PlayStation TV - test

special  20
Martin Šmíd, 27. 11. 2014 12:00
Ačkoliv je pro Sony v současnosti nejdůležitější úspěch konzole PlayStation 4, rozhodla se nedávno rozšířit rodinu konzolí PlayStation o nového člena, kterým je PlayStation TV. Za tímto celkem nic neříkajícím názvem pro mnoho hráčů se prakticky skrývá kapesní konzole PlayStation Vita, jen bez displeje, kterou je možné připojit na TV a ovládat ji skrze DualShock. Jestli se vyplatí koupit, a jaké jsou její přednosti, jestli vůbec nějaké jsou, najdete níže v našem testu.

Když byla konzole PlayStation TV oznámena, moc jsem si nedokázal představit, na koho s ní Sony vlastně míří, a pro koho je tedy určena. Pro hardcore hráče asi nikoliv, když ti mají doma určitě klasickou velkou konzoli, ať už PlayStation 3 nebo PlayStation 4. Během nedávné prezentace jsem se dozvěděl, že cílem Sony je s PlayStation TV představit hraní i lidem, kteří zatím moc k hrám nepřičichli, čemuž jednak pomáhá cena samotného zařízení, ale také nabídka her. Těch je kompatibilních v tuto chvíli zhruba tisícovka, což je jistě slušné portfolio. Když jsem konzoli poprvé rozbalil, docela jsem byl překvapen z velikosti. Konzole je opravdu hodně malá, vejde se do dlaně, navíc je i lehká. Neměl by proto být problém ji umístit i do těch nejmenších poliček nebo třeba pod TV. Samotná konzole má navíc slušivý černý design. Na přední straně naleznete jen logo Sony, vše důležité se nachází na straně zadní, včetně tlačítka na zapnutí, které jsem chvilku hledal. Na ní je jednak port pro připojení kabelu do elektřiny, ale také port pro síťový kabel, i když konzole pochopitelně umí Wi-fi. Dále naleznete na zadní straně port pro HDMI kabel, USB se specifikacemi 2.0 a jako poslední je tam zdířka pro paměťovou kartu. Konzole má zabudovanou jen 1GB interní paměť pro menší hry. Ještě stojí za zmínku místo pro karty s PlayStation Vita hrami, které je z boku konzole. Během používání je konzole pěkně tichá jako myš, nevydává žádné zvuky, navíc ani nehřeje, takže po této stránce odvedla Sony určitě dobrou práci.

Když konzoli PlayStation TV poprvé zapnete, určitě budete překvapeni, že Sony zachovala interface, kterým se chlubí kapesní konzole PlayStation Vita. Na jednu stranu je prostředí dobře známé, hlavně pro majitele PSV, na druhou stranu musím říci, že není moc stavěno pro ovládání přes gamepad, které je tak neohrabané a hlavně zdlouhavé. Zatímco na dotykový displej byste klikli na ikonku, zde si na ní musíte zdlouhavě dojet. Je to jako byste připojili k TV svůj iPad, a snažili se ho ovládat přes dálkový ovladač k TV, což prostě není zrovna skvělý zážitek. Zde Sony mohla určitě přijít s daleko intuitivnějším systémem, který by byl uživatelsky přívětivější. Navíc samotný systém sice dává občas nápovědy, jak co používat, ale třeba už neřekne, jak zavřít kartu s otevřenou hrou, takže pokud někdo neměl doposud s PlayStation konzolemi zkušenost, jen těžko ho hned napadne, že se zavře podržením kolečka. Jsou to jen detaily, ale ty jsou rovněž důležité. Samotný interface je podle mého nevyhovující pro ovládání skrze gamepad, a snad Sony do budoucna připravuje update, který ho změní. Zde je možná nejvíce vidět, že Sony celý start hodně uspěchala, nebo možná ani nevěří, že by mohla PlayStation TV nějak výrazně uspět, prostě jde o test. Kdo ví. Že se Sony moc s uživatelským rozhraním nepárala a jde jen o čistý port, ukazuje ostatně i nativní rozlišení 960x544. Možnost je přepočítat ho do 480p, 720p a 1080i, ale podpora pro 1080p chybí. Každopádně i po přepočítání je vše takové dost hrbolaté. Rovněž zamrzí, že PSTV neumí řadu věcí, které by takové zařízení mělo umět.

