Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution

recenze  0
venim69, 30. 9. 2014 0:15
Sérii bojovek Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm asi nemusím nikomu představovat, protože po několika letech si získala už docela velikou fanouškovskou základnu jak zde na konzolistovi, tak po celém světě. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution je nejnovějším dílem série od studia CyberConnect, která připravuje Naruto hry už pěknou řádku let. K nám se dostal nový díl teprve 16. září a my se nyní podíváme, jestli se vyplatí do něho investovat, či vám postačí Naruto ultimate ninja storm 3.

Recenzovaná verze: PlayStation 3

Série Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm je určena především pro fanoušky anime předlohy, jejichž základna se každým rokem rozrůstá i v Evropě a Severní Americe, což moc dobře ví Namco Bandai, které s lokalizací moc neotálí, jako tomu bylo v minulosti. Jak jsme byli zvyklí z minulých dílů, každý předchozí Naruto navazoval na ten poslední, ale s revolution je vše jinak. Hra nemá žádný hlavní příběh, ale soustřední se na tzv. „celosvětový turnaj“, ve kterém se má zjistit, který ninja je nejlepší ze všech. Ačkoliv nějaký ten příběh zde rozhodně chybí a měli ho vývojáři připravit, turnajový hlavní režim se ve výsledku povedl a měl jsem z něj radost.

Hra začíná tím, že připlujete na malé dřevěné loďce na ostrov, kde si vyberete bojovníka, který se bude účastnit turnajů. Nejdříve začínáte rankem D a postupem času se probojováváte až do ranku S+. Turnaje jsou vcelku jednoduché, začínáte v obří aréně, kde se utkávají 4 postavy v boji „všichni proti všem“. Postupem času budete nuceni si získávat parťáky, které potkáte na ostrově, protože turnaj po chvilce hraní probíhá v týmech, což začne být postupem času zajímavé a hlavně stále zábavnější. Maximální počet bojovníků v týmu je 5. Takže bojujete v systému „všichni proti všem“ za pět postav, jejichž skóre se sčítá dohromady.

Systém turnaje je určitě zajímavou novinkou. Spočívá vlastně v tom, že sbíráte tzv. Orby, které padají z hráčů hned poté, co jim způsobíte poškození. Nejdříve se jedná o obyčejný systém boje, poté se do arén dostávájí žáby, které mají na sobě koule s „awakening“ a „ultimate jutsu“ orbem. Ten kdo je získá, může využít jednu z těchto dvou schopností, bez nichž je nemožné je použít. Do arén se také renderují různá monstra, která se vám pokusí souboje stížit. Jedním z monster je například žába Gamakichi.

Zmiňoval jsem sice, že se hra nedrží hlavního příběhu, ale to neznamená, že je zde příběh nulový. Poté, co poprvé dohrajete tornament mód, se vám odemkne příběh Mecha-Naruto, jenž navazuje na filler z anime. V tomto kraťoučkém příběhu se Naruto seznámí se svým mechanickým já a zpřátelí se s ním. Velká část příběhu je hratelná právě za Mecha-Naruta, i když vývojáři si schovali jedno překvapení. Dalšími krátkými příběhy je např. Vznik Akatsuki, či příběh Itachiho a Shisuia. Škoda je, že tohle všechno vám zabere zhruba 40 minut, než se dostanete ke konci. Každopádně tyto menší příběhy hru dobře obohacují a jsou vítaným zpestřením pro všechny fanoušky, kteří se chtějí dozvědět další zajímavé informace z oblíbeného univerza.

Autoři také přidali pár novinek do soubojového systému, který už v minulých dílech byl velmi komplexní a zároveň jednoduchý na zvládnutí, a zde tomu není jinak. Jednou z těch postatných změn je nový systém „awakening“ kde se přesunete do alternativní dimenze a můžete se na soupeřovi vyřádit jak je libo. Poté, co autoři vyřadili filmové souboje s bossy, je tohle docela příjemná náhrada. Další novinkou je využívání týmového parťáka na úplně jiné úrovni, než jsme byli zvyklí. Většina postav má nastavená týmová ultimate jutsu. Například Naruto a Sasuke mají ultimate jutsu „best friends“. Nejdříve se ale musíte nastavit jako ultimate jutsu typ při výběru postavy, protože autoři vám dávají možnost si zvolit, jaký typ postavy chcete být. Na výběr máte z „ultimate jutsu“, „awakening“ a „support drive“ typů. Podle mě tohle dělení je nesmyslné a autoři ho měli nechat, jak tomu bylo u minulých dílů. Dále bych rád poukázal na obtížnost, která se opět od minulého dílu nezměnila, takže i na nejtěžší obtížnost nebudete mít žádný problém porazit kohokoliv, jedinou výzvou pro vás může být online souboj.

Z výčtu novinek bych rád ještě poukázal na povedený mód ligy, která se dělí na tři druhy. Od začátečníka až po mistra. Jde vlastně jednoduše o to, že máte předvolené tři protivníky a za porážku každého získáváte určitý počet bodů. Není to nic světoborného, ale jestli chcete vyzkoušet všech 100 postav, kteří si pro vás autoři připravili, je to docela zajímavé. Ve výběru najdeme snad všechny postavy od prvního dílu až do posledního, autoři snad vůbec na nikoho nezapomněli, za to si zaslouží pochvalu. Pokud chcete získat všechny postavy, tak se připravte zhruba na 10-20 hodin hraní. Postavy si totiž musíte vybojovat poctivě a ne jak tomu bylo v minulých dílech v příběhu. Přidáme- li k tomu všechny turnaje a příběhové sekvence, tak vám hra zabere zhruba kolem 25 hodin a to už nezní zase tak špatně, za své peníze dostanete adekvátní zábavu.

Jednou z posledních věcí, kterou bych rád zmínil je povedená a docela rozsáhlá editace postav. Postavy si můžete upravovat přidáváním různých věcí (masky, zbraně, oblečení) a kolikrát se vám stane, že půjdete po mapě a náhodou potkáte například naruta s palcátem na zádech. Na mapě se totiž objeví „network klony“ ruzných hráčů.

Jak je již u Naruta zvykem grafika je na prvotřídní úrovni a naprosto totožná anime předloze. Všechno je krásně barevné a způsobuje to dojem, jako bychom spíše sledovali anime předlohu, než hráli přímo samotnou hru, což je samozřejmě velké plus. Samozřejmě, grafika se od předchozích dílů nijak zvláště neposunula, ale to není moc třeba, protože přesně tu odvádí tu funkci, kterou od ní fanoušci očekávají.

Sečteno podtrženo Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution je dobrá hra, která fanoušky určitě na pár pěkných večerů zabaví, ale stále není dokonalá. Autoři by se raději měli dle mého vrátit k příběhovým dílům, které mají větší hloubku. Setkáme se zde s několikama novinkami, které jsou jisté dobré (mód ligy, turnament mód či vylepšený awakening mód a týmová ultimate jutsu), ale také s několika špatnými, které hře moc neprospívají (vynechání příběhu, nudné běhání z bodu A do bodu B).

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution

ps3x360
Namco Bandai, Namco Bandai
Datum vydání hry:
16. 9. 2014
Žánr:
Bojovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře