Transformers: Rise of the Dark Spark

recenze  9
Martin Šmíd, 26. 7. 2014 15:45
Filmová série Transformers už několik let trhá rekordy v kinech, a nemalé peníze vydělává i Activision na herním zpracování. Ne, že by byly hry s logem Transformers nějak extra kvalitní, ale to víte, značka táhne a fanoušci kolikrát odpustí i menší či větší chyby. Docela dost se ovšem čekalo od nového dílu Transformers: Rise of the Dark Spark, který dostalo na starost nové studio. Vývojáři následně naslibovali hory doly, ale výsledek je docela velké zklamání, a popravdě, hra působí až trapně ve srovnání s žánrovou konkurencí, a neobstojí ani na nových konzolích, kde není moc velkého výběru. Více ale níže v recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 (obrázky u textu vytvořené za pomoci SHARE tlačítka)

Pokud jste byli někdy na nějakém tom Transformers filmu v kině, tak jistě víte, že celá sága nestojí na propracovaném příběhu, ale především efektech a mlátících se robotech. Vývojáři ze studia Edge of Reality si možná tohoto byli vědomi, a proto tu příběh je takový, jaký je. Maximálně prostý, nezajímavý, který vás pustí po několika minutách a už ho nebudete během následujícího hraní vnímat, což je docela problém. Každopádně věc se má tak, že většina hry se bude odehrávat na domovské planetě Transformerů, která se jmenuje Cybetronu, na níž Autoboti a Decepticoni válčí o vzácný starobylý artefakt s velkou silou, nazývaný Dark Spark. Více vědět nemusíte, protože ani o víc nejde. Vývojáři se sice snaž příběh obohacovat rozhovory mezi roboty, ale ty postrádají šťávu, jsou nezáživné, a kolikrát si i budete přát, aby filmečky šly přeskočit, což zde ke vší smůle nejde, takže vás vývojáři pěkně ve své neschopnosti ještě vykoupou. Příběh je tedy hodně slabý, ale bohužel u Transformers: Rise of the Dark Spark je problém ten, že vše ostatní o moc kvalitnější není, a možná je i horší.

Hlavním problémem hry je už samotná náplň jednotlivých misí, kterých je ve hře rovných čtrnáct. V nich totiž plníte naprosto hloupé úkoly, které obsahovaly možná hry před dvaceti lety, ale dnes už systém mačkání tlačítek, případně ničení generátorů na několika místech po levelu působí dosti zastarale a popravdě, je to i maximálně nudné. Navíc vývojáři vše korunují maximálně nezajímavým designem lokací, který postrádá nějaký ten nápad, jsou tu jen klasické generické úrovně s několika budovami, překážkami a samozřejmě spoustou nepřátel v podobě dalších robotů. Rozmanitost protivníků není moc velká, prakticky budete po celou dobu hraní narážet na pořád stejné protivníky, kteří navíc moc inteligence nepobrali, zřejmě mají zastaralý čip v hlavě, takže jen tupě nabíhají pod hlaveň vašich zbraní a nějaká taktika nebo krytí je něco, co je jim absolutně cizí. Občas se mezi těmito řadovými hlupáky objeví nějaký ten boss, ale ty vždy stačí normálně ustřílet, moc velkou výzvu většinou nepředstavují. Přestřelky díky tomuto brzy spadnou do stereotypu a to hlavní, co se mělo starat o zábavu, přejde do nudy.

Zatím jen Transformers: Rise of the Dark Spark kritizuji a bohužel budu muset i nadále, každopádně alespoň musím uznat, že nápad se střídáním různých robotů v jednotlivých kapitolách je alespoň na začátku fajn – samozřejmě nechybí ani legendární Optimus Prime. Každý robot má trochu jiné schopnosti a zbraně – kulomety, pušky nebo raketomety, jeden se třeba umí navíc proměnit v tank, další ve stíhačku, takže po levelu létá. Tím se trochu hratelnost oživuje, ale jak po nějaké té době zjistíte, i toto se začne brzy opakovat. Ještě musím zmínit, že hra umožňuje postupně vylepšovat zbraňový arzenál, případně používat perky, ale vylepšování je ve výsledku celkem k ničemu, na hratelnost moc velký vliv nemá.

Film Transformers: Age Of Extinction v kinech zrovna neoslnil, a bohužel fanoušky obřích robotů neoslní ani herní zpracování, které je zpackané po všech stránkách.

Příběhová kampaň má zmíněných čtrnáct kapitol, které dohrajete při troše štěstí za nějakých osm hodin, což je dnes tak nějak standard, v tomto případě jsem si ale říkal, že je to možná až moc. Znovuhratelnost tak u Rise of the Dark Spark moc velká není, nedovedu si představit, že by si někdo dal kampaň znovu a pokusil se vše vysbírat, případně splnit některé vedlejší úkoly. Možnost tu ale je. Každopádně po dohrání je tu možnost ještě kooperativního multiplayeru ve speciálním režimu Escalation, v němž s kamarádem likvidujete vlny nepřátel. Něco na způsob Hordy, jen daleko osekanější a nudnější. Kooperativní režim na moc dlouhou dobu nevydrží, vlastně jsem ho jen zkusil. Klasický multiplayer pak v Rise of the Dark Spark nenajdete, což je možná i dobře,

Když tu máme Transformers hru, možná byste čekali, že vývojáři narvou všechny peníze do vizuálního zpracování. Bohužel, Rise of the Dark Spark ukazuje, že se vývojáři vykašlali úplně na všechno a jen udělali filmovou hru, která má podpořit film, ne ohromit svoji kvalitou. Rise of the Dark Spark jsem hrál na konzoli PlayStation 4, kde vypadá prostě průměrně až podprůměrně, prostředí má textury v nízkém rozlišení, efekty vypadají jak z druhého PlayStationu, a navíc framerate hodně hapruje, což je vzhledem k vizuální kvalitě opravdu ostudné pro vývojáře a možná i Activision, že se odváží s něčím takovým vůbec přijít a chtít za to peníze. O moc lepší není ani soundtrack, postrádající nějakou tu zapamatovatelnou melodii, a o ozvučení se ani bavit nemusíte, to je nevýrazné a své domácí kino tak můžete nechat vypnuté, o nic nepřijdete. Ono kolikrát stejně zvuk sám od sebe vypadne.

Hry ze série Transformers nikdy nepatřili k tomu nejlepšímu, co se za daný rok objevilo, ale rovněž nebyly tak velkým průšvihem, aby se za ně musel fanoušek stydět. Občas šlo i o celkem zábavné akční záležitosti. Bohužel, Transformers: Rise of the Dark Spark na ně nenaváže, protože tu máme po všech stránkách katastrofální akční hru, která postrádá nápad, dobře napsaný příběh, zábavnou hratelnosti a modernější zpracování. Pokud by se hra rozdávala k lístkům do kina, bral bych to jako slušný bonus, ale chtít za ní plnou cenu, to snad ani nemůže Activision myslet vážně.

Transformers: Rise of the Dark Spark

ps4ps3x3603dswiiuxone
Activision, Activision
Datum vydání hry:
24. 6. 2014
Žánr:
Střílečka, Strategie
KARTA HRY
2/10

Komentáře