Sony neprezentuje PlayStation TV jen jako čistě herní zařízení, ale jako takové menší multimediální centrum. V zahraničí, kde je možné mít streamování různých filmových služeb toto určitě platí, u nás v České republice nebo na Slovensku je nabídka značně omezená. Vlastně abych byl přesnější, nenajdete u nás zatím žádnou službu ke streamování hudby nebo filmů, navíc i využívání základních aplikací přímo v konzoli, které jsou dostupné na PlayStation Vita, je zatím také dost omezené. Možná by každý čekal, že až si přinese domů tuto konzoli, bude moci jít třeba na facebook. Chyba, tato aplikace není s PlayStation TV kompatibilní, zcela nelogicky. Chcete si s někým promluvit přes Skype? Rovněž máte smůlu. Nic, chcete si přehrát něco na Youtube skrze aplikaci? Smůla, nepřehrajete si nic, protože aplikace není kompatibilní s PlayStation TV. Tyto aplikace není možné přímo do PlayStation TV stáhnout, musíte je mít na kartě z PSV, ale samozřejmě je vám to k ničemu. Abych se ale dostal na pozitivnější vlnu, funguje třeba aplikace na twitter, překvapivě dobře, a pak je tu také internetový prohlížeč. Ten na základní prohlížení postačí spolehlivě, dokonce i přehraje sem tam nějaká ta videa ve slušné kvalitě, třeba z youtube. Z fungujících aplikací je tu pak třeba ta na mail, případně kalendář. Pak konzole pochopitelně obsahuje jako Vita možnost přehrávat si hudbu, prohlížet fotky či obrázky a pouštět videa, která máte uloženy na kartě (z konzole jde tento obsah kopírovat do PC nebo PS3, na PS4 z logických důvodů nikoliv).

Že je PlayStation TV vlastně jen předělávkou kapesní konzole PlayStation Vita, nad níž Sony moc dlouho nepřemýšlela, ukazují i další nedodělky a chybějící funkce. Ačkoliv PlayStation TV umí řadu video a hudebních formátů, nepodporuje externí disky či flash disky zapojené do USB. Pokud si takto budete chtít přehrát obsah, máte prostě a jednoduše smůlu, což je něco, co jde jen těžko pochopit. Z pohledu multimediálních možností je tedy PlayStation TV spíše promarněnou šancí přinést něco opravdu zajímavého, zvláště v našich podmínkách je využití konzole na tyto účely prakticky nulové.

K PlayStation TV můžete připojit jednak DualShock 3, ale také DualShock 4. Nejprve je nutné gamepady s konzolí spojit, takže bude potřeba kabel, ale následně fungují už bezdrátově, a to velmi dobře. Jen tedy musím zmínit jednu věc, která mi vadila, a to je zatím chybějící podpora pro základní mikrofon, který se připojí na DualShock 4. V Party (můžete se spojit s kamarády na PlayStationu 4) funguje jen ten přes Bluetooth, který si samozřejmě musíte dále dokoupit. Docela nepochopitelné, snad Sony na tomto v budoucnu zapracuje a opraví. Opět jedna z těch funkcí, která odhaluje původ systému a vůbec samotné konzole.

PlayStation TV se u nás prodává za cenu 2799,-Kč. V balení najdete kromě konzole i HDMI kabel, kabel k napájení a voucher na tři hry ke stažení, mezi nimiž je Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra a OlliOlli.

V našich končinách je PlayStation TV tedy primárně určena pro hraní her, takže nepřekvapí, že právě na to jsem se zaměřil. Hry máte možnost dostat do konzole dvěma možnostmi, buď skrze klasickou kartu s PlayStation Vita hrou, nebo přes digitální distribuci. Sony spustila pro PlayStation TV vlastní PlayStation Store, s nímž ale zatím nejsem ani trochu spokojen. Že v něm nebudou nekompatibilní PlayStation Vita hry, to se dá chápat a je to dobré rozhodnutí. Že v něm ale budou chybět i PlayStation One klasiky a řada PlayStation Portable her, které jsou normálně kompatibilní, alespoň podle oficiálního seznamu, mi hlava nebere. Přece není možné, aby v nabídce chyběly takové hity jako Crash Bandicoot nebo Grand Theft Auto: Liberty City Stories, které patřily vždy k těm nejvíce oblíbeným a prodávaným. Tady si Sony sama pod sebou řeže větev, jako by říkala, že peníze hráčů vlastně nechce. Jedinou možností, jak tyto hry do PlayStation TV dostat, je zakoupit si je přes PC a následně stáhnout přes download list. Snad tuto chybu brzy Sony napraví, protože jde o zcela nelogický obchodní tah, na kterém sama tratí nemalé peníze. Dva týdny po stratu není opraveno nic.

Na PlayStation TV si můžete zahrát vybrané hry z kapesní konzole PlayStation Vita. Proč vybrané? Některé kompatibilní nejsou, zvláště ty, které využívají třeba pohybové ovládání nebo dotykový displej. Ty budou potřebovat update, i když je tedy otázkou, jestli se ho někdy dočkají. To se teprve uvidí, každopádně nejvíce mrzí asi nekompatibilita velkých her jako Uncharted: Golden Abyss a Gravity Rush. Ty si tedy ani nyní na velké televizní obrazovce nezahrajete. K dispozici jsem měl docela dost her, které jsem mohl otestovat, a pokud jsou kompatibilní, fungují velmi dobře, navíc i celkem slušně na televizi vypadají. Mluvím zde především o střílečce Killzone Mercenary, u níž funguje velmi dobře i multiplayerová část. Dále jsem mohl vyzkoušet třeba arkádovou střílečku TxK, Hotline Miami, Batman: Arkham Origins Blackgate nebo God of War kolekci, u žádné jsem nezaznamenal problém, takže nabízejí totožný zážitek jako na PSV.

