SingStar: The Ultimate Party

recenze  8
play3man, 22. 11. 2014 15:45
V roce 2004 se na trh dostala karaoke hra s názvem SingStar. Přibližně půl roku po debutu kamery EyeToy tak přišla Sony s další hrou, která přinesla do našich obýváků nový druh zábavy. Skákání před obrazovkou vystřídaly mikrofony a zrodil se hit. SingStar si našel obrovské publikum různého věku a pokud jste do té doby nevěděli dostat své polovičky ke konzoli, se SingStar se to určitě podařilo. Od vydání prvního SingStaru uběhlo už neuvěřitelných deset let, jsme dvě generace napřed a na pulty obchodů přišlo první next-gen pokračování této úspěšné karaoke hry. Jak nakonec dopadlo a co nového přináší, se dozvíte po přečtení následujících řádků.

SingStar už na PlayStation 2 přinesl silný základ a jediné co hře chybělo, byl širší výběr písniček, respektive nějaký obchod, kde by se daly samostatně kupovat. Služba s velkým výběrem skladeb, které byste si mohli koupit za pár korun, byla prostě nutností. Zejména tedy už jen kvůli tomu, aby se úspěch SingStar mohl přenést i do nové generace. PS3 právě takové možnosti přinesla a vzniklo SingStore. Vedle vydávání výběrovek na discích se tak Sony začala zaměřovat na rozšiřování skladeb dostupných v tomto obchodě. Ale i navzdory tomuto výraznému vylepšení začala popularita SingStar klesat. Sony si tohoto pochopitelně všimla a snažila se situaci zachránit tím, že SingStar převedla na free-to-play model a stal se nedílnou součástí PS3. Mnoho hráčů toto rozhodnutí odsuzovalo, tedy hlavně to, že se z menu PS3 nedá žádným způsobem odstranit, ale faktem je, že Singstar je pořád silná značka, na kterou Sony nedá dopustit.

S velkou aktualizací SingStar přibyla i podpora PlayStation 2 disků s hrou, co bylo a stále je skutečně velké plus, díky kterému nabraly původní díly z PS2 opět na hodnotě. Každopádně, Sony při vyvíjení SingStaru na novou generaci PlayStation na tuto funkci pozapomněla. Nedá mi to, ale musím začít tím největším mínusem nového SingStar na PlayStation 4 - chybějící podpora disků z PS3 a PS2. Pokud tedy máte doma pěknou sbírku skladeb právě na diskovém médiu a chtěli byste si je opět zahrát, nový SingStar na PS4 je jednoduše nepodporuje a budete muset otravně přepínat mezi oběma konzolami. V tomto směru nám zbývá tedy jen doufat, že autoři do hry tuto funkci později přidají, zvlášť když s novou verzí to funguje na PS3 bez problémů. Tím pádem se dostávám k tomu, že pokud máte doma ještě PlayStation 3, kupovat si nový SingStar na PlayStation 4 skutečně nedává žádný smysl.

Sony z nějakého neznámého důvodu navíc v nové verzi odstranila možnost pro nastavení obtížnosti, spuštění pouze krátké verze skladby nebo kooperace. A to se týká i nové verze pro PlayStation 3. SingStar jsem hrál nejvíce na PS2, kde tyto funkce byly, a proto mě o to víc zarazilo, že tu prostě chybí. Když už jsem načal toto téma nedostatků, musím zmínit i jednu příjemnou funkci, která mě na rozdíl od výše zmíněných minusů potěšila. Celý váš postup se ukládá na servery Sony, takže pokud hrajete na PS4 a přepnete se na PS3 (nebo naopak), vše se pěkně synchronizuje a pokračujete dál v získávání skóre.

Pokud jste si písničky kupovali přes SingStore, můžete si je stáhnout i do PS4 bez dalšího poplatku. Podmínkou však je, že musí být dostupné i pro PS4, protože všechny skladby z PS3 ještě nejsou kvůli právům k dispozici. Na výběr je momentálně citelně oříznut seznam skladeb, ale podle slov Sony se toto řeší a seznam se bude neustále rozšiřovat. Součástí jsou také skladby od španělských, italských nebo německých interpretů, ale za těch deset let co už SingStar existuje, by určitě nebylo špatné, kdyby se rozšířil o nějaké ty z našeho regionu. Přece jen, už jsme se dočkali lokalizace vybraných her od Sony, takže nějaké to obohacení knihovny SingStar o ty slovenské a české hity by bylo minimálně zajímavé a své publikum by si to určitě našlo. Myslím si, že v tomto směru je z čeho vybírat. Z informací víme, že Snaha Sony u tohoto dílu byla, a v jednu chvíli se řešil jeden oblíbený zpěvák, ale nakonec to nedopadlo, tak snad v budoucnu.

