší řadu novinek, a to jak v herních režimech, tak přímo v hratelnosti, díky níž tu máme prakticky nejucelenější a nejzábavnější budovatelskou strategii za posledních několika let. Tu navíc ocení jak fanoušci série, tak naprostí nováčci, protože i pro ně je maximálně přístupná a kdejakou chybku začátečníka dokáže odpustit. Zvláště když si mohou nováčci zvolit z několika typů obtížnosti a různě si s nastavením pohrát. Tropico 5 je tedy určeno naprosto všem, což je jistě velký klad, který musím hned na začátku vyzdvihnout.

Získat ostrov pod sebe samozřejmě není jen tak, přičemž když se na něm poprvé objevíte, patříte ještě pod korunu a ocitnete se v koloniální době, kdy teprve se musíte postarat o rozvoj nově vznikající civilizace. Tato doba vždy slouží jako takové to menší rozkoukání, abyste se zorientovali a zjistili, jakou má ostrov vůbec rozlohu, děje se v ní toho nejméně, vše přichází až v momentě, když vyhlásíte deklaraci nezávislosti a ostrov si přivlastníte, na což potřebujete mít nejen podporu lidí, ale také prostředky. Je možná škoda, že vývojáři tuto dobu více nepropracovali, vlastně v ní jen bojujete o čas, abyste stihli během mandátu vše dokončit. To samozřejmě zase tak těžké není, protože mandát jde jednoduše prodlužovat.

Následně se ale dostanete do válečné doby, v níž už musíte dělat důležitější rozhodnutí, třeba jestli budete hrát na obě strany nebo se přidáte třeba ke spojencům, což má následně samozřejmě výhody i zápory. To samé by se samozřejmě dalo říci i o době studené války, no a jako poslední je tu moderní doba, která už je nejvíce o politice, navíc se můžete rozhodovat, jestli se spojíte spíše s Evropskou unií nebo s USA. Možnost rozvíjet svoji civilizaci napříč čtyřmi obdobími mi přišlo jako dobrý nápad, navíc díky němu nemáte hned na začátku vše odemčeno, hlavně tím myslím výzkum a budovy, takže se vše učíte postupně a hra vás tak nezahltí hned na začátku. Začínáte jako spíše zemědělec, ale později už stavíte nemocnice, elektrárny a tak dále, kolikrát by vám různá výzkumná střediska, automobilový průmysl nebo metro závidělo i USA a další vyspělé země.

Hned po zapnutí hry Tropico 5 máte před sebou několik herních režimů, do nichž se hned můžete pustit. Samozřejmě tutoriál vysvětlí základy, je docela jednoduchý a propracovaný, abyste měli začátek usnadněný. Kampaň a mise se pak následně skládají z plnění různých úkolů, spíše ekonomického ražení, ale samozřejmě je vše i o vývoji ostrova a sem tam nastane nějaký ten konflikt. Mise a kampaň je zábavná, může ovšem někdy vadit fakt, že v jedné misi nebo kampani se někam dostanete, mise skončí a vy následně začínáte prakticky od nuly, i když později dojde i na vracení se na známá místa. Hra navíc občas až moc vede za ručičku, takže nastávají naskriptované situace, kterým byste se asi za normálních okolností vyhnuli. Proto mi přišel nejlepší sandbox, v němž si prostě hned na začátku nastavíte obtížnost, peníze a další cíle, no a můžete se vrhnout na ostrov bez větších omezení. Omezeni jste samozřejmě jen dobou a pořád musíte plnit menší vedlejší úkoly, hlavně na začátku, udržovat dobré vztahy s ostatními mocnostmi, ale volnost je o pořádný kus větší, navíc nemáte jeden úkol, po němž by vše skončilo.

Na ostrově už nejste jen sami El Presidente, nebo tedy nemusíte být, vývojáři totiž přidali dynastie, díky čemuž se následně rodina může rozrůst. To samozřejmě není jen kvůli tomu, abyste viděli členů rodiny více, ale každý člen může mít nějakou roli, třeba jako manažer podniku na ostrově na základě svých schopností, může být vyslán na nějakou zahraniční školu či jako velvyslanec, a následně se může stát i prezidentem, když někdo náhodou zemře, což se samozřejmě sem tam děje. Členové rodiny mohou své schopnosti dále zlepšovat, což ale nemá na hraní větší dopad, alespoň jsem si ničeho výrazného nevšiml.