Dostávám se nyní trochu k retro koutku, na který PlayStation TV poslouží celkem dobře, zvláště když překonáte ony výše zmíněné problémy s nezobrazováním určitých her v obchodě PlayStation Store. Nejprve se podívám na PlayStation One hry. Nejprve jsem testoval plošinovku Crash Bandicoot, která patří mezi mé srdcovky, a musím říci, že i po letech se skvěle hraje, a neztratila nic ze svého kouzla. Další hrou na řadě byla má oblíbená akční adventura Tomb Raider: The Last Revelations, rovněž hraní bez jediného problému. V nastavení si navíc u každé PSone hry můžete lehce pohrát s ovládáním, ale třeba postrádám možnost měnit rozměr obrazovky, jako je tomu u Vity. Stejně tak je nutné počítat s tím, že PlayStation TV neumí vyhladit grafiku, jako to umí PlayStation 3 nebo PlayStation 2, což je vážně škoda, takže hry z prvního PlayStationu vypadají o poznání hůře, jak na zmíněných konzolích. Jsou prakticky originály bez úpravy. Zub času se na nich hodně podepsal, a bez pomoci je to ještě viditelnější.

Dále jsem si vyzkoušel několik her pro PlayStation Portable, které si můžete stáhnout. Grand Theft Auto: Liberty City Stories je jednou z největších klasik, takže vidět ji na velké obrazovce určitě potěší, navíc vypadá prakticky identicky jako později vydaná verze pro PlayStation 2. Jen tedy musíte počítat s PSP ovládáním, které nepočítalo s druhou analogovou páčkou. S ovládáním si můžete lehce pohrát, aby lépe sedělo pro DualShock, ale nečekejte něco zásadního. Mezi další hry, které jsem vyzkoušel, a fungovaly na PlayStation TV dobře, patřila plošinovka Loco Roco, akce Killzone Liberation nebo Metal Gear Solid: Peace Walker. Všechny tyto zmíněné hry jsou dostupné normálně přes PlayStation Store. Jen ještě zmíním, že stejně jako je tomu u PlayStation Vita, ani na PlayStation TV nejde típat obrázky z PlayStation One a PlayStation Portable her. Obrázky můžete típat jen z PlayStation Vita her, takže zde žádná změna nenastala.

Z předchozích řádků je patrné, že konzole PlayStation TV je určena hlavně pro sváteční hráče, kteří ji dají šanci i díky její ceně. Přesto nabízí jednu zajímavou funkci i pro ty, kteří mají doma PlayStation 4. Ta funkce se pochopitelně jmenuje Remote Play. Pokud si PS TV dáte do jiného pokoje a napojíte ji na domácí síť (funguje i internet, ale kvalita je poté samozřejmě nižší), můžete se napojit na PlayStation 4 a hrát na něm hry. Kvalita spojení přes kabel je slušná, je sice cítit menší odezva, ale testované hry jako Driveclub, Grand Theft Auto V a Dragon Age: Inquisition jsou stále hratelné. Jen možná bych nezkoušel hrát rychlé multiplayerové akce, kde je odezva důležitá, tam zřejmě budou menší problémy. Ačkoliv je streamování skrze domácí síť fajn a funguje dobře, má i několik nedostatků, nebo tedy vad na kráse. Nejprve je nutné počítat s tím, že k PS TV nejde připojit PlayStation kamerka, takže hry pro pohybové ovládání nebo Move si nezahrajete. Nastreamovat zřejmě půjdou, ale prostě nemáte je jak ovládat. Rovněž je škoda, že nejdou típat obrázky, když je připojen DualShock 4, tlačítko konzole ignoruje, takže si je neuložíte vzdáleně na PS4. Dále může vadit, že nejde z PS4 streamovat film na DVD nebo Blu-ray Disku. Tato možnost není tedy ani u Remote Play u PSV, ale zde Sony určitě mohla toto pořešit, zvláště v rámci místní sítě.

PlayStation TV je zatím docela rozporuplná konzole, na níž na jednu stranu dobře funguje Remote Play s konzolí PlayStation 4, navíc přehraje řadu PlayStation Vita her, takže si je můžete vychutnat na velké obrazovce, a určitě potěší i podpora pro PSP a PSone hry, ale další využití je spíše otázkou pro následující měsíce. Několik aplikací tu samozřejmě je pro multimediální obsah, ale nepotěší nekompatibilita s těmi nejoblíbenějšími, chybějící podpora externích disků, na gamepad nevyhovující interface a spousta dalších menších nedodělků.

Komentáře