Pokud stále máte PlayStation 3 a uvažujete o nákupu SingStar: The Ultimate Party, pořiďte si ho na tuto konzoli, protože možnosti jsou daleko větší jak na PlayStationu 4.

SingStar: The Ultimate Party přichází s kompletně předělaným designem, a to od základů. Na PlayStation 4 si můžete aplikaci pro SingStar stáhnout zdarma z PS Store, na PlayStation 3 vám stačí stáhnout pouze aktualizaci. Design je tedy kompletně předělán a rozhodně jde o krok správným směrem. Menu je přehlednější, vaše skladby máte také mnohem více "po ruce" a tak dále.

Seznam skladeb SingStar: The Ultimate Party považuji za jeden z těch podařenějších. Součástí jsou nejnovější hity jako Happy od Pharrella Williamse, Just Give Me A Reason od P! Nk, Drive By od Train, Burn od Ellie Goulding, Call Me Maybe od Carly Rae Jepsen, Counting Stars od One Republic, Royals od Lorde, pohádková Let It Go od Demi Lovato, ale i starší skladby jako Can not Get You Out Of My Head od Kylie Minogue nebo What Have i Done To Deserve This? od Pet Shop Boys. Trefit se do vkusu každému je samozřejmě dost náročné, ale obecně se jedná o dobrý playlist a každý by si v něm mohl najít alespoň pár skladeb, ale trochu se dostávám k tomu ze začátku recenze, pokud by byla podpora starších disků, vše by se vyřešilo.

S příchodem nové verze SingStar je však největší novinkou možnost využít mobilní telefon jako mikrofon. Oznámení této funkce mě velmi potěšilo, protože přece jen chytrý telefon má snad každý a nemusíte tak vyhazovat peníze za mikrofony. Po stažení aplikace SingStar z Google Play nebo iTunes a jejím následném spuštění, začne vyhledávat dostupné PS4 nebo PS3 ve vaší domácí síti. Po tom, co se s vaší konzolí spojíte a zadáte čtyřmístný kód na obrazovce, doporučuji zajít do nastavení a spustit automatické nastavení odezvy. Bohužel, ani po tomto nastavení jsem nebyl s mobilní náhradou za skutečné mikrofony spokojen. Stále byly cítit poměrně velké nepřesnosti, velká odezva a prakticky neustále se na obrazovce objevoval vstup z telefonu o přibližně půl sekundy později. SingStar se toto viditelně snaží nějakým způsobem kompenzovat, ale nedaří se mu to. Naštěstí tu máme stále podporu pro mikrofony ještě z PlayStation 2 nebo PlayStation 3, které fungují spolehlivě. Každopádně, na různé párty vám postačí i mobilní aplikace, čili jako alternativa poslouží dobře, ale určitě se nejedná o plnohodnotnou náhradu.

Nová verze Singstar přináší příjemný design, ale zároveň chybí některé banální funkce, a o to víc to platí pro SingStar na PlayStationu 4. Sony však již stihla oznámit, že pracuje na aktualizacích, které chybějící funkce přidají. Bohužel ale už nesdělila, jakých funkci se vlastně dočkáme. Mobilní aplikace nefunguje tak jak by měla, ale pokud nic jiného doma nemáte, vystačíte si i s ní. Koneckonců, i navzdory těmto nedostatkům jde o stejně zábavnou karaoke hru, jaká k nám přišla před deseti lety a případné rozšíření playlistu o české a slovenské skladby z posledních let by mohlo výrazně zvýšit popularitu SingStar v našem regionu.

SingStar: Ultimate Party

ps4ps3
SCEE, Sony London Studio
Datum vydání hry:
29. 10. 2014
Žánr:
Hudební
KARTA HRY
7/10

Komentáře