Z dalších věcí se mi líbil průzkum ostrova, díky němuž je možné nacházet doly a další místa, která jsou vhodná následně pro rozvoj, jen je nutné si sem tam dávat pozor, protože občas na ostrovech číhá i nějaké to nebezpečí, a to i od pirátů, kteří napadají přímo města. Mít tedy po ruce vojenskou základnu není na škodu, jen když už k nějakému souboji dojde, mohli vývojáři zapracovat i nějakou taktiku a vůbec udělat souboj zajímavější, aby do něj mohl hráč více zasahovat. Jako to třeba udělali u možnosti vytváření si vlastních obchodních cest, i vícero, které mají vliv nejen na ostrov ale i na okolní svět, líbila se mi i nová funkce švýcarské banky, kam je možné si ukládat peníze a následně s nimi libovolně nakládat, což má později na události docela podstatný vliv.

Ačkoliv jde o budovatelskou strategii, série má dlouhou konzolovou historii, takže před vydáním ani nebyl strach, jak se vše bude ovládat na gamepadu. Ten sice není pro strategie tou nejlepší volbou, stejně tak jako není klávesnice třeba pro bojovky, ale vývojáři ukázali, že při troše snahy se dá vše maximálně usnadnit a vyladit tak, aby i hráč s gamepadem v ruce mohl hru pohodlně ovládat z křesla nebo gauče. Přepínání tabulek, volení budov ke stavbě, diplomacie, výzkum a další možnosti jsou skvěle namapovány na gamepad, přepínání je bleskové a nikdy jsem nepocítil žádný problém. Ovládání tedy funguje skvěle, prakticky si na něj zvyknete po pár minutách hraní, zvláště když si jako první zapnete tutoriál, který vás vším provede.

Jednou z novinek v pátém Tropicu, která se objevuje i v PlayStation 4 verzi, je možnost zahrát si s kamarády nebo náhodnými hráči v online multiplayeru. S až dalšími třemi hráči jste vždy hozeni na ostrov, na němž se snažíte s nimi soupeřit ekonomicky i vojensky, případně spolupracovat. Nápad přinést do série Tropico multiplayer byl určitě zajímavý a chvályhodný, ale bohužel vývojáři nedokázali vše dotáhnout do zdárného konce, možná i díky své menší zkušenosti. Multiplayer je ve výsledku jedna z těch částí, která slouží jako menší bonus, který jednou nebo dvakrát vyzkoušíte, nejlépe s kamarády, a následně se pustíte do pro sérii Tropico klasičtějších režimů. Zvláště když online hra nejde ukládat, takže když ji chcete hrát, musíte vždy od začátku, a to i když se domluvíte s kamarádem.

Během odkladů pátého Tropica vývojáři tvrdili, že potřebují více času, aby mohli engine optimalizovat pro konzoli PlayStation 4 a hra vypadala výborně na nové generaci. Výsledek je určitě uspokojující, hra má spoustu pěkných detailů, je daleko vyhlazenější jak verze pro Xbox 360 a vůbec se na ní dobře dívá, dokonce vývojáři sem tam nešetří pěknými efekty, takže tady vládne určitě spokojenost. Na druhou stranu mohli vývojáři ještě trochu zapracovat na doskakování menších objektů, které občas ruší, ale to je opravdu jen drobnost. Co oceňuji, je stabilní framerate, i když už máte obrovské město v moderní éře, hra se necuká a nezpomaluje, neustále běží ve třiceti snímcích. Pochválit musím i hudební doprovod, který obecně je u série Tropico na skvělé úrovni, přičemž se stará o velmi dobrou atmosféru. Kvalitní je pak i dabing.

Tropico 5 je povedená budovatelská strategie, která vám určitě nevydrží jen na jeden víkend, ale budete se k ní po večerech vracet po následující týdny, zvláště když dohráním kampaně a misí vše teprve začíná, ať už díky volnému režimu nebo nově online multiplayeru, který je sice slabší, ale určitě stojí za vyzkoušení. Fanoušci předchozích dílů určitě budou mít radost z několika herních novinek, nováčci jistě ocení větší přístupnost a začáteční vedení za ručičku, aby se neztratili. Tropico 5 tedy mohu všem doporučit, zvláště když na konzolích prakticky nemá konkurenci.

Tropico 5

ps4x360
Kalypso Media, Kalypso Media
Datum vydání hry:
23. 5. 2014
Žánr:
RPG, Simulátor, Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře